E&O: Το αγαπημένο spot των Λονδρέζων έφτασε στην Αθήνα

 

Tο αγαπημένο γευστικό Spot του Λονδίνου προσγειώνεται στην Αθήνα και μας σερβίρει ένα μένου με ασιάτικη καταγωγή και fusion φιλοσοφία, με φόντο εναν luxury χώρο στον όγδοο όροφο του Athens Marriott Hotel.

Ο σεφ του E&O Athens Δημήτρης Λιέμ μας μιλά για τα αγαπημένα του πιάτα, αρώματα και υλικά.

Δημήτρης Λίεμ

Η καταγωγή του μενού είναι από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη. Τι αγαπάς περισσότερο στην ασιατική κουζίνα; Τα υλικά και τους γευστικούς συνδυασμούς που μπορείς να δημιουργήσεις. αποτελεί συναρπαστική εμπειρία για τους πελάτες το να μοιράζεσαι μαζί τους γεύσεις.

Tι κάνει τη fusion κουζίνα να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις μας; Μπορούμε να δούμε διαφόρων ειδών πανασιατικές κουζίνες και να επιλέξουμε θαυμάσια πιάτα, τα οποία δίνουν στους πελάτες μας μια διαφορετική γαστρονομική εμπειρία. με τα εκπληκτικά προϊόντα που διατίθενται στην ελλάδα μπορούν να δημιουργηθούν αυθεντικά πιάτα από αυτές τις περιοχές. Έτσι, υπάρχει μια οικειότητα, αλλά η γεύση είναι διαφορετική.

Ποιο πιάτο είναι το πιο περιζήτητο από τους πελάτες; Το E&O Pad Thai, το οποίο είναι η δική μας εκδοχή των κλασικών ταϊλανδέζικων νουντλς.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο; Tο Roasted Vegetable Green Curry. Eίναι ένα πικάντικο, αρωματικό και έντονο πιάτο που παρουσιάζει τους γευστικούς συνδυασμούς και τη νοοτροπία της ασιατικής κουζίνας.

Δίνεις μεγάλη σημασία και στο στήσιμο του κάθε πιάτου. Η παρουσίαση του πιάτου είναι τόσο σημαντική όσο και η γεύση. Στο Ε&Ο δημιουργούμε πιάτα που είναι το ίδιο ελκυστικά στο μάτι όσο και στη γεύση.

Ήταν πρόκληση να δημιουργήσεις το μενού της ελληνικής εκδοχής του επιτυχημένου λονδρέζικου Ε&Ο; Η αναζήτηση κάποιων προϊόντων ήταν πρόκληση. δεν θέλαμε να υιοθετήσουμε κάποια από τις original συνταγές. Οι πελάτες του Ε&Ο Athens αποκτούν την ίδια αυθεντική εμπειρία με εκείνους του λονδίνου. Χρειάστηκε να κατεβάσουμε τους τόνους στο πόσο πικάντικα είναι κάποια πιάτα, αφού οι Έλληνες δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με το spicy φαγητό.

Πόσο συχνά θα ανανεώνεις το μενού; Ανά σεζόν. Ετοιμάζουμε μερικές αλλαγές σύντομα.

Πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε ένα ασιατικό πιάτο στο σπίτι; Είναι αρκετά εύκολο. αν αγοράσεις κάποια βασικά υλικά, όπως είναι η σόγια, το σησαμέλαιο, chili sauce, τζίντζερ, μπορείς να ξεκινήσεις να μαγειρεύεις basic ασιατικό φαγητό. Στην ελλάδα έχουμε πολλά φρέσκα τοπικά προϊόντα που είναι παρόμοια με εκείνα της ασίας και έτσι είναι εύκολο να δημιουργήσεις ενδιαφέρουσες γεύσεις.

Πόσο σημαντικό είναι για σένα να υπάρχουν σε ένα μενού και εξίσου γευστικές vegan επιλογές; Η ασιατική κουζίνα βασίζεται κυρίως στα λαχανικά. Έτσι, τα vegan και vegetarian πιάτα είναι βασικά στο μενού μας. προσπαθούμε πάντα να ικανοποιήσουμε όλους τους πελάτες μας και το μενού είναι σχεδιασμένο αναλόγως. Το Ε&Ο του λονδίνου είχε ψηφιστεί ως το καλύτερο vegetarian εστιατόριο λίγα χρόνια πριν.

Τι θα μαγειρέψεις για να ευχαριστήσεις τους αγαπημένους σου; Υπάρχουν πολλά πιάτα στο μενού μας, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω ένα, θα τους έφτιαχνα Crispy Duck.

Ποιο συστατικό δεν μπορείς να αποχωριστείς όταν μαγειρεύεις; Είναι δύο: το σκόρδο και το τζίντζερ.

Το μενού:

Thai Beef Salad

 

Για 4 άτομα

Υλικά
150 γραμμ. rib eye
50 γραμμ. κέτσαπ manis
100 γραμμ. φύτρες φασολιού
10 φύλλα μέντα
10 φύλλα δυόσμο
50 γραμμ. φρέσκο κρεμμύδι
25 γραμμ. κόλιαντρο
10 γραμμ. κόκκινο τσίλι
1/4 λευκό λάχανο

Για το ντρεσινγκ
1 τεμ. κόκκινο τσίλι
10 γραμμ. κόλιαντρο
1 σκελίδα σκόρδο
20 γραμμ. τζίντζερ
45 γραμμ. σάλτσα ψαριού ταϊλάνδης
20 γραμμ. ζάχαρη
45 ml χυμό λάιμ

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε το μοσχάρι και το ψήνουμε στη σχάρα ή στο τηγάνι μέχρι να γίνει μέτριο. Αφού ψηθεί, το μαρινάρουμε με την κάτσαπ manis και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Για το ντρέσινγκ: περνάμε όλα τα υλικά από το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμύδι και το ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό. Αφού ξεπλυθεί, το στραγγίζουμε καλά. Σε μια μπασίνα προσθέτουμε τις φύτρες φασολιού, τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμύδι. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το κρέας και το προσθέτουμε κι αυτό στην μπασίνα. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε πάνω σε ένα φύλλο από το λευκό λάχανο και γαρνίρουμε με λωρίδες από το τσίλι.

Vegetable Tempura

Για 4 άτομα

Υλικά
2 κολοκύθια χοντρά
2 γλυκοπατάτες
6 σπαράγγια
1 αυγό αλεύρι τεμπούρα
Nερό
Πάγο

Για το Ponzu Dressing
75 ml σόγια
50 ml σάκε
30 ml χυμό λεμόνι
50 γραμμ. ζάχαρη
60 ml ξίδι ρυζιού
μισό πορτοκάλι
1 στικ κανέλα

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε τα λαχανικά σε λεπτές ορθογώνιες φέτες. σε μια μπασίνα ρίχνουμε 500 ml νερό, λίγο πάγο και σπάμε μέσα το αυγό. Χτυπάμε με το φουέ μέχρι να διαλυθεί το αυγό. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε ένα κουρκούτι. Προσοχή, δεν θέλουμε να είναι πολύ πηχτό. Αλευρώνουμε καλά τα κομμένα λαχανικά και τα βουτάμε στο κουρκούτι. τηγανίζουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να δημιουργηθεί μια τραγανή εξωτερική κρούστα. σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο με το ντρέσινγκ στο πλάι.

Pad Thai

Για 4 άτομα

Υλικά
1 πακέτο νουντλς ρυζιού
3 χιλιοστά 50 γραμμ. φρέσκο κρεμμύδι
30 γραμμ. φύτρες φασολιού
30 γραμμ. τόφου
15 γραμμ. κόκκινο τσίλι
4 γαρίδες
100 γραμμ. κοτόπουλο
μισό ματσάκι κόλιαντρο
20 γραμμ. τηγανητό κρεμμύδι
50 γραμμ. πίνατς ανάλατα
3 λάιμ σριράτσα τσίλι σος
20 γραμμ. ζάχαρη
30 ml σόγια
2 αυγά

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα νουντλς με ζεστό νερό σε βαθύ σκεύος για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. στη συνέχεια τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε στην άκρη.Κόβουμε το τόφου σε κυβάκια και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας ζουλιέν. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις κόβουμε σε κομμάτια. Κόβουμε το κοτόπουλο στο ίδιο μέγεθος. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ηλιέλαιο και σοτάρουμε για λίγο πρώτα το κοτόπουλο και μετά τις γαρίδες. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά. Αφού σοταριστούν καλά, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε καλά με την κουτάλα να γίνει ομελέτα. Προσθέτουμε και τα νουντλς και συνεχίζουμε το σοτάρισμα προσέχοντας να μην παραμαγειρέψουμε τα υλικά μας. Έπειτα προσθέτουμε τη σόγια, τη ζάχαρη και τον χυμό από τα δύο λάιμ. Στο τέλος προσθέτουμε όση σριράτσα σος επιθυμούμε, ανάλογα με το πόσο καυτερή γεύση μάς αρέσει. Σερβίρουμε σε βαθύ μπολ και γαρνίρουμε με τα φιστίκια, το τηγανητό κρεμμύδι, κόλιαντρο και το υπόλοιπο λάιμ σε φέτες.

Cantonese Prawns

Για 4 άτομα

Υλικά
6 γαρίδες νο 0
1 σκελίδα σκόρδο
15 γραμμ. τζίντζερ
20 ml σριράτσα σος
50 ml σόγια σος
70 γραμμ. ζάχαρη
10 ml σησαμέλαιο
40 ml ξίδι ρυζιού
1 κόκκινο τσίλι ψιλοκομμένο
30 γραμμ. φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
20 γραμμ. τηγανητό κρεμμύδι
3 φυλλαράκια δυόσμο

Εκτέλεση

Με ένα ψαλίδι κόβουμε τις γαρίδες κατά μήκος στη μέση. αφαιρούμε το έντερο και τις αφήνουμε στην άκρη. σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υγρά. Αφού πάρουν μια βράση, προσθέτουμε και τα ψιλικομμένα λαχανικά. Βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα και αφαιρούμε από τη φωτιά. Σε ένα ρηχό ταψί τοποθετούμε τις γαρίδες με το κρέας προς τα επάνω, περιχύνουμε τη μισή σάλτσα και ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 8 λεπτά. Σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο και προσθέτουμε το υπόλοιπο της σάλτσας. Τέλος, γαρνίρουμε με το τηγανητό κρεμμύδι και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.

Pork San Coy Bau

Για 4 άτομα

Υλικά
200 γραμμ. χοιρινό κιμά

20 γραμμ. ψιλοκομμένα μανιτάρια σιτάκε
50 γραμμ. φύτρες φασολιού μισό άισμπεργκ
5 φύλλα μέντα
20 γραμμ. πίνατς φιστίκια ανάλατα

5 φύλλα κόλιαντρο
10 γραμμ. τσίλι ψιλοκομμένο μισό λάιμ
Για την Black Pepper Sauce

15 γραμμ. μαύρο πιπέρι τριμμένο
25 γραμμ. βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο
30 γραμμ. κρεμμύδι
25 γραμμ. κέτσαπ
40 γραμμ. σόγια
30 γραμμ. Worcestershire σoς
80 γραμμ. ζάχαρη

Εκτέλεση
Κόβουμε το άισμπεργκ στη μέση και το ξεπλένουμε καλά. Το αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Για τη σαλτσα
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Το προσθέτουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε μέχρι να πάρουν μια βράση. Μόλις δέσει η σάλτσα μας, την αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε καλά τον κιμά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και τη σάλτσα και αφήνουμε να μαγειρευτούν καλά. Γεμίζουμε ένα μπολ μέχρι τη μέση με φύτρες φασολιού και προσθέτουμε από πάνω τον μαγειρεμένο κιμά. Γαρνίρουμε με το τσίλι, το κόλιαντρο και τα φιστίκια πάνω από τον κιμά. Σερβίρουμε με τα φύλλα από το άισμπεργκ και τη μέντα στο πλάι.

Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος

Απο τη Γωγώ Θωμά

Ακολουθήστε το InStyle στο Instagram

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα