Δεσποινίς Διευθυντής: Φυσικά και οι γυναίκες μπορούν να ηγηθούν. Εκτός αν υπάρχει κανένας άντρας πρόχειρος

Δεν είναι ανάγκη να σας παραθέσω μελέτες, έρευνες και στοιχεία για το πόσο δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, αρκετές γυναίκες CEOs μεγάλων εταιριών ή για το πόσο, κι αν κάποια τα κατάφερε ως εκεί, δεν πληρώνεται το ίδιο. Δεν είναι ανάγκη, γιατί με μία απλή αναζήτηση στο google θα τα διαβάσετε παντού. Αυτό που είναι ανάγκη να διαβάσετε και να σκεφτούμε όλοι (ή πιο σωστά να το θυμόμαστε πάντα) είναι τι ακριβώς απαιτείται από μια γυναίκα επικεφαλής μιας ομάδας, μιας μικρής εταιρίας, ενός κολοσσού, ενός υπουργείου ή ενός κράτους.

giphy (5)

Ας αρχίσουμε. Ποια γυναίκα δεν έχει ακούσει με ειρωνικό ύφος το «περιμένεις περίοδο;» από τον κολλητό της, το σύντροφό της, έναν άντρα κοντινό της; Σκεφτείτε να το ακούει στη δουλειά, γιατί απλώς υποστήριξε την άποψή της, που έτυχε να είναι αντίθετη με άντρα συναδέλφου της. Ποια γυναίκα με διευθυντικό ρόλο δεν έχει λουστεί το χαρακτηρισμό «σκύλα» όταν απλώς επιδεικνύει τα ίδια χαρακτηριστικά που κάνουν έναν άντρα με διευθυντικό ρόλο ταλαντούχο και πετυχημένο (δύναμη και σκληρότητα); Και ξέρετε γιατί γίνεται αυτό. Γιατί στερεοτυπικά τέτοια στοιχεία προσωπικότητας αποδίδονται στους άντρες. Ποια αποδίδονται στις γυναίκες; Η τρυφερότητα, η κατανόηση, η γλυκύτητα, η ευγένεια.Ο άντρας πολεμιστής και η γυναίκα μάνα.

giphy

Φανταστείτε τώρα μια γυναίκα επικεφαλής ενός κολοσσού που διοικεί «μητρικά». Λύνει τις διαφωνίες δίκαια και με συζήτηση, συγκινείται με τους υπαλλήλους της, είναι πάντα ευγενής και καταφεύγει σε επιχειρηματολογία αντί για «έτσι είναι, γιατί έτσι θέλω» τακτικές. Πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα πάρει σε κάποιον άντρα υφιστάμενό της να αρχίσει τα πίσω από την πλάτη της σεξιστικά σχόλια για το πόσο υπερευαίσθητη, κλαψοτέτοια, υπεραναλυτική και άρα ακατάλληλη για διευθύντρια είναι; Ώρες; Μέρες; Εβδομάδες; Παραπάνω όχι. Και θα είναι ο ίδιος υφιστάμενος που όταν η προαναφερθείσα διευθύντρια σηκώσει φωνή και πατήσει πόδι, θα πει σε συνάδελφό του στην κουζίνα ανακατεύοντας με το καλαμάκι τον καφέ του «καλά πόσο σκύλα, λυπάμαι τον άντρα της, αν έχει βέβαια». Όπως λένε και στα χωριά μας, η κατάσταση είναι lose-lose. Αν μια γυναίκα είναι από τη φύση της ευγενής και γλυκιά δεν κάνει για ηγέτης, γιατί που ξανακούστηκε να διοικεί κάποιος χωρίς iron fist; Αν μια γυναίκα είναι δυναμική, αποφασιστική και no ΒS σκληρή είναι σκύλα, εργασιομανής και σχεδόν σίγουρα δεν έχει γκόμενο/ σύντροφο/ άντρα γιατί ποιος θα την αντέξει έτσι; Επίσης ζει σε μόνιμο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (PMS το ξέρεις καλύτερα) γιατί πως αλλιώς εξηγούνται τα νεύρα ή η συγκίνηση; Δεν το συζητάμε καν για κλάμα. Διευθύντρια και κλαίει; Πώς τολμάει; Δεν έλαβε το memo ότι όταν μια γυναίκα αναλαμβάνει «αντρικά καθήκοντα» υποχρεούται να αφαιρέσει τους δακρυϊκούς πόρους της για πάντα;

giphy (2)

Θα αγγίξω κι άλλα ιερά και όσια. Εγκυμοσύνη. Ένας από τους λόγους που πολλές γυναίκες δεν προσλαμβάνονται καν σε δουλειές, είναι και μια πολύ συνηθισμένη δικαιολογία για το γιατί δεν παίρνουν προαγωγή σε διοικητικές θέσεις. «Καλά αυτή είναι τώρα σε ηλικία που θα θέλει παιδιά, θα μείνει έγκυος, θα φάμε στο κεφάλι όλα της τα ορμονικά και μετά θα μας παρατήσει στα κρύα του λουτρού για κανένα τρίμηνο». Μητρότητα. «Έχει μικρά παιδιά, που να τη βάλεις τώρα διευθύντρια που θα θέλει να προλαβαίνει να τα δει, να τα κάνει μπάνιο, θα αρρωσταίνουν και θα φεύγει τρέχοντας, θα της λείπουν και θα είναι με κατάθλιψη…άστο, βάλε καλύτερα εκεί πέρα διευθυντή τον Γιώργο. Δεν έχει τα ίδια προσόντα, αλλά θα είναι εδώ συνέχεια. Θα τον φτιάξουμε διευθυντή». Μη γελιέστε, και single να είναι, πάλι δεν κάνει.Μήπως σας θυμίζει κάτι η ατάκα «Δεν βρίσκει εκεί κανένα γκόμενο να ηρεμήσει λίγο;». Κι εδώ, κορίτσια, θα γυρίσω λίγο και καθρέφτη σε μας. Αυτά δεν τα λένε μόνο άντρες. Τα λένε και πολλές γυναίκες. Δυστυχώς. Δυστυχέστατα.

giphy (6)

Φτάνει λέτε; Την είδατε την εικόνα; Η γυναίκα είναι γενικά ακατάλληλη για διευθύντρια. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί είναι γυναίκα. Δεν κερδίζει ούτε σαν σκληρός άντρας, ούτε σαν ευαίσθητη γυναίκα, ούτε σαν μάνα, ούτε σαν άτεκνη, ούτε σαν ζευγαρωμένη, ούτε σαν single. Άρα τι; Μια δεσποινίς διευθυντής πρέπει να είναι πάνω απ’όλα ζογκλέρ και ψυχολόγος. Να έχει όλα τα γυναικεία και αντρικά στερεοτυπικά χαρακτηριστικά και να ξέρει ποια να εμφανίσει ανάλογα με το ποιον έχει απέναντί της. Όπως και ζωή έξω από τη θέση της διευθύντριας. Πρέπει και να έχει και να μην έχει, και να την εμφανίζει ανάλογα με το πως βολεύει τους από κάτω και τους από πάνω της. Όπως και εμφάνιση. Να είναι και να μην είναι θηλυκή και περιποιημένη, ώστε να κρατά ευχαριστημένους και αυτούς που θεωρούν τα λούσα ένδειξη ηγετικής ανικανότητας, αλλά και αυτούς που θεωρούν ότι τα τακούνια δίνουν κύρος στη CEO (και τροφή για φαντασιώσεις).

giphy (4)

Θα μπορούσα να καταλήξω σε κήρυγμα για το τι πρέπει και το τι δεν πρέπει. Αλλά με έχει καλύψει η πρόεδρος του Χάρβαρντ, Drew Giplin Faust, που πολύ απλά είπε: «Δεν είμαι η γυναίκα πρόεδρος του Χάρβαρντ. Είμαι η πρόεδρος του Χάρβαρντ». Είναι 2017. Ας ξεκολλήσουμε τα μυαλά μας. Κι όσοι είστε γονείς, απλώς μην αφήσετε εξ’αρχής να κολλήσουν τα μυαλά των παιδιών σας.

giphy (3)Διαβάστε ακόμα:

Stop Makeup Shaming: Γιατί οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να κριτικάρουν η μία την άλλη

Αυτές οι γυναίκες άλλαξαν την ιστορία της μόδας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι πιο badass γυναικείοι χαρακτήρες που έχουμε δει ποτέ στα animation

Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram