«12 Χρόνια Σκλάβος»: 5 + 1 λόγοι για τους οποίους δικαιούται να κερδίσει το Όσκαρ

Αρχείο InStyle

Έξι μέρες πριν τη μεγάλη βραδιά και στο μικροσκόπιο μας μπαίνει ένα ακόμα από τα φαβορί των φετινών Οσκαρ, που δεν είναι άλλο από το αριστούργημα του Steve McQueen, «12 Χρόνια Σκλάβος».

Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από την αληθινή ιστορία του Solomon Northup ο οποίος έπεσε θύμα απαγωγής για να περάσει τα επόμενα δώδεκα χρόνια της ζωής του ως σκλάβος, που εργάζονταν στις φυτείες γαιοκτημόνων, οι οποίοι τον θεωρούσαν μέρος της περιουσίας τους και του συμπεριφέρονταν με την παροιμιώδη βαναυσότητα, που χαρακτήριζε την ευρέως διαδεδομένη κουλτούρα της εποχής, γύρω από ζήτημα της δουλείας.

Ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να αποχωρήσει από την διοργάνωση με το χρυσό αγαλματίδιο.

1. Είναι από εκείνες τις ταινίες που με την ατμόσφαιρα και το μήνυμα που μεταφέρουν σε αναγκάζουν να τις πάρεις μαζί σου ακόμα και όταν έχουν ανάψει τα φώτα, ακόμα κι όταν δεν είσαι πια υπό την επήρεια της σκοτεινής αίθουσας. Αν δεν είναι αυτό επιτυχία, τότε δεν ξέρουμε τι είναι.

2. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Steve McQueen, δεν επέλεξε τον εύκολο δρόμο μέσα από μια ακόμα ιστορία αγάπης αλλά ένα διαχρονικό φιλμ, για ένα θέμα που μπορεί να μοιάζει μακρινό αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

3. Οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών – συμπεριλαμβανομένων φυσικά των Lupita Nyong’o , Chiwetel Ejiofor και Michael Fassbender, που και οι τρεις είναι υποψήφιοι για Όσκαρ – καθιστούν το φιλμ μια πραγματική εμπειρία.

4. Και αυτό το σενάριο όπως και το «American Hustle», βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και πιο συγκεκριμένα στην αυτοβιογραφία του Solomon Northup, ο οποίος το 1841, απήχθη από δύο άντρες και πουλήθηκε ως σκλάβος.
5. Η ταινία σηματοδοτεί το ντεμπούτο της εξαιρετικά ταλαντούχας, Lupita Nyong’o, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσει να μας απασχολεί και στο μέλλον.

Extra Info: Τα Oscar προβάλλονται αποκλειστικά από τα κανάλια Novacinema, την Κυριακή 2 Μαρτίου.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το trailer.

Διαβάστε επίσης – Margherita Pizza Artigianale: Παροδοσιακή ιταλική πίτσα, σε take away!