Search
Close this search box.

Το Met Gala 2027 τιμά τον John Galliano και προκαλεί ήδη αντιδράσεις

Ο John Galliano καταχειροκροτείται μετά την επίδειξη Fall-Winter 2005-2006 ready-to-wear για τον Christian Dior, στο Παρίσι, 1 Μαρτίου 2005
Ο John Galliano καταχειροκροτείται μετά την επίδειξη Fall-Winter 2005-2006 ready-to-wear για τον Christian Dior, στο Παρίσι, 1 Μαρτίου 2005 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - EPA/BARTHELEMY FRANCE OUT

Οι διοργανωτές του Met Gala ετοιμάζονται να κάνουν ένα μεγάλο βήμα, τιμώντας τον αμφιλεγόμενο σχεδιαστή μόδας John Galliano στη φιλανθρωπική διοργάνωση του 2027.

Το Mητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και η Vogue ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ο Galliano θα τιμηθεί στην έκθεση της επόμενης χρονιάς με τίτλο “John Galliano: Horizon”, παρά το γεγονός ότι ο πρώην σχεδιαστής του Dior παραμένει αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, μετά τα αντισημιτικά σχόλια που έκανε το 2011.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Anna Wintour, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Met και παγκόσμια διευθύντρια σύνταξης της Vogue, έχει συναντηθεί με «επιφανείς ραβίνους και Εβραίους ηγέτες» της Νέας Υόρκης, σε μια προσπάθεια να «ακούσει τις απόψεις τους σχετικά με τα πιθανά ζητήματα» που μπορεί να προκύψουν από τη μεγάλη διοργάνωση μόδας που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά.

Ο Galliano και ο Andrew Bolton, επιμελητής του Costume Institute του Met, φέρεται επίσης να συμμετείχαν ενεργά στις συναντήσεις, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την «έγκριση» των ηγετών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Σαββάτου.

Ο σχεδιαστής εργαζόταν τότε για τον Dior, το 2011, όταν καταδικάστηκε για αδίκημα που χαρακτηρίστηκε ως έγκλημα μίσους, επειδή εξαπέλυσε αντισημιτικές προσβολές εναντίον θαμώνων σε μπαρ στο Παρίσι και, ενώ ήταν μεθυσμένος, δήλωσε «Αγαπώ τον Χίτλερ».

Παράλληλα, του επιβλήθηκε πρόστιμο και υποχρεώθηκε να καταβάλει δικαστικά έξοδα, ενώ απολύθηκε από τον οίκο μόδας εξαιτίας του περιστατικού.

O John Galliano στο τέλος του show του για την ανδρική σειρά 2006/07 Autumn/Winter στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανδρικής Μόδας στο Παρίσι, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2006
O John Galliano στο τέλος του show του για την ανδρική σειρά 2006/07 Φθινόπωρο/Χειμώνας στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανδρικής Μόδας στο Παρίσι, 27 Ιανουαρίου 2006 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – EPA/ALEX

Ο Galliano, ο οποίος σήμερα είναι 65 χρόνων, ζήτησε αργότερα συγγνώμη, υποστηρίζοντας ότι δεν θυμόταν το περιστατικό και ότι αντιμετώπιζε προβλήματα αλκοολισμού και εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες.

Απομακρύνθηκε για ένα διάστημα από τον χώρο της μόδας και αναζήτησε θεραπεία, προτού επιστρέψει το 2014, αναλαμβάνοντας τη θέση του δημιουργικού διευθυντή στον Maison Margiela.

Οι Εβραίοι ηγέτες που έχουν συναντηθεί με τους Wintour, Bolton και Galliano, μεταξύ των οποίων και ο Rabbi Rick Jacobs, πρόεδρος της Union for Reform Judaism στη Βόρεια Αμερική, έχουν αναγνωρίσει ότι ο Galliano αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.

Ο Jacobs δήλωσε στους Times ότι ένιωσε την «ειλικρίνεια» του Galliano, λέγοντας: «Ήταν ανοιχτός. Μας κοίταξε κατευθείαν στα μάτια και μίλησε με ξεκάθαρο τρόπο, όχι σαν να είχε αποστηθίσει κάποια προκαθορισμένα λόγια».

«Ο φόβος ήταν ξεκάθαρα ότι η έκθεση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μεγάλη αντίσταση, όχι μόνο με σκεπτικισμό, αλλά και με την αίσθηση ότι αυτό είναι λάθος», συνέχισε.

Ο Rabbi Joshua Davidson, επικεφαλής του ναού Emanu-El, που βρίσκεται κοντά στο Met, παρότρυνε ώστε η έκθεση να αναδείξει επίσης τις συνέπειες της προηγούμενης συμπεριφοράς του Galliano.

«Αυτό που τους είχαμε πει είναι ότι θα ήταν ισχυρό, συγκινητικό και παραγωγικό εάν μπορούσαν να αξιοποιήσουν την έκθεση ως ευκαιρία για να διδάξουν σχετικά με την πραγματικότητα του αντισημιτισμού και, με κάποιον τρόπο, να ενσωματώσουν στην έκθεση τη σημασία της αντιμετώπισής του και τους κινδύνους του αντισημιτισμού στη σημερινή εποχή», δήλωσε ο Davidson στην εφημερίδα.

Παράλληλα, ο Davidson εκτιμά ότι ορισμένα μέλη της εβραϊκής κοινότητας θα θεωρήσουν την έκθεση «προβληματική», σημειώνοντας: «Είναι πολύ πιθανό κάποιοι άνθρωποι να αναστατωθούν από αυτήν. Μπορώ να κατανοήσω αυτά τα συναισθήματα».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα