Φίλιππος Παπασπύρου: Tα αγαπημένα του sweet spots στον πλανήτη, οι αλμυρές συνταγές που αγαπά να φτιάχνει και οι σπεσιαλιτέ του

Ο Φίλιππος Παπασπύρου συνεχίζει την ιστορική διαδρομή των εργαστηρίων Papaspirou με τον πιο γευστικό  τρόπο και μας μιλά για τα αγαπημένα του sweet spots στον πλανήτη, τις αλμυρές συνταγές που αγαπά να φτιάχνει και τις σπεσιαλιτέ του.

Θυμάσαι όταν ήσουν παιδί να μπαίνεις στο εργαστήριο και να συμμετέχεις στη μαγειρική;  Σε γοήτευε αυτό;

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι επαγγελματικά; από πολύ μικρή ηλικία περνούσα αρκετό χρόνο στο εργοστάσιο που διατηρούσε τότε η οικογένειά μου στο κέντρο της αθήνας. eνώ πήγαινα ακόμη σχολείο είχα αποφασίσει χωρίς δεύτερη σκέψη ότι θα ασχοληθώ με αυτό το επάγγελμα. Ίσως είναι οι μυρωδιές, οι εικόνες, τα ερεθίσματα που έχω από τότε, γιατί ουδέποτε έχω φανταστεί τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο. Έτσι, στα 18 πήγα για σπουδές στο εξωτερικό, στη γαλλική σχολή le Cordon Bleu, και επέστρεψα γεμάτος όρεξη για δουλειά.

Ποιο είναι το πιο απαιτητικό ή ιδιαίτερο γλυκό που σου έχουν ζητήσει να φτιάξεις;

Για μένα όλα τα γλυκά είναι ιδιαίτερα και απαιτητικά. η κάθε παραγγελία είναι μοναδική, ειδικά όταν πρόκειται για τούρτες ειδικής κατασκευής.

 Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο γλυκό;

Είμαι λάτρης των παραδοσιακών γεύσεων, μου αρέσει ιδιαίτερα το παγωτό καϊμάκι αλλά δεν λέω όχι και σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τη σοκολάτα.

Το top 3 των γλυκών σου με τη μεγαλύτερη ζήτηση;

Στα καταστήματά μας υπάρχει μεγάλη ποικιλία γλυκών, τα όποια εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή. Θα έλεγα όμως ότι η κλασική μας ανάμεικτη τούρτα με μπαβαρουάζ βανίλιας μαδαγασκάρης, μους σοκολάτα και τραγανή βάση feuilletine παραμείνει διαχρονικά η πιο αγαπητή σε μικρούς και μεγάλους, μαζί με την τάρτα λεμόνι αλλά και τα χειροποίητα παγωτά και σορμπέ μας.

Ποιον pastry chef θαυμάζεις; 

Τον βέλγο Dominique Persoone.

Φτιάχνεις και αλμυρές και γλυκές συνταγές. τι απολαμβάνεις περισσότερο;

Οι σπουδές μου βασίζονται και στη μαγειρική, που είναι η μεγάλη μου αγάπη. ευτυχώς, λόγω της φύσης της δουλειάς μας (υπηρεσίες catering για πάρτι, βαφτίσεις κ.ά.), έχω την ευκαιρία να πειραματίζομαι αρκετά και να δοκιμάζω διαρκώς καινούριες συνταγές, με επιρροές από διαφορετικές κουζίνες.  η μεγαλύτερη ευχαρίστηση για εμένα είναι τα θετικά σχόλια και τα χαμόγελα των καλεσμένων μας στο τέλος κάθε εκδήλωσης.

Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σου και με ποιους τη μοιράζεσαι;

Αυτό που απολαμβάνω με την οικογένεια και τους φίλους μου είναι να οργανώνουμε χαλαρές βραδιές μπάρμπεκιου.

Ποια κουζίνα αγαπάς περισσότερο;

Θα έλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη τη γαλλική. αποτελεί τον πυρήνα της γαστρονομίας διεθνώς και είναι σίγουρα σημείο αναφοράς και έμπνευσης για όσους αγαπούν τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου sweet spot στο εξωτερικό;

Τα δύο αγαπημένα μου ζαχαροπλαστεία είναι το Dominique ansel στη νέα Υόρκη και το pierre hermé στο Παρίσι.