Harry-Meghan: Συμφωνία με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για το Φρόγκμορ Κότατζ

Ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle έκλεισαν συμφωνία με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ώστε να μην πληρώσουν άλλο ενοίκιο για το Φρόγκμορ Κότατζ, αφού επέστρεψαν τα 2,4 εκατομμύρια λίρες που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι για την ανακαίνισή του, σύμφωνα με δημοσίευμα της Mail on Sunday.

Είχε αναφερθεί ότι οι Σάσεξ θα πλήρωναν “εμπορικό ποσοστό” για το αρχοντικό πέντε υπνοδωματίων στο κτήμα του Ουίνδσορ. Όμως, οι υπάλληλοι του Παλατιού επιβεβαίωσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι η εφάπαξ πληρωμή εξανεμίζει τις υποχρεώσεις του ζευγαριού για ενοίκιο, καθώς η αυξημένη αξία του ακινήτου μετά τις εργασίες λαμβάνεται ως “ενοίκιο αντί”.

Εκτιμάται ότι το ακίνητο θα κόστιζε μεταξύ 150.000 και 230.000 λιρών ετησίως για να νοικιαστεί, κάτι που σημαίνει ότι οι Σάσεξ μπορεί να έχουν εξοικονομήσει έως και 690.000 λίρες. Δεν θα ανανεώσουν τη μίσθωσή τους όταν λήξει αργότερα αυτό το μήνα.

Εκπρόσωπος των Ανακτόρων δήλωσε: “Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ συνεισέφεραν 2,4 εκατομμύρια λίρες στο Ταμείο του Στέμματος, το οποίο κάλυψε την ανακαίνιση του Φρόγκμορ Κότατζ. Έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις σε σχέση με το ακίνητο.

Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική για την έκθεση του Ταμείου του Στέμματος, η λογιστική επεξεργασία ελέγχθηκε και υπογράφηκε από την Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία και το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως συμβαίνει με κάθε τέτοια συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις ρυθμίσεις της μίσθωσης των Σάσεξ θα αποτελούσαν ιδιωτική υπόθεση.”

Ωστόσο, η δημοσιοποίση της συμφωνίας προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Norman Baker, πρώην υπουργός και σύμβουλος του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε: “Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι ο Χάρι και η Μέγκαν μπορούν να ζουν σε ένα τεράστιο σπίτι με αυτούς τους όρους, ενώ οι απλοί άνθρωποι αγωνίζονται να βάλουν φαγητό στο τραπέζι” και απαιτεί να μάθει πόσα ακίνητα της βασιλικής οικογένειας νοικιάζονται κάτω από την τιμή της αγοράς.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν τον Νοέμβριο του 2019 ότι οι Σάσεξ θα έχουν ως επίσημη κατοικία τους το Φρόγκμορ Κότατζ. Μετακόμισαν την επόμενη άνοιξη, μετά τις εργασίες ανακαίνισης. Αλλά όταν αποχώρησαν από τα βασιλικά καθήκοντα για να γίνουν “οικονομικά ανεξάρτητοι”, τα Ανάκτορα εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι ήταν “επιθυμία του Harry και της Meghan να επιστρέψουν τις δαπάνες του Ταμείου του Στέμματος για την ανακαίνιση του Φρόγκμορ Κότατζ, το οποίο θα παραμείνει η οικογενειακή τους κατοικία στο Ηνωμένο Βασίλειο.”

Παραιτήθηκαν επίσημα από τα βασιλικά καθήκοντα τον Μάρτιο του 2020 και εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ δήλωσε στο BBC ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν “εμπορικό ποσοστό” ενοικίου για το ακίνητο. Στην πραγματικότητα, πλήρωσαν ενοίκιο πέντε μηνών, αλλά στη συνέχεια έδωσαν ένα εφάπαξ ποσό 2,4 εκατομμυρίων λιρών τον Σεπτέμβριο για να καλύψουν το κόστος ανακαίνισης. Βάσει της συμφωνίας που έκλεισαν, η πληρωμή εξαφάνισε κάθε περαιτέρω οικονομική υποχρέωση.

Δεν ήταν μια συμφωνία που ανακοινώθηκε δημοσίως από το Παλάτι. Ούτε ήταν εύκολο να το διαπιστώσει κανείς κοιτάζοντας τις επίσημες εκθέσεις Sovereign Grant, οι οποίες περιγράφουν τις δημόσιες δαπάνες για τη μοναρχία. Χθες το βράδυ το Παλάτι του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσε ότι τα 2,4 εκατομμύρια λίρες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες και καταγράφηκαν σε δύο σειρές λογαριασμών. Στα στοιχεία για το 2020/21, το εφάπαξ ποσό καταγράφεται τόσο ως “έσοδα από ενοίκια” όσο και ως “χρεώσεις για λειτουργίες και άλλα έσοδα”.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα