Amal Clooney: Η empowering ομιλία της στα Women’s Initiative Awards – «Η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί»
Photo by Heinz-Peter Bader/Getty Images

Η Amal Clooney, πολιτική ακτιβίστρια, δυναμική δικηγόρος στο διεθνές δίκαιο και μητέρα -που είναι παντρεμένη με έναν πολύ διάσημο άνδρα- είναι από μόνη της μια changemaker.

Αυτή την εβδομάδα, στην 16η τελετή απονομής των Cartier Women’s Initiative Awards, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας που έχει ως στόχο να οδηγήσει στην αλλαγή ενθαρρύνοντας τις γυναίκες που αξιοποιούν τις επιχειρήσεις τους ως δύναμη για το καλό, η Amal Clooney έκλεψε τις εντυπώσεις για πολλούς λόγους.

Η απονομή έγινε στο Παρίσι, με τη δικηγόρο και σύζυγο του George Clooney να δίνει τη δική της εμπνευσμένη ομιλία, γιορτάζοντας μια πληθώρα επαγγελματικών επιτευγμάτων.

Ξεκίνησε τονίζοντας τη συνεχή ανάγκη να προωθηθούν τα δικαιώματα των γυναικών.

«Είτε πιστεύετε στα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε απλώς στην ευημερία, είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε να απελευθερώσετε τον μισό πληθυσμό του κόσμου» είπε και προσέθεσε ότι «τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική ισότητα των γυναικών θα προσέθετε 12 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, το ποσοστό των φιλανθρωπικών επιχορηγήσεων που πηγαίνει στην ενδυνάμωση των γυναικών είναι μονοψήφιο. Και τα δικαιώματα των γυναικών σε μέρη τόσο διαφορετικά όσο το Αφγανιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Στόχος μου είναι η ίση δικαιοσύνη για όλους και η φιλοσοφία μου είναι ότι η δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται. Επειδή η δικαιοσύνη δεν είναι αναπόφευκτη: δεν συμβαίνει από μόνη της. Πρέπει να αγωνιστούμε γι’ αυτήν- να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, να σφυρηλατήσουμε συμμαχίες, να προετοιμάσουμε μια στρατηγική και να είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Για μένα, το να αγωνίζομαι για τη δικαιοσύνη σημαίνει να προσπαθώ να αλλάξω το σύστημα – μία υπόθεση τη φορά», τόνισε η ίδια.

Στη συνέχεια, απαρίθμησε κάποια παραδείγματα της δουλειάς της:

«Θα ήθελα να σας δώσω μερικά παραδείγματα από το έργο μου για τα δικαιώματα των γυναικών. Πρώτον, υπάρχουν υποθέσεις στις οποίες προσπάθησα να αμφισβητήσω νόμους και πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις μέσω των δικαστηρίων. Στην Τανζανία, βρήκαμε στοιχεία που έδειχναν ότι περίπου 1 στα 4 κορίτσια είτε μένει έγκυος είτε παντρεύεται πριν κλείσει τα 18 της χρόνια και ότι τα σχολεία στην Τανζανία έχουν την πολιτική της αποβολής αυτών των κοριτσιών – που σημαίνει ότι δεν προλαβαίνουν ποτέ να αποφοιτήσουν από το λύκειο. Έτσι, συνεργάστηκα με μια τοπική ομάδα γυναικών για να αμφισβητήσω αυτή την πολιτική σε μια υπόθεση ενώπιον του Αφρικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μετά από αυτή την προσφυγή, η Τανζανία ανακοίνωσε στροφή στην πολιτική της, πράγμα που σημαίνει ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού των εφήβων κοριτσιών στη χώρα έχει πλέον την ευκαιρία να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του. Αυτή είναι μια υπόθεση που είχε αντίκτυπο σε μια ολόκληρη κοινότητα» είπε χαρακτηριστικά σε ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα παραδείγματα της εργασίας της υπέρ των πιο αδύναμων γυναικών.

«Τέλος, υπάρχουν και οι υποθέσεις στις οποίες εκπροσωπώ γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας σε συγκρούσεις. Πιο πρόσφατα είχα την τιμή να εκπροσωπήσω γυναίκες στην πρώτη δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά ενός αρχηγού πολιτοφυλακής που ήταν υπεύθυνος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ του Σουδάν. Πολλά από τα θύματα που ανέκρινα ήταν γυναίκες που διέφυγαν από τη βία πέρα από τα σύνορα στο Τσαντ και κατέληξαν σε έναν καταυλισμό προσφύγων, όπου εξακολουθούν να ζουν δύο δεκαετίες αργότερα. Τα παιδιά τους μου είπαν ότι δεν έχουν δει ποτέ τον κόσμο πέρα από τα σύνορα του καταυλισμού. Πολλές γυναίκες μου είπαν ότι μέχρι να τους πάρω συνέντευξη, κανείς δεν τις είχε ρωτήσει ποτέ τι τους είχε συμβεί. Κάποιες μου είπαν ότι δεν είχαν εξομολογηθεί ποτέ στους συζύγους τους ότι είχαν βιαστεί – αλλά ότι θα το έκαναν σε ανοιχτό δικαστήριο, αν αυτό βοηθούσε να προσαχθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη. Μια γυναίκα μάλιστα άρχισε να γεννάει την ώρα που της έπαιρνα συνέντευξη -αλλά είπε ότι δεν ήθελε να ακυρώσει το ραντεβού γιατί η δικαιοσύνη ήταν επιτακτική ανάγκη της».

Κλείνοντας, είπε: «Κυρίες και κύριοι, αυτοί είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους, ως δικηγόρος, μπορώ να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των γυναικών -μία υπόθεση τη φορά, αλλά πάντα για να αλλάξω το σύστημα. Και σε αυτή την αίθουσα έχουμε μερικές καταπληκτικές γυναίκες που είναι επιχειρηματίες με αντίκτυπο σε όλες τις ηπείρους και τους κλάδους: βελτιώνουν την επισιτιστική ασφάλεια, την ένταξη των προσφύγων, την υγειονομική περίθαλψη των γυναικών και των βρεφών».

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα