Bruce Willis: Η σκληρή μάχη με την αφασία – Τα περιστατικά στα γυρίσματα που ανάγκασαν τους σκηνοθέτες να μειώσουν τους ρόλους του
Credit: Shutterstock/Denis Makarenko

Σοκ προκαλεί η ανακοίνωση πως ο Bruce Willis διαγνώστηκε με μετωποκροταφική άνοια (FrontoTemporal Dementia), ενώ, παράλληλα, γίνεται γνωστό πως ο σταρ αντιμετώπιζε προβλήματα στα κινηματογραφικά γυρίσματα εδώ και χρόνια, λόγω της γνωστικής εξασθένησης, προτού τελικά αποσυρθεί από την υποκριτική και διαγνωστεί με αφασία.

Στα τρία χρόνια που προηγήθηκαν από την αποχώρησή του από την υποκριτική, ο 67χρονος Willis έκανε 22 ταινίες δράσης. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες στα γυρίσματα άρχισαν σταδιακά να αναγνωρίζουν πως ο σταρ αποτελούσε αυξανόμενο κίνδυνο και τώρα μιλούν για τα σημάδια που είχαν παρατηρήσει και τα οποία αποκάλυπταν τo πρόβλημα του Bruce Willis.

Ο σταρ φέρεται να πυροβολούσε άστοχα στη διάρκεια των γυρισμάτων και χρειαζόταν κάποιον να του διαβάζει τους διαλόγους του μέσω ακουστικού στο αυτί του, καθώς τα συμπτώματά του επιδεινώνονταν.

Ο Willis, που έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 70 ταινίες από το ξεκίνημά του στη δεκαετία του ’70, αποχώρησε από την υποκριτική πέρυσι, καθώς ξεκίνησε η μάχη με την ασθένεια που προκαλεί προβλήματα και στις ικανότητές του να μιλήσει και να επικοινωνήσει.

Τα τελευταία χρόνια, ο μάνατζέρ του φρόντισε ώστε τα γυρίσματα στα οποία συμμετείχε να διαρκούν το μάξιμουμ δύο ημέρες εκ των οποίων συχνά δούλευε μόνο για τέσσερις ώρες λόγω της φθίνουσας υγείας του.

“Ήταν απλώς μια μαριονέτα”

Η κατάσταση του Bruce Willis, που παρουσίασε σταδιακή επιδείνωση και συχνά τον έκανε να μοιάζει μπερδεμένος, φάνηκε στα γυρίσματα της ταινίας “White Elephant” το 2022. Αναρωτήθηκε φωναχτά τι έκανε στο σετ. Δύο μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου θυμούνται να ρωτά: “Ξέρω γιατί είσαι εδώ και ξέρω γιατί κι εσύ είσαι εδώ, αλλά εγώ γιατί είμαι εδώ;”

Τη σκηνοθεσία του “White Elephant” είχε αναλάβει ο Jesse V. Johnson, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον ηθοποιό πριν από δεκαετίες, όταν ο Willis ήταν ακόμη κασκαντέρ. Ωστόσο, στα γυρίσματα στη Γεωργία σημείωσε ότι “ήταν ξεκάθαρο πως δεν ήταν ο Bruce που θυμόμουν”. Λέει ότι ρώτησε την ομάδα του σταρ σχετικά με την κατάστασή του.

“Είπαν πως ήταν χαρούμενος που βρισκόταν εκεί, αλλά θα ήταν καλύτερα αν τελειώναμε το γύρισμά του γύρω στο γεύμα και να τον αφήναμε να φύγει νωρίς” τόνισε.

Ένα από τα μέλη του συνεργείου που αντιλήφθηκε τη σύγχυση του Willis στο κινηματογραφικό πλατό, είπε ότι στόχος της ομάδας του ήταν “πώς να κάνουν τον Bruce να μην φαίνεται άσχημα.

Tο συνεργείο έσπευσε να γυρίσει τα μέρη όπου πρωταγωνιστούσε και ο ηθοποιός αργότερα ρώτησε τι έκανε στο σετ. “Ήταν λιγότερο ενοχλητικό και περισσότερο “πώς να μην κάνουμε τον Bruce να φαίνεται άσχημα;” είπε μέλος του συνεργείου στους LA Times. “Κάποιος του έδινε μια ατάκα και δεν καταλάβαινε τι σήμαινε. Ήταν απλώς μια μαριονέτα.”

Μετά την εμπειρία μας στο “White Elephant” αποφασίσαμε ως ομάδα να μην κάνουμε άλλη ταινία” είπε ο Johnson. “Είμαστε όλοι θαυμαστές του Bruce Willis και η συμφωνία ήταν λάθος και τελικά ήταν ένα μάλλον θλιβερό τέλος μιας απίστευτης καριέρας, με το οποίο κανείς μας δεν ένιωθε άνετα.”

Πυροβόλησε άστοχα δύο φορές στο γύρισμα

Στα γυρίσματα ταινιών, οι σκηνοθέτες που συνεργάστηκαν με τον Willis είδαν σημάδια πιθανής γνωστικής εξασθένησης, Σύμφωνα με τουλάχιστον δύο ανθρώπους, πυροβόλησε άστοχα με όπλο γεμάτο με κενά φυσίγγια στα γυρίσματα του “Hard Kill”.

