Ανάδοχοι γονείς: Ιδιότητα αποκλειστικά για straight; #no

Θέμα-ταμπού που θα προκαλέσει χιλιάδες αντιδράσεις ή μία εντελώς φυσιολογική εξέλιξη που είναι έτοιμος ο ελληνικός πληθυσμός να δεχθεί; Η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια είναι ανέκαθεν ξεσήκωνε τους πιο συντηρητικούς σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε ένας ανήλικος να διαχειριστεί και να αφομοιώσει σωστά τη μοναδικότητα της δικής του οικογένειας. Ας μην ξεχνάμε, πως ο μεσαιωνικός τρόπος σκέψης καλά κρατεί και έχει ριζωθεί για τα καλά στα μυαλά αρκετών που αρνούνται να προσαρμοστούν στις εξελίξεις και να συμμορφωθούν στις αποδείξεις και τα επιχειρήματα των επιστημόνων, μένοντας προσκολλημένοι στις προκαταλήψεις τους. 21ε αιώνα είσαι εδώ;

Τι γίνεται όμως όταν το θέμα δεν αφορά πλέον την υιοθεσία αλλά την αναδοχή παιδιών; Το ερώτημα αυτό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, κατέθεσε πριν από λίγες μόλις ημέρες στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Αυτό λοιπόν, περιλαμβάνει και τη δυνατότητα σε όσους έχουν συνάψει Σύμφωνο Συμβίωσης να συμμετάσχουν στην διαδικασία της αναδοχής παιδιών, αλλά όπως αναφέραμε, όχι και της υιοθεσίας. Άμεσος στόχος δεν είναι άλλος από την απομάκρυνση των παιδιών από τα ιδρύματα, όπου σήμερα φιλοξενούνται και δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα έλλειψης υποψηφίων αναδόχων γονέων.

Side note: Οι θετοί γονείς δεν απέχουν ουσιαστικά από τους βιολογικούς, αφού έχουν όλα εκείνα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που θα ανέπτυσσαν και με το φυσικό τους παιδί. Στην περίπτωση όμως των ανάδοχων γονέων τα πράγματα δεν είναι τόσο δεσμευτικά, ενώ η διάρκεια παραμονής του παιδιού στο σπίτι τους μπορεί να είναι και λίγες μόνο ημέρες.

Στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού «Επιτέλους SK» φιλοξενήθηκε σήμερα ο Γρηγόρης Βαλιανάτος, ως ακτιβιστής που ασχολείται με θέματα της LGBT κοινότητας προκειμένου να εκφράσει και ο ίδιος τη δική του θέση. Το θέμα λοιπόν δε θα έπρεπε καν να περιστρέφεται γύρω από τις σεξουαλικές προτιμήσεις των ανάδοχων γονέων, αλλά από το αν είναι ικανοί να αναλάβουν υπεύθυνα τέτοια ευθύνη. «Είτε gay, είτε straight είναι το ζευγάρι» , το θέμα είναι αν είναι κατάλληλοι για ανάδοχοι γονείς. Μένει να δούμε πότε η Ελλάδα θα πάψει να είναι μόνο τυπικά μία Ευρωπαϊκή χώρα, ή αν θα γίνει και ουσιαστικά.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα