Κική Δημουλά: Μια τραπεζική υπάλληλος που γέμισε τη λογοτεχνία και τις ψυχές μας με αλησμόνητους στίχους

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020.Η Κική Δημουλά αφήνει την τελευταία της πνοή σε ηλικία 89 ετώνμετά από σύντομη νοσηλεία, κατά την οποία είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς. Ήταν μία από τις σπουδαιότερες ποιήτριες που είδε ποτέ η χώρα μας.

Όταν κάποτε της ζήτησαν να γράψει η ίδια το βιογραφικό της, μέσα της κάτι την κλωτσούσε. Πώς γίνεται να ζητάς από κάποιον να σου γράψει μόνος του τα προσόντα του; Πώς βάζεις έναν άνθρωπο σε τέτοια ταπείνωση;

«Τα πόσα βιβλία έγραψε κανείς, πότε τα εξέδωσε, ποιες μεταφράσεις τα μεταναστεύουν σε μακρινές ξένες γλώσσες και ποιες διακρίσεις τα χειροκροτούν είναι τόσο τρέχοντα, όσο το να πεις ότι μέσα σ’ έναν βαρύτατο χειμώνα υπήρξαν και κάποιες μέρες με λαμπρή λιακάδα»

Γεννημένη το 1931, στις 6 του Ιούλη, στην Καλαμάτα, η Βασιλική Ράδου – αυτό είναι το κανονικό της όνομα – δε φαινόταν με τίποτα πως θα ακολουθήσει την ποιητική πορεία που όλοι γνωρίζουμε. Μπήκε άλλωστε από τα ούτε 20 της σε τραπεζικό ίδρυμα και δούλεψε ως υπάλληλος για 25 χρόνια. 25 χρόνια μέσα σε ένα τέρας που σε στεγνώνει από κάθε ποίηση, είναι τρομακτικά πολλά. Ο Καρυωτάκης μετά βίας άντεξε 7-8 χρόνια στα καθιζήματα της γραφειοκρατίας. Και μην ξεχνάμε πως τότε ήταν μια εποχή που η γραφειοκρατία είχε πολύ πιο σκληρό πρόσωπο από σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα στο PeopleGreece