Βασίλισσα Margrethe: Ακυρώθηκαν οι εορτασμοί για τα γενέθλιά της – Στη δημοσιότητα δύο νέα πορτρέτα
Credit: DET DANSKE KONGEHUS /Instagram

Τα 84α γενέθλια της βασίλισσας Margrethe σημαδεύτηκαν από τη φωτιά στο εμβληματικό κτίριο του χρηματιστηρίου της Δανίας, που χτίστηκε το 1625. Έτσι, παρά την προαναγγελία του Παλατιού για τους αναμενόμενους εορτασμούς, αυτοί αναβλήθηκαν και τα γενέθλια της αντιβασιλέως πλέον της Δανίας θα εορταστούν ταυτόχρονα με του γιου της, βασιλιά Frederik τον Μάιο.

Η φωτιά ξέσπασε στο παλιό Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης (Børsen) το πρωί της Τρίτη. Το κτίριο ολλανδικού αναγεννησιακού ύφους τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ πυκνός γκρίζος καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη, εικόνες που θύμισαν την πυρκαγιά του 2019 στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανακοίνωσαν χθες το απόγευμα ότι έθεσαν την πυρκαγιά υπό έλεγχο. “Μεγάλο μέρος του Χρηματιστηρίου υπέστη ζημιές από τη φωτιά. Ωστόσο μεγάλο μέρος των αντικειμένων αξίας διασώθηκε”, δήλωσε ο διευθυντής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων Γιάκομπ Βέντστεντ Άντερσεν, προσθέτοντας ότι σχεδόν το μισό κτίριο κάηκε.

Σε ανακοίνωση σχετικά με τους γενέθλιους εορτασμούς, το Παλάτι ανέφερε: “Ως αποτέλεσμα της κατάστασης με την καταστροφική πυρκαγιά στο Χρηματιστήριο Αξιών της Κοπεγχάγης, ο εορτασμός γενεθλίων της Αυτής Μεγαλειότητος βασίλισσας Margrethe σήμερα αναβλήθηκε. Αλλά από τις κύριες σκάλες του Κάστρου του Fredensborg, η βασίλισσα Margrethe χαιρέτησε τους πολλούς παρευρισκόμενους πολίτες μαζί με το βασιλικό ζεύγος και την αυτής υψηλότητα πριγκίπισσα Benedikte σε σχέση με την αλλαγή φρουράς.”

Και πρόσθεσε: “Όταν η Αυτού Μεγαλειότητά του ο βασιλιάς στις 26 Μαΐου γίνει 56 ετών, η Αυτού Μεγαλειότης και η βασιλική οικογένεια θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του Παλατιού του Frederik στο Amalienborg στις 12:00”.

Νωρίτερα, ο βασιλιάς Frederik είχε αναφερθεί στην καταστροφική πυρκαγιά στο κτίριο-ορόσημο της κοπεγχάγης, με δήλωσή του στο Instagram: “Σήμερα το πρωί ξυπνήσαμε σε ένα θλιβερό θέαμα, όταν καπνός πάνω από τις στέγες της Κοπεγχάγης μαρτυρά την καταστροφική πυρκαγιά στο Χρηματιστήριο. Σημαντικό κομμάτι της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς βρέθηκε και συνεχίζει να καίγεται.

Για 400 χρόνια, το κτίριο Børsen του Christian IV αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την Κοπεγχάγη. Μέσα από γενιές, η χαρακτηριστική σπείρα δράκων έχει βοηθήσει να οριστεί η Κοπεγχάγη ως η πόλη των πύργων.
Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε το ιστορικό κτίριο ως ένα όμορφο σύμβολο της πρωτεύουσας μας και ένα κτίριο για το οποίο εμείς ως έθνος ήμασταν υπερήφανοι

Η βασίλισσα και εγώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που, από νωρίς σήμερα το πρωί, εξασφάλισαν ότι κανείς δεν έχει τραυματιστεί, και που αγωνίστηκαν για να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το κτίριο και τους πολλούς πολιτιστικούς θησαυρούς και έργα Τέχνης που περιέχει το Børsen.

Στο μεταξύ, με αφορμή τα 84α γενέθλια της βασίλισσας, το Παλάτι έδωσε στη δημοσιότητα δύο πορτρέτα της Margrethe. Επρόκειτο για τα πρώτα γενέθλια μετά την ιστορική αλλαγή της βασιλείας και την παραίτησή της από τον θρόνο για χάρη του γιου της Frederik.

Η πρώην βασίλισσα έγινε 84 ετών στις 16 Απριλίου και ο βασιλικός οίκος της Δανίας κυκλοφόρησε δύο νέα πορτρέτα προς τιμήν της. Η πρώτη φωτογραφία έδειχνε τη βασίλισσα Margrethe να χαμογελάει με ένα μωβ φόρεμα κοντά σε ένα παράθυρο, ενώ ακολουθεί μια δεύτερη φωτογραφία της να περπατάει σε έναν διάδρομο του παλατιού με το σκυλάκι της Tillia στο πλευρο της.

Σήμερα είναι τα 84α γενέθλια της Αυτής Μεγαλειότητας της βασίλισσας Margrethe”, έγραψε η αυλή στη λεζάντα των πορτρέτων στο Instagram. “Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, δημοσιεύονται νέες φωτογραφίες της Μεγαλειότητάς της, οι οποίες τραβήχτηκαν στο Κάστρο Fredensborg. Στον ίδιο χώρο, η βασίλισσα Margrethe θα γιορτάσει σήμερα τα γενέθλιά της ιδιωτικά, παρέα με την οικογένεια και τους φίλους της”.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα