Search
Close this search box.
Έλλη Κοκκίνου: «Έχω άτυπη κοιλιοκάκη, είναι αυτοάνοσο…»
Έλλη Κοκκίνου
Credit: Elli Kokkinou/Instagram

Η Έλλη Κοκκίνου βρέθηκε καλεσμένη στο vidcast του Παναγιώτη Σίμου και μεταξύ άλλων μίλησε για την αυτοάνοση διαταραχή που έχει αλλά και την περίοδο που έπαιρνε κιλά χωρίς να τρώει.

«Έχω άτυπη κοιλιοκάκη, είναι αυτοάνοσο, απαγορεύεται να φάω γλουτένη» αποκάλυψε η τραγουδίστρια. «Έχω υπάρξει και με πολλά παραπάνω κιλά, 22 κιλά, δεν είναι λίγα» ανέφερε επίσης η Έλλη Κοκκίνου μιλώντας και για το bullying που δέχεται όποια γυναίκα έχει παραπάνω κιλά.

«Δεν επιτρέπεται να έχεις κιλό παραπάνω, είναι ανεπίτρεπτο. Έχω ακούσει “πώς έχεις γίνει έτσι;”. Απέκτησε θυρεοειδή και κουβάλησα όλα αυτά τα κιλά σε έναν χρόνο» σημείωσε η ίδια. «Όταν λοιπόν άρχισα να φορτώνω κιλά χωρίς να τρώω και έπαθα αναιμία από την αφαγία, είχα φτάσει σε άλλο επίπεδο. Δηλαδή ήμουν με τέσσερα νεκταρίνια τη μέρα κι εγώ πάχαινα. Πήγα στη γιατρό και ήμουν με μαύρα μάτια από την αναιμία» εξομολογήθηκε η Έλλη Κοκκίνου.

Απόσπασμα του vidcast προβλήθηκε στην εκπομπή Happy Day.

Τι είναι η «άτυπη κοιλιοκάκη» από την οποία πάσχει η Έλλη Κοκκίνου

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης, η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή αυτοάνοση νόσος που εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα, όπου η κατανάλωση γλουτένης οδηγεί σε βλάβη στο λεπτό έντερο. Εκτιμάται ότι επηρεάζει 1 στα 100 άτομα παγκοσμίως, αλλά μόνο περίπου το 30% από αυτούς διαγιγνώσκονται σωστά.

Όταν τα άτομα με Κοιλιοκάκη καταναλώνουν γλουτένη (μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι), το σώμα τους ενεργοποιεί μια ανοσολογική αντίδραση που επιτίθεται στο λεπτό έντερο. Αυτές οι επιθέσεις προκαλούν βλάβες στις λάχνες, μικρές δακτυλοειδείς προεξοχές που επενδύουν το λεπτό έντερο και βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Όταν οι λάχνες καταστρέφονται, τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να απορροφηθούν σωστά στο σώμα.

Η Κοιλιοκάκη είναι κληρονομική, που σημαίνει ότι εμφανίζεται σε οικογένειες. Άτομα με συγγενή πρώτου βαθμού με Κοιλιοκάκη (γονέα, παιδί, αδελφό ή αδελφή) έχουν 1 στις 10 πιθανότητες να αναπτύξουν Κοιλιοκάκη.

Η Κοιλιοκάκη μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία αφού οι άνθρωποι αρχίσουν να καταναλώνουν γλουτένη. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η Κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε επιπρόσθετα σοβαρά προβλήματα υγείας

Η Κοιλιοκάκη μπορεί να διακριθεί σε τυπική και άτυπη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας, η Κοιλιοκάκη μπορεί να διακριθεί σε τυπική και άτυπη. Στην τυπική Κοιλιοκάκη, οι ασθενείς εμφανίζουν σημεία δυσαπορρόφησης, όπως διάρροια, στεατόρροια και απώλεια βάρους ή μειωμένη ανάπτυξη στα παιδιά. Στην άτυπη Κοιλιοκάκη, οι ασθενείς μπορεί να έχουν ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα χωρίς σαφή σημάδια δυσαπορρόφησης ή να εμφανίζουν συμπτώματα όπως σιδηροπενική αναιμία, χρόνια κόπωση, περιφερική νευροπάθεια, μειωμένη οστική μάζα και κατάγματα, ανεπάρκεια βιταμινών, καθώς και κατάθλιψη ή άγχος.

Η ασυμπτωματική Κοιλιοκάκη, επίσης γνωστή ως σιωπηλή Κοιλιοκάκη, είναι όταν οι ασθενείς δεν παραπονιούνται για συμπτώματα αλλά εξακολουθούν να παρουσιάζουν ατροφία των λαχνών στο λεπτό έντερο. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και αυτοί οι ασθενείς, όταν υιοθετούν μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη, αναφέρουν βελτίωση της υγείας τους και μείωση συμπτωμάτων όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ο τυμπανισμός. Οι συγγενείς πρώτου βαθμού πρέπει πάντα να ελέγχονται, καθώς υπάρχει 1 στις 10 πιθανότητες να αναπτύξουν Κοιλιοκάκη, ενώ και οι συγγενείς δεύτερου βαθμού έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα