Paulina Porizkova: Μιλά για τη γήρανση στα 58 της – “Είμαι στα καλύτερά μου”
Credit: Paulina Porizkova/Instagram

Η Paulina Porizkova είναι ένα supermodel που τόλμησε να μιλήσει για τη γήρανση, την εξέλιξη, την αλλαγή, αλλά και να γεμίσει τα social media με φωτογραφίες της χωρίς φίλτρα.

Στα 58 της δείχνει πως έχει κάνει τον χρόνο καλό της φίλο και ποζάρει χωρίς φόβο με το μπικίνι της ή και χωρίς αυτό. Το 2023 ήταν γι΄ αυτήν ένα “έτος αλλαγής”, ενώ έμαθε να αποδέχεται τον εαυτό της και να αφήνει πίσω της το παρελθόν.

Από τη στιγμή που αρχίζεις να φιλτράρεις τον εαυτό σου ή να ελέγχεις τις φωτογραφίες σου και τα λοιπά, ε, τότε, δεν είναι πια τόσο αυθεντικό“, δήλωσε η Porizkova στο PEOPLE. “Αισθάνομαι την ευθύνη να βγάλω τον εαυτό μου εκεί έξω όπως είμαι.”

Το να μοιραστεί τα σκαμπανεβάσματα της γήρανσης, της θλίψης και της αλλαγής του σώματός της δεν ήταν πάντα εύκολο. Μετά τον θάνατο του πρώην συζύγου της Ric Ocasek (όταν, όπως αστειεύεται, ήταν γνωστή ως “εκείνη η κλαψιάρα κυρία του Instagram”), βρήκε μια κοινότητα γυναικών που την ένωσε η απώλεια. Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, η Porizkova μπορούσε να συμπάσχει με τη θλίψη τους, ειδικά αφού αντιμετώπισε τεράστιες αναταράξεις με τα δικά της οικονομικά και το σπίτι της.

Υποστήκαμε αυτές τις τεράστιες απώλειες και οι ζωές μας ανατινάχτηκαν”, θυμάται η Porizkova. “Δεν ξέρω καν ποια είμαι και είμαι μεσήλικη και νιώθω ότι χάνω τη ζωή μου. Δεν χάνεις απλώς το πρόσωπο που αγαπάς – χάνεις την αίσθηση του εαυτού σου.”

Κατάφερε να επανέλθει όταν συνειδητοποίησε πως οι ανάγκες της δεν ήταν “δευτερεύουσες” σε σχέση με τις ανάγκες των άλλων, ανεξάρτητα από τον ρόλο της ως συζύγου ή μητέρας. Ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο για να μάθει πώς να αποδέχεται τον εαυτό της, δεν αναζητούσε πλέον “τα ίδια πράγματα” σε έναν σύντροφο, όπως πριν. Αυτό οδήγησε την Porizkova να γνωρίσει τον σημερινό της σύντροφο, τον τηλεοπτικό συγγραφέα και παραγωγό Jeff Greenstein, μόλις τρεις ημέρες μετά το νέο έτος.

Η αυτοαποδοχή της γήρανσης έχει προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη απ’ ό,τι ένας άλλος άνθρωπος για την Porizkova, η οποία πιστεύει ότι η ελευθερία μπορεί να βρεθεί μετά την εμμηνόπαυση.

“Ένα από τα απίστευτα πράγματα της γήρανσης είναι ότι νοιάζεσαι όλο και λιγότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι“, παραδέχτηκε η Porizkova. “Είσαι σαν να λες: Ξέρεις κάτι; Έκανα το χρέος μου. Εξυπηρετώ όλους τους άλλους εδώ και 50 χρόνια – τώρα είναι η σειρά μου”.

Ενώ το πρώην μοντέλο του Sports Illustrated εξακολουθεί να αναζητά την “απόλυτη ελευθερία” από τις κοινωνικές προσδοκίες, εκτιμά την “τεράστια” σοφία που έχει αποκτήσει.

Ξέρω χωρίς αμφιβολία ότι είμαι καλύτερη από ποτέ“, δήλωσε η Porizkova. “Γιατί χρειάζομαι βελτίωση; Βρίσκομαι στην ακμή μου αυτή τη στιγμή. Λυπάμαι που νομίζετε ότι οι ρυτίδες μου με απορρίπτουν από το να είμαι στην ακμή μου, αλλά ως άτομο, ως μια πλήρως διαμορφωμένη γυναίκα στο απόγειο της δύναμής της, αυτό είναι.”

Η καταπολέμηση της παρόρμησης να “μην κυνηγάει τη νεότητα” ή να “προσποιείται ότι είναι νεότερη” είναι ένα είδος αποδοχής το οποίο ακόμη επεξεργάζεται. Το ίδιο ισχύει και για τη διαχείριση των αλλαγών στο σώμα μετά την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του σωματικού βάρους. Αφού γυμνάστηκε περισσότερο (“υπέροχα για τη συναισθηματική μου κατάσταση … [αλλά] με έκανε να πεινάω περισσότερο”) βρήκε τη χρυσή τομή με τη διαλείπουσα νηστεία, όπου, όπως λέει, “όλα έχουν να κάνουν με την ισορροπία”.

“Δεν τρώω πολύ, αλλά όταν τρώω, τρώω αυτά που θέλω να φάω”, εξήγησε η Porizkova για τη ρουτίνα της, την οποία κάνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. “Μερικές φορές είναι πολύ υγιεινά και μερικές φορές όχι, γιατί με κάνουν ευτυχισμένη”.

Ομολογεί ότι δεν ήταν ποτέ άνετη με το σώμα της κατά τη διάρκεια της καριέρας της ως μοντέλου, λόγω της αντικειμενοποίησης. “Πέρασα καταπληκτικές στιγμές, συνεργάστηκα με καταπληκτικούς ανθρώπους, αλλά δεν ήταν τότε που ήμουν πιο ευτυχισμένη – ούτε κατά διάνοια“, σκέφτεται η Porizkova. “Για μένα, το παρελθόν είναι το παρελθόν που με έχει διαμορφώσει. Και σας ευχαριστώ γι’ αυτό, γιατί μου αρέσει αυτό που είμαι τώρα και κοιτάζω μπροστά, γιατί το μόνο πράγμα που μπορώ να αλλάξω είναι το μέλλον, όχι το παρελθόν.”

Όσον αφορά στο προσωπικό και δημόσιο ταξίδι της σχετικά με τη γήρανση, συνεχίζει να προχωράει μπροστά με θετικότητα.

“Δουλεύω πάνω σε αυτό όσο πιο σκληρά μπορώ“, δήλωσε η Porizkova. “Αυτό το πράγμα της αυτοαποδοχής, το να κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να λες: Εντάξει, λοιπόν, φαίνομαι μεγαλύτερη από ό,τι χθες, αλλά ξέρεις κάτι; Όταν θα είμαι 70 ετών, θα σκέφτομαι αυτή την εποχή ως εξής: Να πάρει, ήμουν πολύ σέξι. Γιατί παραπονιόμουν;”

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα