Μαρία Μπακοδήμου: Το μήνυμα για την έμφυλη βία – «Οι άνδρες δεν μπορείτε να καταλάβετε τον φόβο που ζει μια γυναίκα»
Μαρία Μπακοδήμου χαμογελαστή
Credit: mariabacodimou/iInstagram

Η Μαρία Μπακοδήμου έκανε μια ανάρτηση στα social media σχετικά με την έμφυλη βία. Με αφορμή τον ξυλοδαρμό της Ελένης Πολυζωγοπούλου από τον Απόστολο Λύτρα, η παρουσιάστρια θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της κακοποίησης των γυναικών.

«Ακούω από χτες κάποιους ψιθύρους και μικροτοποθετήσεις από άντρες, οι οποίοι αναρωτιούνται μάλλον “αν δεν ήταν αυτός ο γιατρός, αυτή η γυναίκα θα το είχε καταγγείλει; Αυτή η τόσο δυνατή γυναίκα, που υπερασπιζόταν άλλες γυναίκες στις δομές που τις φιλοξενούσαν, δεν είχε τη δύναμη να το πει;”. Δεν μπορείτε να κρίνετε μια γυναίκα-θύμα, δεν έχετε βρεθεί ποτέ στη θέση της, δεν ξέρετε πώς είναι να είσαι γυναίκα, δεν ξέρετε πώς είναι να νιώσεις τον φόβο από έναν κακοποιητικό πατέρα ή από έναν κακοποιητικό σύντροφο», λέει η Μαρία Μπακοδήμου και προσθέτει:

«Δεν ξέρετε τον φόβο μιας γυναίκας να περπατήσει μόνη της νύχτα σ’ ένα δρόμο. Τον φόβο να παρκάρει έξω από το σπίτι της και να περπατήσει μέχρι την πόρτα, τον φόβο ότι κάποιος μπορεί να της επιτεθεί. Αυτό το φόβο δεν τον έχετε νιώσει γι’ αυτό δεν μπορείτε να έρθετε στη θέση μας. Πολλές φορές ακόμα και στα δικαστήρια υπάρχουν θύματα βιασμού που από φόβο δεν αντιστάθηκαν, ο ιατροδικαστής δεν βρήκε σημάδια και η έδρα αποφάσισε ότι ο βιασμός δεν έγινε.

«Αφήστε τις γυναίκες να είμαστε αυτό που είμαστε. Αφήστε τις γυναίκες στην ευαλωτότητά τους, στη θηλυκότητά τους, στην ενσυναίσθησή τους, στην τρυφερότητά τους. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναπτύξετε τη δική σας ενσυναίσθηση, γιατί έχετε ή θα κάνετε οικογένεια και παιδιά, και είναι καλό, ακόμα και αν δεν μπορείτε να μπείτε στη θέση του άλλου, να μην παριστάνετε ότι το ξέρετε. Αυτό με αγάπη».

Στη λεζάντα της ανάρτησής της η Μαρία Μπακοδήμου γράφει: «Οι άντρες δεν μπορείτε να καταλάβετε τον φόβο που ζει μια γυναίκα. Πόσο η βία εναντίον της μπορεί να την αδρανοποιήσει . Ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού υπάρχει αυτό που λέγεται freeze mechanism και το θύμα παραλύει από τον φόβο, αδρανοποιείται και δεν αντιστέκεται. Αυτό που χρειαζόμαστε από εσάς είναι ενσυναίσθηση, όχι κριτική».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα