Anna-Maria Barouh: «Η μαγειρική μου βοήθησε φίλες μου να παντρευτούν»

Ερωτευμένη με τη μαγειρική από τότε που θυμάται τον εαυτό της, η συνεργάτιδα της Ελένης Μενεγάκη μας εξηγεί γιατί το φαγητό είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να έρθουμε κοντά στον εαυτό μας και να μάθουμε πράγματα για τους άλλους.

Μας περίμενε με σπιτικά γλυκά που είχε φτιάξει από το πρωί, τσάι και ένα μεγάλο χαμόγελο. Η Anna-Maria αγαπάει να μαγειρεύει για τους φίλους της και όταν θέλει να συζητήσει και να ανοιχτεί, ξέρει πως μπορεί να το καταφέρει πιο εύκολα με μικρές, νόστιμες μπουκιές να κυλάνε στο στόμα. Έτσι έγινε και μαζί μας. Γιατί και οι μικρές αλλά και οι μεγάλες εξομολογήσεις περνάνε από το στομάχι.

Πώς βρέθηκες στην Ελλάδα;

Γεννήθηκα στη Βηρυτό από Έλληνες γονείς. Ως παιδάκι, ερχόμουν κάθε χρόνο για διακοπές στην Ελλάδα και είχα αναπτύξει στενούς δεσμούς με τη χώρα μου. Για μένα εκείνες οι μέρες ήταν ό,τι πιο όμορφο έχω να θυμάμαι από την παιδικότητά μου. Έτσι, κάποια στιγμή, αποφάσισα να έρθω να ζήσω εδώ. Δεν μου άρεσε να είμαι Ελληνίδα και να μένω στο εξωτερικό. Ήθελα όλο το πακέτο πια.

Και τη μαγειρική πώς την αγάπησες;

Τα πρώτα ερεθίσματα τα πήρα από τη γιαγιά μου, η οποία συνήθιζε να κάνει τραπέζια με πολλούς καλεσμένους και κοκτέιλ πάρτι. Η μητέρα μου ήταν πολυάσχολη και δεν μαγείρευε συχνά. Στο σπίτι της γιαγιάς μπορούσα να τρυπώνω με τις ώρες στην κουζίνα και να παρακολουθώ τις προετοιμασίες. Εκεί ερωτεύτηκα τη μαγειρική. Παρ’ όλα αυτά, το πρώτο μου κέικ το έφτιαξα κρυφά στο πατρικό μου όταν ήμουν 8 χρόνων. Αν και δεν είχα συνταγή, το αποτέλεσμα ήταν τόσο πετυχημένο, που από τότε δεν σταμάτησα ποτέ να παίζω με τα κουζινικά μου!

Ασχολήθηκες από μικρή επαγγελματικά με την κουζίνα;

Δυστυχώς όχι. Όταν είπα στη μητέρα μου ότι θέλω να σπουδάσω ζαχαροπλαστική, δεν της άρεσε η ιδέα. Έτσι, σπούδασα σχέδιο μόδας. Κάποια στιγμή, με κέρδισε το styling, γιατί είχα μεγάλη αγάπη στο art de la table. Έτσι, άρχισα να έχω συνεργασίες με περιοδικά και βιβλία μαγειρικής. Μετά, ασχολήθηκα με τη διακόσμηση event. Μέχρι τότε ούτε που περνούσε από το μυαλό μου να κάνω τη μαγειρική επάγγελμα. Μου άρεσε να είμαι ερασιτέχνης.

Η Ελένη πώς μπήκε στη ζωή σου;

Δεν μπήκε η Ελένη! Εγώ μπήκα στη δική της! Όταν αποφάσισα να κλείσω την εταιρεία με τα events και έμεινα ένα χρόνο χωρίς εργασία, άρχισα να καταπιέζομαι σημαντικά και να ψάχνω διεξόδους για να εκφράσω τη δημιουργικότητά μου. Έτσι, τηλεφώνησα στην Ελένη και της πρότεινα να συμμετέχω στην εκπομπή της με ιδέες μαγειρικής και art de la table. Σκοπός μου ήταν να μάθω στην κάθε γυναίκα να είναι σωστή οικοδέσποινα και να δημιουργεί όμορφα τραπέζια με απλό και οικονομικό τρόπο. Της Ελένης της άρεσε η ιδέα και έτσι ξεκίνησαν όλα.

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μυστικά επιτυχίας ενός δείπνου με φίλους;

Οι άνθρωποι δεν αναζητούν περίεργες γεύσεις και πολυτέλειες. Αγαπούν το απλό κι αυτό που τους κάνει να νιώθουν άνετα. Ουσιαστικά, αναζητούν τη συντροφικότητα. Γι’ αυτό κι εγώ στα τραπέζια μου δεν επενδύω σε ακριβά υλικά και δεν καταπιάνομαι με περίπλοκες παρασκευές. Τι καλύτερο από μια μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, ελαιόλαδο και μελιτζάνα και τι πιο νόστιμο και αυθόρμητο από μια πίτσα με σπιτικό φύλλο, σάλτσα ντομάτας, βασιλικό και τυρί; Δεν χρειάζονται πολλά για να γίνει το θαύμα!

Ισχύει αυτό που πίστευαν οι γιαγιάδες μας με το φαγητό και τον άντρα; Πιστεύεις κι εσύ ότι μια γυναίκα μπορεί να καταφέρει τα πάντα με ένα εύγεστο πιάτο;

Εννοείται! Πιστεύω ότι με ένα καλό πιάτο φαγητό μπορείς να κατακτήσεις έναν άντρα! Αυτό το έχω δει να γίνεται και στην πράξη, όταν η μαγειρική μου βοήθησε τρεις φίλες μου να παντρευτούν τον άντρα των ονείρων τους! Πώς έγινε αυτό; Τον πρώτο καιρό της σχέσης τους, για να τους εντυπωσιάσουν, έρχονταν από το σπίτι μου και έφευγαν με τάπερ γεμάτα φαγητό. Και επειδή ο έρωτας περνάει από το στομάχι, ο στόχος επιτεύχθηκε! Ακόμη οι σύζυγοί τους ψάχνουν να καταλάβουν πώς το μαγειρικό τους ταλέντο εξαντλήθηκε με την πάροδο του χρόνου!

Η ατμόσφαιρα παίζει κι αυτή το ρόλο της;

Εννοείται. Διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν εντελώς επίπεδα. Είναι όμορφο να στρώνεις ένα τραπέζι για δύο. Χωρίς φανφάρες. Απλώς με πολλά κεριά στη μέση και ένα βασιλικό. Οι άντρες δεν αγαπούν τα εξεζητημένα. Με ένα τακτοποιημένο τραπέζι, καλή μουσική και ένα φαγητό που τον ιντριγκάρει, μπορείς να του περάσεις πολλά μηνύματα, όπως ότι είσαι απλή, νοιάζεσαι για αυτόν και θέλεις να είναι χαρούμενος. Κι ένας χαρούμενος άντρας μπορεί να κάνει ευτυχισμένη μια γυναίκα.

Κατά πόσο είναι εφικτό, όμως, για μια γυναίκα να κάνει αυτή την ιδιαίτερη προετοιμασία καθημερινά;

Είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι ανέφικτο. Προσωπικά, φροντίζω να υπάρχει πάντα κάτι στο σπίτι για να υποδεχτεί τους άντρες μου. Ειδικά τα παιδιά, που έχουν ξυπνήσει από πολύ πρωί και έχουν βαρύ πρόγραμμα, είναι ωραίο να βρίσκουν κάτι νόστιμο μόλις μπουν στο σπίτι. Αυτό μπορεί να είναι μια χορταστική πίτα με ένα ζεστό ρόφημα το χειμώνα ή ένας πλούσιος σε ενέργεια χυμός με φρούτα και λαχανικά το καλοκαίρι.

