Βασίλισσα Ελισάβετ: Με τις ευλογίες της τα σχέδια των Ανακτόρων να παραμερίσουν τους Andrew και Harry
Photo by Dan Kitwood/Getty Images

Εν μέσω πολιτικού αναβρασμού και σύγκρουσης για την ηγεσία των Συντηρητικών στη Μεγάλη Βρετανία, δεν έγινε αντιληπτή η εντολή της Βουλής των Λόρδων.

Ωστόσο, χθες, δόθηκε μία γεύση από την πρώτη συνταγματική μεταρρύθμιση της βασιλείας του βασιλιά Κάρολου Γ’. Υπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι των Ανακτόρων οριστικοποιούν τα σχέδια για να αποφευχθεί στο μέλλον οποιαδήποτε προοτική ανάμιξης του Δούκα του Σάσεξ, πρίγκιπα Harry ή του Δούκα του Γιορκ, πρίγκιπα Andrew σε κρατικές υποθέσεις απουσία του βασιλιά.

instagram/british.royal.crown

Σύμφωνα με προτάσεις που αναμένεται να υποβληθούν ενώπιον του κοινοβουλίου, πιθανόν εντός εβδομάδων, ο βασιλιάς θα είναι σε θέση να επιλέξει από ευρεία γκάμα βασιλικών αντικαταστατών, με κυριότερους την πριγκίπισσα Anne και τον Κόμη του Ουέσεξ, πρίγκιπα Edward, για να εκτελούν συνταγματικά καθήκοντα ρουτίνας όταν βρίσκεται εκτός χώρας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Mail, αυτές οι προτάσεις εξετάζονταν ήδη πριν από μερικούς μήνες με τις ευλογίες της αείμνηστης βασίλισσας και παρά το γεγονός ότι είχε αδυναμία τόσο στον Andrew όσο και στον Harry. Η κοινοβουλευτική απάντηση της Δευτέρας από τον Ηγέτη των Λόρδων, Λόρδο True, υποδηλώνει ότι η μεταρρύθμιση ενδέχεται να επίκειται.

Προς το παρόν, όταν ο μονάρχης απουσιάζει για οποιονδήποτε λόγο, οι κρατικές εργασίες — όπως οι εγκρίσεις για τους περισσότερους διορισμούς και η νομοθεσία — μπορούν να διεξάγονται από δύο συμβούλους του κράτους.

Σύμφωνα με τους όρους των Βασιλικών Πράξεων του 1937 και του 1953, αυτοί μπορούν να διοριστούν από τους τέσσερις μεγαλύτερους ενήλικες στη σειρά διαδοχής, συν τη σύζυγο ενός μονάρχη. Σήμερα, αυτό σημαίνει τη βασιλική σύζυγο, τον πρίγκιπα της Ουαλίας, τον Δούκα του Σάσεξ, τον Δούκα του Γιορκ και την πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Photo by Phil Noble – WPA Pool/Getty Images

Σύμφωνα με τις υπό εξέταση προτάσεις, ο βασιλιάς θα μπορούσε να επεκτείνει αυτή τη λίστα κατά την κρίση του, με την επιλογή να συμπεριλάβει τα άλλα δύο αδέλφια του, την Anne και τον Edward.

Η μεταρρύθμιση έχει την αίσθηση του επείγοντος, δεδομένου ότι ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος αναμένεται σύντομα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, καθώς ο Κάρολος σκοπεύει να πραγματοποιήσει μεγάλη βασιλική περιοδεία. Θα είναι η πρώτη φορά που ο Κάρολος θα κάνει περιοδεία εδώ και επτά χρόνια.

Την τελευταία φορά, η αείμνηστη βασίλισσα συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας το 2015 στη Μάλτα. Οι Δούκες του Σάσεξ και του Γιορκ ήταν μεταξύ εκείνων που διόρισε ως Σύμβουλους Επικρατείας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα