Kate Middleton: Δυσοίωνο το μέλλον για τη… βασίλισσα Catherine – Κακό τέλος για τις συνονόματες βασιλικές συζύγους
Photo by Chris Jackson/Getty Images

H Kate Middleton είναι γνωστή ως η πριγκίπισσα της Ουαλίας και σύζυγος του πρίγκιπα William.

Ωστόσο, όταν αυτός ανέβει στον θρόνο, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκτήσει την έκτη του βασίλισσα Catherine. Ήδη δείχνει να ακολουθεί τα βήματα της βασίλισσας με επιμέλεια, αφού εκπληρώνει με ευσυνειδησία τα καθήκοντά της. Παράλληλα, η Kate Middleton δείχνει απόλυτη πειθαρχία στον ρόλο της.

Ωστόσο, οι όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι σημερινοί βασιλείς δεν έχουν καμία σχέση με τους λάκκους γεμάτους φίδια που είχαν οι πρόγονοί τους. Αυτό επισημαίνει ο συγγραφέας του βιβλίου “Ο Κώδικας της Catherine.”

Οι παλαιότερες βασιλικές σύζυγοι έπαιζαν ένα παιχνίδι όπου μια λανθασμένη κίνηση στην αυλή, μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατο. Και αυτό συνέβη. Ιδίως όσον αφορά στο όνομα: Catrherine.

Μία έζησε την εγκατάλειψη, η άλλη πήγε στην γκιλοτίνα για αποκεφαλισμό. Μία τρίτη έπεσε θύμα ψευδών κατηγοριών, ότι δηλητηρίασε τον βασιλιά.

Οι πέντε συνονόματες της Catherine είχαν κακή μοίρα με διάφορους τρόπους. Συχνά είχαν κακή μεταχείριση από τους συζύγους τους, λέει ο συγγραφέας Bob Casey.

Catherine de Valois 1401-1437

Ο Άγγλος βασιλιάς Ερρίκος Ε΄ παντρεύτηκε τη Γαλλίδα πριγκίπισσα Catherine de Valois το 1420. Ήταν μετά την επιτυχία του στη μάχη του Αζινκούρ κι έτσι εδραίωσε τους δεσμούς της Αγγλίας με τη Γαλλία.

Όμως, ο διάδοχος του γαλλικού θρόνου πέθανε δύο χρόνια αργότερα. Η βασίλισσα έμεινε χήρα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις άλλες βασίλισσες Catherine, γέννησε έναν διάδοχο του θρόνου. Τον μελλοντικό Ερρίκο ΣΤ’. Και ήταν η γιαγιά του πρώτου μονάρχη των Τυδώρ στη Βρετανία, του Ερρίκου Ζ’.

Κόρη του Κάρολου ΣΤ’ της Γαλλίας και της Ισαβέλλας της Βαυαρίας, η Cartherine δεν είχε φροντίδα στην παιδική της ηλικία και από τους δύο γονείς της. Ο πατέρας της είχε περιόδους τρέλας, ενώ η μητέρα της ήταν αδιάφορη για την κόρη της.

Όταν ο Ερρίκος Ε΄ ανέβηκε στον θρόνο το 1413, άρχισε τις διαπραγματεύσεις για τον γάμο της, απαιτώντας μεγάλη προίκα και την αποκατάσταση της Νορμανδίας και της Ακουιτανίας. Όμως, η εντολή του οδήγησε σε πόλεμο εναντίον της Γαλλίας και μόνο μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Troyes το 1420, που αναγνώριζε τον Ερρίκο ως αντιβασιλέα και διάδοχο της Γαλλίας, έγινε ο γάμος.

Η στέψη της Catherine έγινε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ το 1421 και ο γάμος με τον Ερρίκο στη Γαλλία τον επόμενο χρόνο. Επέστρεψε στην Αγγλία μετά τον θάνατό του και έζησε στα κάστρα Ουίνδσορ και Μπέιναρντς. Στη συνέχεια παντρεύτηκε τον Ουαλό ιπποκόμο Sir Owen Tudor. Απέκτησε τρεις γιους και δύο κόρες, εκ των οποίων η μία πέθανε σε βρεφική ηλικία. Ο μεγαλύτερος γιος τους Edmund, ο οποίος έγινε κόμης του Richmond, ήταν ο πατέρας του Ερρίκου Ζ΄.

Catherine of Aragon 1485-1536

Η Catherine θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη σύζυγος του Ερρίκου Η’, με την οποία χώρισε. Αιτία ήταν ότι δεν κατάφερε να αποκτήσει διάδοχο.

Αλλά η κόρη του ισχυρού ζεύγους του 15ου αιώνα, του βασιλιά Ferdinand της Aragon και της βασίλισσας Isabella της Castille, έχει και μια άλλη διάκριση: ως πρέσβειρα της Ισπανίας στην Αγγλία, ήταν η πρώτη γυναίκα πρέσβειρα της Ευρώπης.

Αρχικά ήταν η σύζυγος του μεγαλύτερου αδελφού του, Arthur. Μετά παντρεύτηκε τον Ερρίκο το 1509, επτά χρόνια μετά τον θάνατο του πρώτου της συζύγου. Ο βασιλιάς ήθελε να διατηρήσει την ισπανική συμμαχία καθώς και την προίκα της.

Ακολούθως απέκτησε έξι παιδιά, αλλά μόνο ένα επέζησε . Η κόρη της Mary Α΄, η οποία γεννήθηκε το 1516. Όμως η έλλειψη αρσενικού διαδόχου έγινε ανυπέρβλητο εμπόδιο, όταν η Anne Boleyn έγινε η κυρία εν αναμονή της βασίλισσας.

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Thomas Cranmer, και όχι ο Πάπας, ακύρωσε τον γάμο και ο βασιλιάς εξόρισε την Catherine από την αυλή το 1533.

Απαγόρευσε, επίσης, με σκληρό τρόπο, την επαφή με την κόρη τους. Πέθανε τρία χρόνια αργότερα σε ηλικία 50 ετών. Η τελευταία της επιστολή προς αυτόν, με την υπογραφή της Catherine της Βασίλισσας, έγραφε: “Τα μάτια μου σε επιθυμούν πάνω απ’ όλα.

Catherine Howard 1523-1542

Η πέμπτη σύζυγος του Ερρίκου Η’, η Catherine Howard είχε σκανδαλώδες παρελθόν. Η πρώτη ξαδέλφη της Anne Boleyn και δεύτερη ξαδέλφη της Jane Seymour ήταν ένοχη για μοιχεία και την εκτέλεσαν στον Πύργο του Λονδίνου.

Η Catherine ήταν μέλος της οικογένειας Howard. Ο πατέρας της Edmund ήταν ο μικρότερος γιος του Thomas, 2ου δούκα του Νόρφολκ, ο οποίος είχε υπηρετήσει τέσσερις μονάρχες.

Όμως κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον δάσκαλο μουσικής της Henry Manox πριν ερωτευτεί τον Francis Dereham, τον οποίο αποκαλούσε “σύζυγό” της, και αρραβωνιαστεί τον ξάδελφό της Thomas Culpepper.

Έγινε για πρώτη φορά γνωστή στον βασιλιά το 1539, όταν ήταν κουμπάρα της τέταρτης συζύγου του Anna του Cleeves. Το 1540, την ημέρα της εκτέλεσης του Thomas Cromwell, μετά την ακύρωση του γάμου του με την Anna, παντρεύτηκε την Catherine.

Ωστόσο, η πτώση της ήρθε όταν ο βασιλιάς ανακάλυψε τις προγαμιαίες σχέσεις της. Το 1542 το κοινοβούλιο πέρασε ένα νομοσχέδιο που κήρυσσε προδοσία τον γάμο μιας μη αγνής γυναίκας με τον βασιλιά και δύο ημέρες αργότερα αποκεφαλίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου.

Catherine Parr 1512-1548

Η Catherine είχε κάνει δύο γάμους και έμεινε χήρα και τις δύο, όταν έγινε η έκτη σύζυγος του Ερρίκου Η΄. Παράτησε τον εραστή της Thomas Seymour, τον 1ο βαρόνο Seymour , για να παντρευτεί τον βασιλιά το 1543 στο παλάτι του Χάμπτον Κορτ.

Ενθουσιώδης προστάτης των τεχνών ήταν η πρώτη Αγγλίδα βασίλισσα που έγραψε και εξέδωσε τα δικά της βιβλία.

Γνώρισε τον βασιλιά όταν έπιασε δουλειά στο σπίτι της πριγκίπισσας Mary το 1542 και έγινε στοργική μητριά των τριών παιδιών του, της μελλοντικής Mary Α΄, του Edward ΣΤ΄ και της Elizabeth Α΄ – έγινε κηδεμόνας της 14χρονης θετής κόρης της.

Συνέβαλε επίσης καθοριστικά στην ψήφιση από τον Ερρίκο Η’ του 1543 του Τρίτου Νόμου Διαδοχής, ο οποίος επανέφερε τις κόρες του στη γραμμή της διαδοχής.

Μετά τον θάνατο του βασιλιά, το 1547, παντρεύτηκε τον τέταρτο και τελευταίο σύζυγό της, τον Thomas Seymour, καθιστώντας την την πιο πολυπαντρεμένη Αγγλίδα βασίλισσα. Πέθανε όμως στη γέννα έναν χρόνο αργότερα. Η κηδεία της ήταν η πρώτη προτεσταντική κηδεία που έγινε στα αγγλικά.

Catherine of Braganza 1638-1705

Κόρη του βασιλιά Ιωάννη Δ΄ της Πορτογαλίας, η Αικατερίνη ήταν η ρωμαιοκαθολική σύζυγος του βασιλιά Καρόλου Β΄ της Αγγλίας, στο πλαίσιο μιας σημαντικής συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο γάμος, που έγινε το 1662, έδωσε στην Αγγλία εμπορικά δικαιώματα σε πόλεις όπως η Ταγγέρη στο Μαρόκο και η Βομβάη στην Ινδία. Η Αγγλία είπε πως θα βοηθήσει την Πορτογαλία να παραμείνει ανεξάρτητη από την Ισπανία

Αλλά, όταν έγινε φανερό ότι δεν θα έκανε παιδιά στον βασιλιά, έγινε στόχος των προτεσταντών εξτρεμιστών. Αυτοί ήθελαν ο βασιλιάς να τη χωρίσει και να παντρευτεί την πίστη τους.

Το 1678, την κατηγόρησαν ότι σχεδίαζε να δηλητηριάσει τον βασιλιά και να ανεβάσει στον θρόνο τον ρωμαιοκαθολικό αδελφό του Ιάκωβο. Όμως ο βασιλιάς τη στήριξε και έτσι απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες.

Αφού πέθανε ο σύζυγός της το 1685, επέστρεψε στην Πορτογαλία, όπου έγινε αντιβασίλισσα για τον άρρωστο αδελφό της Pedro Β’.

.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα