«Η εξέλιξη»: Η νέα ταινία του σκηνοθέτη Περικλή Χούρσογλου
Credit:thessalonikicityguide.gr

Η νέα του ταινία του Περικλή Χούρσογλου, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και η οποία αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το Φθινόπωρο του 2022, μιλάει για τη σχέση του με τον πατέρα του, τον οποίο έχασε όταν ήταν 19 ετών και συνάμα αποτελεί και ένα «ευχαριστώ», όπως λέει, στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ στο οποίο διδάσκει από την ίδρυσή του το 2004.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σπούδασε μαθηματικός για να γίνει καθηγητής γυμνασίου. Ολοκλήρωσε όμως τις σπουδές του, δεκαετίες αργότερα, κι έγινε καθηγητής πανεπιστημίου! Φέτος κλείνει 19 χρόνια στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και του χρόνου αποχαιρετάει τις πανεπιστημιακές τάξεις.

Η τελευταία του ακαδημαϊκή χρονιά στο Τμήμα, 2022-2023, θα τον βρει και με την πρώτη του μετά δώδεκα χρόνια ταινία την «Εξέλιξη», η οποία εξάλλου βασίστηκε τόσο στην πορεία του ίδιου στο πανεπιστήμιο, όσο και στην ακαδημαϊκή, αλλά και εσωτερική εξέλιξή του. Ο Περικλής Χούρσογλου υπογράφει το σενάριο -που ξεκίνησε να γράφει πριν από δέκα χρόνια- και τη σκηνοθεσία και τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Γιώργος Αργυροηλιόπουλος.

Η ταινία περιγράφει το ταξίδι μιας ημέρας που κάνει ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ο Νίκος Συμεωνίδης, από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει. Ένα ταξίδι που θέλησε μια φορά να κάνει μαζί με τον πατέρα του για να του δείξει ότι… τα κατάφερε. Παρόλο που σε μεγάλο βαθμό η ταινία αναφέρεται στη ζωή του Χούρσογλου, δεν παίζει ο ίδιος, όπως στην προηγούμενή του ταινία τον «Διαχειριστή».

Τον γιο υποδύεται ο Αλέξανδρος Λογοθέτης και τον πατέρα ο Βασίλης Κολοβός. «Σε αυτήν την ταινία αν και θα είχα πολλούς λόγους να παίξω, θέλησα να εμπιστευτώ έναν άλλο άνθρωπο, τον Αλέξανδρο. Βάζοντας ένα μεγάλο μέρος από τη δική του ψυχή, μπόλιασε το δικό μου όραμα», σημειώνει.

Τα γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη κράτησαν εννέα μέρες και από την ένταση της δουλειάς ο σκηνοθέτης δεν μπόρεσε καν να δει και να ελέγξει το υλικό που είχε ήδη τραβηχτεί.

Σχολιάζοντας τις χολιγουντιανές ταινίες που γυρίζονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, ο Χούρσογλου σημειώνει ότι η κινηματογραφική βιομηχανία δεν μπορεί να ανθίσει μόνο με καλλιτεχνικές ταινίες. «Αντιθέτως το mainstream βοηθάει και την καλλιτεχνική ταινία», τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα