«Πιο ισχυρή και από την διάνοια»: Μήπως έχετε κι εσείς αυτά τα χαρακτηριστικά;

Είναι δύσκολο να οριστεί η διαίσθηση παρά τον τεράστιο ρόλο που παίζει στην καθημερινή μας ζωή. Ο Steve Jobs για παράδειγμα την είχε παρομοιάσει ως «πιο ισχυρή και από την διάνοια». Όμως, χωρίς να δώσουμε ακριβή όρο, όλοι μας γνωρίζουμε ότι υπάρχει-απλώς κάποιοι την αγνοούν.

Λίγο πολύ ο καθένας έχει βιώσει ή μπορεί να βιώσει αυτό το συναίσθημα –αυτή την ασυνείδητη λογική που μας ωθεί να κάνουμε κάτι χωρίς να μας λέει πώς ή γιατί. Ωστόσο η φύση της διαίσθησης αποτελεί –και θα αποτελεί- αντικείμενο έρευνας στους τομείς της φιλοσοφίας και της ψυχολογίας για αιώνες. «Ορίζω την διαίσθηση ως μορφή γνώσης, χωρίς το άτομο να έχει ιδέα γιατί γνωρίζει.  Είναι κάτι διαφορετικό από την σκέψη, τη λογική ή την ανάλυση. Είναι γνώση χωρίς γνώση», αναφέρει η Sophy Burnham, συγγραφέας του best seller «Η τέχνη της διαίσθησης».

Σύμφωνα με αυτό το βιβλίο αλλά και με σχετικά βιβλία στα οποία οι ερευνητές συμφωνούν, σας παρουσιάζουμε τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που διαθέτουν υψηλή διαίσθηση.

Ακούνε «αυτήν» την εσωτερική φωνή

Είναι πολύ εύκολο να απορρίψει κανείς την διαίσθηση ωστόσο είναι ένα μεγάλο δώρο που θα πρέπει να δώσουμε προσοχή. Ο νούμερο ένα κανόνας είναι ότι οι διαισθητικοί άνθρωποι προτιμούν να ακούσουν αυτήν την εσωτερική  τους φωνή από το να την αγνοήσουν. Ο καθένας διαθέτει διαίσθηση απλώς ορισμένοι δεν δίνουν την προσοχή που θα έπρεπε. Δεν έχετε συναντήσει επιτυχημένους ανθρώπους που έχουν πει, «Δεν ξέρω γιατί έκανα την συγκεκριμένη επιλογή. Είχα ένα καλό προαίσθημα»; Οπωσδήποτε για να πάρει κανείς την καλύτερη δυνατή απόφαση χρειάζεται ισορροπία της διαίσθησης η οποία χρησιμεύει για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ διαίσθησης και λογικής.

Αφιερώνουν χρόνο στην μοναξιά

Αν κάποιος θέλει να έρθει σε επαφή με την διαίσθησή του, το να αφιερώσει κάποιο χρόνο στον εαυτό του είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος. Η μοναξιά εκτός από το ό,τι ευνοεί την δημιουργικότητα παράλληλα ενεργοποιεί και τη διαίσθηση. Οι διαισθητικοί άνθρωποι είναι συχνά εσωστρεφείς.

Δημιουργούν

Η δημιουργικότητα δουλεύει καλύτερα όταν λειτουργεί διαισθητικά. Στην πραγματικότητα οι διαισθητικοί άνθρωποι είναι πιο δημιουργικοί  και όπως μπορεί κανείς να βελτιώσει την δημιουργικότητα μέσω της πρακτικής έτσι μπορεί να κάνει και με τη διαίσθησή του.

Παρατηρούν τα πάντα

Οι άνθρωποι με διαίσθηση παρατηρούν και καταγράφουν πράγματα. Αν θέλετε να εξασκήσετε τη διαίσθησή σας δεν παρά να κρατήσετε ένα σημειωματάριο και οτιδήποτε περίεργο αντιλαμβάνεστε να το καταγράψετε. Θα εκπλαγείτε από τις πολλές συμπτώσεις που συμβαίνουν καθημερινά γύρω σας και θα αρχίσετε να βάζετε σε λειτουργία αυτήν την ικανότητα.

Μπορούν να καταλάβουν τα συναισθήματα των άλλων

Η «ανάγνωση» του μυαλού μπορεί να παρομοιάζεται με κάτι το οποίο δημιουργεί η φαντασία και να μην αναγνωρίζεται επιστημονικά αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί καθημερινά στον καθένα. Στην ψυχολογία ονομάζεται «empathic accuracy» και ουσιαστικά πρόκειται για ικανότητα αποκρυπτογράφησης των λεγομένων, των συναισθημάτων και της γλώσσας του σώματος. Πρόκειται για ανθρώπους που νιώθουν τον πόνο ή την χαρά των άλλων σαν να βιώνουν τα συγκεκριμένα συναισθήματα οι ίδιοι.

Παραμερίζουν (συνειδητά) τα αρνητικά συναισθήματα

Τα ισχυρά συναισθήματα – κυρίως τα αρνητικά – μπορεί να θολώσουν τη διαίσθησή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους σε κατάσταση σύγχυσης και αυτό ίσως συμβαίνει διότι απομακρύνονται από τη διαίσθησή τους. Οι άνθρωποι που αποδέχονται μία κατάσταση και πάνε παρακάτω, αυτοί που διαθέτουν θετική  ενέργεια,έρχονται περισσότερο σε επαφή μαζί της.

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα