Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε στην προσπάθεια να χάσει βάρος

Παρασκευή απόγευµα στην Ταράτσα του Φοίβου. Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη µόλις έχει τελειώσει την πρόβα της. Φοράει µαύρο tank top, µάξι gypsy φούστα µε χαρακτηριστικά βολάν που δηµιουργούν κίνηση στο διάβα της, ίσια παπούτσια και µαύρο τιρµπάν στο κεφάλι, που θυµίζει τη Marlene Dietrich σε µία φωτογραφία στο Ritz από τον Richard Avedon. Ανάβει τσιγάρο και κάθεται απέναντί µου σε ένα τραπέζι µε θέα την Ακρόπολη. ∆εν την έχω ξανασυναντήσει και, για να σπάσει ο πάγος, της ζητάω να παίξουµε ένα παιχνίδι που θυµίζει τη µέθοδο της αυτοµατικής γραφής. Σε ένα λεκτικό πινγκ πονγκ της «ρίχνω» λέξεις και της ζητώ τις πρώτες της σκέψεις για αυτές.

Θέατρο: Χορν. Μουσική: Τσιτσάνης. Βινύλιο: A Night at the Opera των Queen. Νησί: Μύκονος, το νησί µου. Ποτό: Ουίσκι.

«Και γιατί πίνεις Aperol Spritz;» τη ρωτάω και διακόπτω το παιχνίδι. «Προσπαθώ να το κόψω. Το ποτό µου είναι το ουίσκι. Μου αρέσει η γεύση του. Πίνω και κρασί. Τίποτα άλλο» απαντά.

Γ.Τ.: Θέλω να µιλήσουµε λίγο για τα κιλά που έχασες και την εντυπωσιακή µεταµόρφωσή σου. Πώς σου δηµιουργήθηκε αυτή η ανάγκη;

Ε.Ζ.: Όταν δεν έκανα τα πράγµατα που ήθελα και το σώµα µου δεν ακολουθούσε τις ανάγκες µου ως ανθρώπου και ως καλλιτέχνιδας. Ήθελα να γυµναστώ, ήθελα να µην κουράζοµαι, ήθελα να χορεύω, να κινούµαι στη σκηνή. Ήθελα να είµαι πιο όµορφη για τα δικά µου δεδοµένα. Πέρα από την ανασφάλεια που ένιωθα, κουραζόµουν. ∆εν θεωρούσα ότι είχα ζωή αναλογικά µε την ηλικία µου. Είχα στερηθεί πράγµατα, άσχετα που µπορούσα να «κρύβω» τα κιλά µου και να αναδεικνύω τις χάρες µου στη σκηνή. Μεγαλώνοντας δεν ήθελα να τις χάσω και για αυτό ξεκίνησα τη δίαιτα.

Γ.Τ.: Το µυστικό σου;

Ε.Ζ.: ∆εν νιώθεις ποτέ ότι ολοκληρώνεις τη διαδικασία. Είναι µια συνειδητή αλλαγή στον τρόπο ζωής. Έχω αλλάξει την ποιότητα της ζωής µου και µέσα σε αυτήν είναι και οι διατροφικές µου συνήθειες, γιατί είµαι ένας άνθρωπος που αγαπά το φαγητό και θέλω να µπορώ να κάνω µια παρασπονδία στη διατροφή µου. Μου αρέσει το φαγητό. Είναι η κουλτούρα µας, είναι η διασκέδασή µου, το απολαµβάνω µε φίλους. Έχει αλλάξει πλέον η γεύση µου. Έχω µυηθεί σε πιο υγιεινές απολαύσεις και γεύσεις.

eleonora zouganeli

Γ.Τ.: Ποια ήταν η δυσκολία που βίωσες στη διαδικασία;

Ε.Ζ.: Η σχέση µε το φαγητό ως εξάρτηση. Το να πάψει το φαγητό να είναι εθισµός και να γίνει µια απόλαυση και ανάγκη.

Γ.Τ.: Ποιο είναι το δικό σου µήνυµα σε όσες ενδεχοµένως νιώθουν ανασφάλεια µε κάποιο χαρακτηριστικό της εµφάνισής τους;

Ε.Ζ.: Έχω πολλές ανασφάλειες και το σώµα µου δεν ήταν η µοναδική. Η πιο µεγάλη ένδειξη πως είµαι ανασφαλής είναι ότι έχω επιλέξει το τραγούδι σαν επάγγελµα. Άσχετα από την ύπαρξή τους, όµως, κατανοώ ότι πιο σηµαντικό είναι να αγαπάµε τον εαυτό µας όπως είναι. Ό,τι υπάρχει πάνω µας είναι για να µας βασανίσει, για να µας πάει παρακάτω, να µας βάλει σε µια διαδικασία σκέψης και ίσως να το αλλάξουµε. Οι ανασφάλειες είναι ωραίο πράγµα. Θα έλεγα απλά να συµφιλιωθούν µε αυτές.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη της Ελεωνόρας Ζουγανέλη στο τεύχος Σεπτεμβρίου του InStyle.

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram