Νέα

#Privilege_Walk: Η κοινωνική άσκηση που ανέδειξε τις ανισότητες που δημιουργεί το ψηφιακό χάσμα

Η πρόσβαση στην τεχνολογία μπορεί να εξαλείψει τα εμπόδια, ώστε όλοι να μπορούμε να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες του σήμερα και να χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο.

InStyle.gr

BeFunky Collage

Τα έξυπνα κινητά και συσκευές έχουν ήδη αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε. Η τεχνολογία αποτελεί μία τεράστια δύναμη και μπορεί να κάνει καλύτερη και πιο εύκολη τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα. Μεταξύ άλλων, μηδενίζει τις αποστάσεις με τους αγαπημένους μας και μας δίνει τη δυνατότηταγια να εκφραστούμε δημόσια. Έχουν όμως όλοι πρόσβαση σε αυτή τη δύναμη; Η απάντηση είναι όχι! Για να μπορέσει να συμβεί αυτό θα πρέπει όλοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και τα προϊόντα της. Διαφορετικά, δημιουργούνται κοινωνικές ανισότητες, αυτό που αποκαλούμε ψηφιακό χάσμα.

Διαβάστε τις 5 ενέργειες της COSMOTE που θα κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο

Πρόσφατα, η COSMOTE παρουσίασε ένα βίντεο που καταγράφει μία βιωματική άσκηση, προκειμένου να καταδείξει τις κοινωνικές και τεχνολογικές ανισότητες που σχετίζονται με την πρόσβασή των Ελλήνων πολιτών στα ψηφιακά μέσα. Με τη νέα αυτή επικοινωνία, η COSMOTE δηλώνει την πίστη της στην τεχνολογία και τη δέσμευσή της να την κάνει προσιτή σε όλους, προκειμένου να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα στην ελληνική κοινωνία και να αποκτήσουν όλοι ίση πρόσβαση στις δυνατότητες της digital εποχής.

cosmote

Στη βιωματική αυτή άσκηση, συμμετείχαν καθημερινοί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα. Είναι άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικού background και ο καθένας με διαφορετικό βαθμό εξοικείωσης με τα ψηφιακά μέσα ή πρόσβασης σε αυτά. Περίπου 80 άγνωστοι συναντήθηκαν για να λάβουν μέρος σε μία βιωματική άσκηση για την οποία δεν γνώριζαν τίποτα περισσότερο. Στην πορεία, ο καθένας χάραξε τη δική του, διαφορετική διαδρομή.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή. Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πώς βίωσε ο καθένας τους την εμπειρία της άσκησης αυτής, που αποκαλείται «privilege walk».

Η Ελένη είναι εκπαιδευτικός από τα Χανιά 

Η Μαρία είναι φοιτήτρια από τον Πειραιά  

Η Ραφαηλία είναι από τα Κουφονήσια 

Η Μαρία Κ. είναι από την Καλαμάτα 


Το «privilege walk» είναι μια βιωματική άσκηση στο πλαίσιο της οποίας οι συμμετέχοντες στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο, σε μια ευθεία γραμμή. Ένας συντονιστής διατυπώνει φράσεις που αναφέρονται σε συνθήκες, καταστάσεις και ιδιότητες και ζητά από τους συμμετέχοντες να μετακινούνται βήματα εμπρός κάθε φορά που μια από τις φράσεις που ακούγονται τους αφορά. Είναι μία βιωματική άσκηση που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό, ως εργαλείο ανάδειξης των κοινωνικών διαφορών, αξιοποιείται και στην Ελλάδα, για να περάσει ένα σημαντικό μήνυμα: με την τεχνολογία μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη. 

«Το Privilege Walk είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανάδειξης των κοινωνικών ανισοτήτων, είναι μια άσκηση συνειδητοποίησης του τρόπου παραγωγής τους και αναδεικνύει την αναγκαιότητα για ρεαλιστικές δράσεις με στόχο ένα καλύτερο κόσμο, ένα νέο κόσμο με ίσες ευκαιρίες για όλους», σχολιάζει ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

_MG_1090

Όραμα της COSMOTE είναι να φέρει τις δυνατότητες της τεχνολογίας σε όλους τους Έλληνες, προσπερνώντας ανισότητες και εμπόδια, ώστε να μπορεί ο καθένας από εμάς να αξιοποιεί τις ευκαιρίες του σήμερα και να χτίζει ένα καλύτερο αύριο. Δίνοντας ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση για την ψηφιακή εποχή και καλλιεργώντας μια κουλτούρα ανάπτυξης και μια στάση ζωής ανοιχτή στη μάθηση «Ένας κόσμος, καλύτερος για όλους!» θα είναι γεγονός.

Μάθετε περισσότερα για τη νέα επικοινωνία αλλά και για την θέση της COSMOTE υπέρ ενός κόσμου με ίση πρόσβαση στην τεχνολογία για όλους.

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

 

InStyle.gr