Τα παιδιά, αλήθεια, είναι σκληροί κριτές της μαγειρικής;

Τα παιδιά έχουν πολλές ιδιαιτερότητες και, πραγματικά, κρίνουν πολύ αυστηρά. Από την άλλη, είναι και πώς θα τα μάθεις. Επίσης, ένα πολύ έξυπνο tip για να κάνεις ένα παιδί να δοκιμάσει ένα φαγητό για το οποίο νιώθει δυσπιστία είναι να το βάλεις να το μαγειρέψει εκείνο. Όταν μαγειρεύεις κάτι και έρχεσαι σε επαφή με τις πρώτες ύλες του, πολύ δύσκολα το απορρίπτεις μετά.

Εσύ μαγειρεύεις με τα αγόρια σου;

Τα παιδιά μου από πολύ μικρά συμμετέχουν στην κουζίνα. Εξάλλου, μεγάλωσαν μέσα σε αυτή. Με το ένα χέρι κρατούσα το μωρό και με το άλλο ανακάτευα υλικά! Στην πορεία, συνέχισα να τους ζητάω να με βοηθούν στην προετοιμασία του φαγητού για δύο λόγους: Και για να έχω έξτρα χρόνο μαζί τους και για να μάθουν να εκτιμούν την προσφορά κάποιου και να μην τη θεωρούν δεδομένη. Παρακινώ τις νέες μητέρες να κρατούν τις παραδόσεις και να τις επικοινωνούν στα παιδιά τους ώστε κάνοντας όλα αυτά να χαράξεις στη μνήμη των παιδιών σου ιδιαίτερες στιγμές. Να φτιάχνουν μαζί κουλουράκια τα Χριστούγεννα, να βάφουν μαζί τα αυγά του Πάσχα ή να κάνουν από κοινού το κέικ των γενεθλίων τους. Έτσι, τα παιδιά καταλαβαίνουν την αξία κάποιων πραγμάτων και δεν τα περιμένουν όλα έτοιμα.

Με αγάπη φτιάχνονται και τα πιο νόστιμα φαγητά;

Η αγάπη και η καλή ενέργεια κάνουν ένα φαγητό να ξεχωρίζει. Δώσε την ίδια συνταγή σε τρεις γυναίκες. Το αποτέλεσμα που θα βγάλουν θα είναι εντελώς διαφορετικό. Επίσης, παρατήρησε πώς μαγειρεύεις όταν είσαι σε καλή διάθεση ή όταν έχεις κακή ψυχολογία. Έχει συμβεί πολλές φορές να βγάλω άνοστο φαγητό, γιατί δεν ένιωθα καλά. Όταν, όμως, κάποιος μαγειρεύει γι’ αυτούς που αγαπάει και το κάνει με χαρά και αγάπη είναι αδύνατον να βγάλει κακό φαγητό. Η ενέργεια περνάει μέσα από τα πάντα.

Υπάρχει κάποιος από τους σεφ που έχεις ξεχωρίσει;

Ναι, ο Γιάννης Λουκάκος. Τον εκτιμώ και τον πιστεύω πάρα πολύ. Άσε που έχει σπουδάσει στη σχολή The Culinary Institute of America, στην οποία θα ήθελα πάρα πολύ να είχα πάει! Όταν ήταν σεφ στο Semiramis, λάτρευα τα gourmet πιάτα του. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ψωμί και Αλάτι. Εκεί είναι πιο απλές και καθημερινές οι γεύσεις που προτείνει.

Αγαπημένη σου κουζίνα;

Η ταϊλανδέζικη και η κινέζικη νομίζω ότι είναι οι κουζίνες που έχω ξεχωρίσει μετά την ελληνική. Γι’ αυτό και τις έχω παρουσιάσει εκτενώς και στην Ελένη.Θέλω οι γύρω μου να μάθουν να δημιουργούν όμορφες βραδιές με υλικά που μπορούν να βρουν εύκολα στην ελληνική αγορά.

Υπάρχει κάποιο ελληνικό φαγητό που ξεχωρίζεις;

Μου αρέσει πολύ το γιουβέτσι, αλλά εκείνο που θεωρώ το απόλυτο φαγητό είναι το σουβλάκι. Αν, μάλιστα, το φτιάξει κανείς στο σπίτι προσέχοντας τα υλικά του, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα, εκτός από γευστικό, είναι και υγιεινό! Απλά δεν θέλω να ακούω για αλάδωτη πίτα! Αν είναι να φας σουβλάκι, κάν’ το σωστά και λάδωσε την πιτούλα σου!

Πιστεύεις τελικά ότι οι άνθρωποι που είναι μίζεροι με το φαγητό είναι και γενικά μίζεροι στη ζωή τους;

Νομίζω ότι οι μίζεροι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν κλειστή την καρδιά τους, γιατί δεν έχει βρεθεί εκείνος ο άνθρωπος που θα τους συγκινήσει και θα τους βοηθήσει να ανοιχτούν. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν όταν βρεθεί ο σωστός άνθρωπος δίπλα τους. Γενικά, δεν μπορώ την αρνητική ενέργεια γύρω μου και προσπαθώ με κάθε τρόπο να απομακρύνω κάθε κακή διάθεση. Πρέπει να μπούμε στον κόπο να ασχοληθούμε ο ένας με τον άλλο. Δεν είμαστε μονάδα, είμαστε ομάδα και αυτό πρέπει να γίνει συνείδησή μας. Ειδικά στην εποχή που ζούμε. Ξέρεις, στα κινέζικα η «κρίση» είναι σύνθετη λέξη. Το πρώτο συνθετικό της σημαίνει «κίνδυνος» και το δεύτερο «ευκαιρία». Τώρα, που περάσαμε το πρώτο σοκ του κινδύνου, είναι καιρός πια να αδράξουμε την ευκαιρία και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Επαγγελματικά τι σχέδια έχεις;

Αυτή την περίοδο γράφω ένα βιβλίο μαγειρικής. Κατά τα άλλα, συνεχίζω δυναμικά στην Ελένη και εργάζομαι πυρετωδώς για να τελειοποιήσω το προσωπικό μου blog, το οποίο βρίσκεται στο instyle.gr! Τα παιδιά στο instyle.gr είναι πολύ αφοσιωμένα στη δουλειά τους και πολύ ενθουσιασμένα με αυτό που κάνουν. Ταιριάζουν τέλεια στη φιλοσοφία μου και η συνεργασία μας με έχει γεμίσει χαρά. Έχουμε πολλά σχέδια και ετοιμάζουμε πολλά πράγματα! Το blog θα ανανεώνεται συνεχώς και κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή θα προτείνουμε διαφορετικές συνταγές. Επίσης, σε λίγο θα ξεκινήσουν και πάλι τα σεμινάρια του ΙΚΕΑ, τα οποία την προηγούμενη σεζόν είχαν τρομερή απήχηση.

Υπάρχει κάτι με το οποίο δεν έχεις καταπιαστεί ακόμη και το έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου;

Θα ήθελα κάποια στιγμή να φτάσω σε ένα σημείο που να κάνω συνταγές με super foods και να εκδώσω ένα βιβλίο αποκλειστικά με αυτές. Σε λίγo διάστημα, θα μπούμε στην Πέμπτη Διάσταση, όπου ο άνθρωπος θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τα ταλέντα του και να απογειωθεί. Δείτε πόσο έξυπνα και φωτισμένα είναι τα σημερινά παιδιά και θα καταλάβετε ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Είμαι πολύ αισιόδοξη. Σύντομα μια νέα εποχή θα αρχίσει. Πρέπει να ανοίξουμε τα τσάκρα της καρδιάς μας και να είμαστε έτοιμοι για αυτήν. Με τη σωστή διατροφή, θα τα καταφέρουμε όλα.

Διαβάστε επίσης: Sarah Jessica Parker: Η τηλεοπτική Carrie μιλάει για τη μητρότητα

Πηγή: peoplegreece.com