Γιάννης Τσεκλένης: Ο σχεδιαστής που απέδειξε σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει μόδα και αισθητική

Κάποτε ο Γιάννης Τσεκλένης είχε πάει στο Λονδίνο. Σε μια βόλτα του στα Harrods ένας πωλητής τον πλησίασε και του είπε πόσο του άρεσε το blazer που φορούσε. Λίγους μήνες αργότερα τα blazer του πωλούνταν στα Harrods. Ο Έλληνας σχεδιαστής που άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη 29 Ιανουρίου ήταν ένας ευγενής άνθρωπος με απίστευτη αισθητική που έκανε την μόδα τέχνη με ένα τρόπο που έμοιαζε αβίαστος.

Ξεκινώντας την καριέρα του από τη διαφήμιση, αναλαμβάνοντας το marketing της εταιρείας υφασμάτων του πατέρα του,  γρήγορα ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό ρούχων. Το 1965 παρουσίασε την πρώτη του συλλογή καταφέρνοντας να εντυπωσιάσει την Elizabeth Arden που αποφάσισε τελικά να την αγοράσει εξ ολοκλήρου. Τους επόμενους μήνες υπέγραψε συμβόλαιο με αμερικανική εταιρεία, έκανε μια καμπάνια για τον ελληνικό τουρισμό και άνοιξε την πρώτη μπουτίκ Tseklenis στην Ερμού.

Με βάση του το Λονδίνο, ο σχεδιαστής γρήγορα κατέκτησε τις διεθνείς αγορές και άφησε το αποτύπωμά του στην παγκόσμια μόδα. Τα σχέδιά του ήταν επηρεασμένα από την παγκόσμια τέχνη, τις παγκόσμιες τάσεις αλλά και τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες. Η Ελλάδα υπήρχε πάντα στις δημιουργίες του αφού εμπνεόταν από τα αρχαία ελληνικά αγγεία, τα βυζαντινά χειρόγραφα και την ελληνική παραδοσιακή τέχνη.

Συνοδοιπόρος του και μούσα του η γυναίκα του Έφη Μελά που τον βοήθησε να αναπτύξει τις πιο καινοτόμες ιδέες του και χάρη στην οποία πραγματοποιήθηκε και η αναδρομική του έκθεση στο “Φουγάρο” του Ναυπλίου με κομμάτια που διάλεξε η ίδια.

Ο Γιάννης Τσεκλένης ήταν ένας σχεδιαστής που έδειξε στον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει μόδα και αισθητική. Μάλιστα το 1969, το περιοδικό Εsquire τον συμπεριέλαβε στο αφιέρωμά του με τους μεγάλους σχεδιαστές της εποχής, όπως οι Pierre Cardin, Guy Laroche και Marc Bohan. Και δεν είναι τυχαίο που ο μεγάλος Γιάννης Ρίτσος επισκεπτόταν συχνά το Minion μόνο και μόνο για να δει τα καινούρια σχέδια του.

Ο Γιάννης Τσεκλένης είχε σχεδιάσει τις σχολικές ποδιές που φορούσαν οι μαθητές στην Ελλάδα αλλά και τις στολές της ελληνικής αστυνομίας. Τα τελευταία χρόνια σχεδίαζε πολυτελείς κατοικίες κι ασχολούταν με τις ανακαινίσεις ξενοδοχείων.