Έλενα Ζουρνατζή: Η γνωστή σχεδιάστρια διαγράφει μια εντυπωσιακή διαδρομή στον χώρο του ελληνικού fashion illustration εντός και εκτός συνόρων

Marwa Younes

Από τις βιτρίνες του οίκου Hermès στην Ελλάδα, το Μουσείο της Ακρόπολης και τα παιδικά βιβλία μέχρι τις δημιουργίες με άρωμα Grecian chic, η σχεδιάστρια διαγράφει μια εντυπωσιακή διαδρομή στον χώρο του ελληνικού fashion illustration εντός και εκτός συνόρων.

Για την Έλενα το σχέδιο είναι υπόθεση γονιδιακή, καθώς σχεδόν μεγάλωσε μέσα στο κατάστημα εσωτερικής διακόσμησης της μητέρας της, παίζοντας ώρες ατελείωτες με υφάσματα επιπλώσεων. Σε ηλικία μόλις 8 ετών ήρθε σε στενότερη επαφή με το σχέδιο, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, την κεραμική και τη γλυπτική, με την πολύτιμη καθοδήγηση της Χαρίκλειας Μυταρά, συζύγου του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά. Η συνέχεια ήταν για εκείνη προδιαγεγραμμένη: Σπούδασε Graphic Design στο Λονδίνο και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό στο 2D Cartoon Animation, στο περίφημο Central Saint Martins, εφόδια που της έφεραν σύντομα πολλές και αξιόλογες επαγγελματικές προτάσεις. Μεταξύ αυτών, η συνεργασία της με τον οίκο Hermès το 2007, για τον οποίο σχεδίασε τις βιτρίνες του στην Αθήνα καθώς και τις πορσελάνινες vide-poches και τις πετσέτες θαλάσσης του. Άλλωστε, η Grecian Chic Lady ως φιγούρα γεννήθηκε από τα τέσσερα σχέδια των βιτρινών του οίκου. Βέβαια οι φωτεινές στιγμές στην καριέρα της δεν σταματούν εδώ, καθώς έχει συνεργαστεί ακόμα με τη μοναδική ελληνική εταιρεία σχεδιασμού καρτούν, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου, το Μέγαρο Μουσικής και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Με το Μουσείο της Ακρόπολης η Έλενα συνεργάζεται από το 2009, υπογράφοντας τα σχέδια για πορσελάνινες κούπες και πιάτα, επιτραπέζια παιχνίδια, χαρτικά, T-shirts, πάνινες τσάντες καθώς και το πρώτο της μεταξωτό φουλάρι, εμπνευσμένο από μοτίβα των εκθεμάτων του. Παράλληλα, σχεδίασε το παιδικό βιβλίο Πώς Χτίστηκε το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, ενώ μέχρι και σήμερα συνεργάζεται με το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου, σχεδιάζοντας όλα τα έντυπα για τα παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Για τον εορτασμό των δέκα χρόνων λειτουργίας του, η ίδια σχεδίασε για το Μουσείο Ακρόπολης μια επετειακή σειρά προϊόντων (ένα φουλάρι και πορσελάνινα είδη) περιορισμένης έκδοσης με μοτίβα γερανών εν πτήσει. Η σειρά εμπνέεται από μια σπάνια χρωματισμένη απεικόνιση του πτηνού το οποίο βρίσκεται στο γείσο του πρώτου Παρθενώνα. Παράλληλα, ο Στέλιος Παρλιάρος της είχε ζητήσει να επιμεληθεί τα βιβλία του Γλυκά της Μεσογείου, Γλυκά με Φρούτα και Όλο Σοκολάτα, ενώ εταιρείες όπως η επιχείρηση παγωτών Kayak αλλά και γνωστά ξενοδοχεία τής έχουν αναθέσει να επιμεληθεί τις συσκευασίες και τα ενημερωτικά τους φυλλάδια. Οι συλλογές της, πότε κλασικές, με αναφορές σε αρχαία ελληνικά αγάλματα, αμφορείς και κοσμήματα, πότε εμπνευσμένες από τη λαογραφία, άλλοτε μοντέρνες, με πρότυπο σύγχρονες κομψές γυναίκες σ’ ένα φολκλόρ περιβάλλον, έχουν σήμα κατατεθέν το γαϊδουράκι, ενώ όλες παράγονται στο Λονδίνο.

Από τις  Ειρήνη Ζουρνάτζη, Ζωή Μίχα,Κρίστελ Λιάκου και Φωτεινή Βλαχάκη