Ο παραγωγός της ταινίας αμφισβήτησε αυτόν τον ισχυρισμό και κανείς δεν τραυματίστηκε.

Ο Willis συχνά συνοδευόταν στο πλατό από ομάδα και ο βοηθός του Stephen J. Eads λάμβανε αμοιβή έως και 200.000 δολάρια την ταινία για να τον συνοδεύει.

Στο σετ της ταινίας “Open Source”, ένας ηθοποιός με μικρό ρόλο Adam Huel Potter πήρε 4.150 δολ. την εβδομάδα για να διαβάζει στον Willis τις ατάκες του μέσα από ένα μικρόφωνο που είχε στο αυτί του ο σταρ.

Τον Ιανουάριο του 2020, η ηθοποιός Lala Kent επρόκειτο να παίξει την κόρη του Willis στο Hard Kill- και σε μια σκηνή ο χαρακτήρας του σύμφωνα με το σενάριο έπρεπε να παρέμβει και να την προστατεύσει από κακούς.

Ο Willis έπρεπε να πει μια ατάκα που ήταν το σύνθημα για την Kent να σκύψει προτού πυροβολήσει. Αλλά αντιθέτως, ο Willis πυροβόλησε προτού πει την ατάκα και η ηθοποιός δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί.

Επειδή είχα γυρισμένη την πλάτη μου σ΄ αυτόν, δεν ήξερα τι γινόταν πίσω μου. Αλλά την πρώτη φορά, είπα “δεν έγινε κάτι φοβερό, ας το ξανακάνουμε” είπε η Kent.

Ζήτησε από τον σκηνοθέτη Matt Eskandari να υπενθυμίσει στον Willis να πει την ατάκα του πριν πυροβολήσει, αλλά συνέβη ξανά.

Δύο μέλη του συνεργείου τόνισαν: “Πάντα φροντίζαμε να μην είναι κανείς στη γραμμή του πυρός όταν χειριζόταν όπλα”.

Out of Death (2021): “Κόπηκε” ο χρόνος του και δεν επιτράπηκαν μονόλογοι

Λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή του Out of Death, ο σκηνοθέτης Mike Burns έστειλε ένα email στον σεναριογράφο της ταινίας λέγοντας ότι ο ρόλος του Willis έπρεπε να κοπεί κατά “περίπου πέντε σελίδες”, σύμφωνα με τους LA Times.

Λίγες μέρες πριν ο Willis εμφανιστεί στα γυρίσματα μιας από τις τελευταίες του ταινίες δράσης, όπως ήταν προγραμματισμένο, ο σκηνοθέτης έστειλε ένα επείγον αίτημα: Να γίνει μικρότερος ο ρόλος του σταρ. Το 2020 ο σκηνοθέτης ζήτησε οι ατάκες του σταρ να είναι “σύντομες και γλυκές” χωρίς να εξηγήσει την αιτία για την ξαφνική επανεγγραφή.

Φαίνεται ότι πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των σελίδων του Bruce κατά περίπου πέντε σελίδες”, είπε ο σκηνοθέτης Mike Burns σε ένα email τον Ιούνιο 2020 προς τον σεναριογράφο. “Πρέπει επίσης να συντομεύσουμε λίγο τον διάλογό του για να μην υπάρχουν μονόλογοι κ.λπ.”

Wrong Place (2022): Η κατάστασή του επιδεινωνόταν

Ο σκηνοθέτης Mike Burns είχε την ευκαιρία να σκηνοθετήσει και άλλη ταινία με τον Willis, τη “Wrong Place”, ωστόσο ανησυχούσε για την κατάσταση του σταρ. Ένας από τους συνεργάτες του Willis είπε ότι είναι “ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος… πολύ καλύτερος από πέρυσι.”

Ωστόσο, όταν πήγε να σκηνοθετήσει ο Burns είπε: “Δεν πίστεψα ότι ήταν καλύτερα. Σκέφτηκα ότι ήταν χειρότερα. Αφού τελειώσαμε είπα “τέλος. Δεν πρόκειται να ξανακάνω άλλες ταινίες με τον Bruce Willis. Ανακουφίστηκα που έκανε διάλειμμα”

Paradise City (2022): Έβαζε τα δυνατά του

Η “Paradise City’ ήταν μία από τις τελευταίες ταινίες που γύρισε ο Willis πριν από την αποχώρησή του.

Ο Chuck Russell, ο σκηνοθέτης της ταινίας, είπε ότι ήταν ενθουσιασμένος να δουλέψει ξανά με τον Willis. Ωστόσο, μιλώντας στους Τimes, ο Terri Martin, ο επόπτης παραγωγής του White Elephant είπε: “Απλώς φαινόταν τόσο χαμένος και έλεγε: Θα κάνω το καλύτερο δυνατό. Πάντα προσπαθούσε για το καλύτερο. Είναι ένας από τους σπουδαιότερους και τρέφω τον απόλυτο θαυμασμό και τον σεβασμό για το σύνολο της δουλειάς του, αλλά ήρθε η ώρα να αποσυρθεί

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα