Άλκη Ζέη: Η συγγραφέας που έγραφε για τα παιδιά και μιλούσε στους ενήλικες

Η Άλκη Ζέη, η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών και των γονιών, πέθανε σε ηλικία 97 ετών. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στο Α’ νεκροταφείο.

Η ελληνίδα συγγραφέας και πεζογράφος είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο της και τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και μετά στο Μαρούσι με τους γονείς της, Ζήνων Ζέη και Έλλη Σωτηρίου. Σπούδασε Φιλοσοφική στο Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας.

Η Άλκη Ζέη ξεκίνησε να γράφει όταν ήταν ακόμα μαθήτρια ενώ λίγο μετά συμμετείχε ενεργά στο αριστερό κίνημα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, κάτι που επηρέασε αρκετά το λογοτεχνικό της έργο. Άλλωστε για μια δεκαετία έζησε στη Σοβιετική Ένωση μαζί με τον σύζυγό της και θεατρικό συγγραφέα, Γιώργο Σεβαστίκογλου, σαν πολιτικοί πρόσφυγες. Εκεί έγραψε το «Καπλάνι της βιτρίνας» ένα βιωματικό έργο για την Κατοχή και τον Εμφύλιο που κυκλοφόρησε σε 33 χώρες. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1964 και έφυγε τρία χρόνια αργότερα λόγω δικατορίας.

Η Άλκη Ζέη δεν ήθελε να γράφει μόνη της σε ένα δωμάτιο. Όπως είχε πει κάποτε ήθελε να βρίσκεται μέσα σε κόσμο και φωνές. Να γράφει στο σαλόνι, να την βλέπει ο εγγονός της και να την φιλά.  «Θα μπορούσα να έχω γράψει περισσότερα βιβλία στη ζωή μου. Ασφαλώς. Προτίμησα όμως να έχω περισσότερες ώρες για να παίξω με τα παιδιά μου», είχε πει.

Τα βιβλία της μεταφέρουν αληθινές εικόνες, είναι γραμμένα με τον προσωπικό τρόπο γραφής της που συνδυάζει τα προσωπικά της βιώματα και την ιστορία με την επιθυμία της να μεταφέρει στις επόμενες γενιές τη γνώση και τα όνειρα που χρειάζεται για να ζήσει ελεύθερη και ευτυχισμένη. Για αυτό η Άλκη Ζέη έγινε η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών που μιλούσε όμως και στις καρδιές των ενηλίκων, προβλημάτιζε και περνούσε διαχρονικές αξίες μέσα από το χιούμορ και την έξυπνη πλοκή.