Φινλανδία: Κυβέρνηση γένους θηλυκού!

Μετά την παραίτηση του 57χρονου Άντι Ρίνε από το αξίωμα, νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας θα γίνει η 34χρονη Σάνα Μαρίν, όπως αποφάσισαν τα πέντε κόμματα της κυβέρνησης συναπισμού της χώρας, επικεφαλής στα οποία είναι επίσης γυναίκες, τρεις εκ των οποίων κάτω των 35 ετών.

Η επιλογή της Marin να ηγηθεί του κυβερνητικού συνασπισμού των 5 κομμάτων, έφερε στο δημόσιο διάλογο ταυτόχρονα αρκετά ζητήματα και όλα αναφορικά με τα δικαιώματα και τις διακρίσεις. Κι αυτό γιατί η Sanna Marin έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια με δύο μαμάδες, από τη στιγμή που θα ορκιστεί θα αποτελεί τη νεαρότερη αρχηγό κράτους στον κόσμο, μεγαλώνοντας μάλιστα ένα παιδί ηλικίας μόλις 22 μηνών, το οποίο και έχει αποκτήσει με τον επί μακρόν σύντροφό της.

Αναμφίβολα, η Marin αποτελεί μια γυναίκα που στο πρόσωπό της καταρρίπτονται «ταμπού» και ρατσιστικές αντιλήψεις, αφού έχοντας μεγαλώσει με ομόφυλο ζευγάρι, η ίδια είναι ετεροφυλόφιλη, υπήρξε το πρώτο πρόσωπο στην οικογένειά της που αποφοίτησε από ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ καταφέρνει να συνδυάζει την οικογένεια με την καριέρα, αναλαμβάνοντας μάλιστα τα ηνία μιας ολόκληρης χώρας.

Όσο αυτονόητο μπορεί να μοιάζει για χώρες όπως η Φινλανδία ότι μια γυναίκα συμμετέχει στα κοινά από μικρή και μπορεί να φτάσει να ηγηθεί της χώρας κάποια στιγμή, άλλο τόσο δεν είναι για χώρες όπως η δική μας.

Η Φινλανδία έχει τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας (5.513.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018) και αυτή τη στιγμή, στα 4 από τα 5 κόμματα που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, ηγούνται γυναίκες (στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών παραμένει επικεφαλής ο πρώην πρωθυπουργός Άντι Ρίνε, μέχρι το συνέδριο του κόμματος).Η Sanna Marin συνιστά την τρίτη γυναίκα στην ιστορία της Φινλανδίας που κάθεται στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας. Στην Ελλάδα, των διπλάσιων κατοίκων, οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 10% του Υπουργικού Συμβουλίου.

Διαβάστε περισσότερα στο Έθνος