Ο παγκοσμίως γνωστός βιολόγος σερ David Attenborough αναμένεται να συμπληρώσει τα 99 του χρόνια αυτήν την εβδομάδα. Ο θρυλικός παρουσιαστής έχει εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία του να ζήσει μέχρι τα 100, αν και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το «τέλος του πλησιάζει».
Ο 98χρονος αποδίδει μέρος της υγείας και ενεργητικότητάς του σε μια σχετικά μικρή, αλλά σημαντική αλλαγή στη διατροφή του. Αν και δεν είναι εντελώς χορτοφάγος, είναι γνωστό ότι έχει μειώσει σημαντικά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, μια απόφαση που, όπως πιστεύει, μπορεί να συμβάλλει στη μακροζωία του.
Όπως ανέφερε το Surrey Live και αναμεταδίδει η Mirror, αυτή η αλλαγή στη διατροφή του δεν είναι πρόσφατη. Ήδη από το 2017, ο Attenborough είχε μιλήσει για την προσέγγισή του στο φαγητό. Είχε δηλώσει: «Σίγουρα έχω αλλάξει τη διατροφή μου. Όχι με κάποιον δραματικό τρόπο. Αλλά νομίζω πως έχω να φάω κόκκινο κρέας εδώ και μήνες.»

Παραδέχτηκε επίσης ότι εξακολουθεί να καταναλώνει τυρί και ψάρι, αλλά συνολικά έχει γίνει «πολύ πιο χορτοφάγος» απ’ όσο φανταζόταν ποτέ. Αναφερόμενος στις επιστημονικές έρευνες που υποστηρίζουν τα οφέλη μιας φυτοκεντρικής διατροφής για την υγεία και τη μακροζωία, φαίνεται πως ο έμπειρος βιολόγος εφαρμόζει στην πράξη όσα προωθεί μέσα από το έργο του, περιορίζοντας σημαντικά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος όπως βοδινό, αρνί, χοιρινό, μοσχάρι, ελάφι και κατσίκι.
Ο σερ David θα γιορτάσει τα 99α του γενέθλια την Πέμπτη, 8 Μαΐου, ωστόσο αντιμετωπίζει με ειλικρίνεια το γεγονός ότι πλησιάζει στο τέλος της ζωής του — ένα συναίσθημα που εξέφρασε και στη νεότερη σειρά του με τίτλο “Ocean”, στην οποία εξερευνά τον αναντικατάστατο ρόλο που διαδραματίζει η θαλάσσια ζωή στο οικοσύστημα του πλανήτη μας.
Η προσέγγισή του στη διατροφή υποστηρίζεται από πολλούς φορείς υγείας, με το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) να προειδοποιεί ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Πολλά από αυτά τα κρέατα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, ενδέχεται να προκαλέσουν αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα.

Ωστόσο, πριν αποκλείσετε ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε ότι δεν στερείστε βασικά θρεπτικά συστατικά και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η έλλειψη ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.
Ειδικοί από το Harvard Health προτείνουν ότι άτομα που επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, θα πρέπει να αναζητήσουν κατάλληλες εναλλακτικές ώστε να διατηρήσουν επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης. Ο Daniel Pendick, πρώην εκτελεστικός συντάκτης του Harvard Men’s Health Watch, τόνισε ότι η αντικατάσταση μιας ημερήσιας μερίδας κόκκινου κρέατος με άλλες επιλογές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 7 έως 19%.
Ο σερ David έχει επίσης μιλήσει για τη δέσμευσή του να κρατά το μυαλό του σε εγρήγορση. Σε συνομιλία του με τον Anderson Cooper το 2021, παραδέχτηκε τους φόβους και τις ανησυχίες του για τη διαδικασία της γήρανσης.
Ο ίδιος εξέφρασε τον φόβο του για τη γνωστική εξασθένηση και τον κίνδυνο να καταστεί «ανήμπορος» εξαιτίας παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, μιλώντας στην εφημερίδα Telegraph, ο σερ David άνοιξε την καρδιά του για τις ανησυχίες του σχετικά με τη γήρανση, εστιάζοντας κυρίως στη δυσκολία αποδοχής της πιθανότητας να χάσει τη μνήμη του.