Ο κορυφαίος γιατρός Σωτήρης Αδαμίδης έχει την πιο αποτελεσματική μέθοδο κατά της κυτταρίτιδας

Οι πε­ρισ­σό­τε­ρες γυ­ναί­κες βρίσκονται σε συ­να­γερ­μό για το κε­φά­λαιο κυτ­τα­ρί­τι­δα, ει­δι­κά λίγο πριν το κα­λο­καί­ρι. Η αλή­θεια είναι ότι σχε­δόν όλες, ακόμη και οι πιο αδύ­να­τες, κάτι έχουν. Σε κάθε περίπτωση, στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας δεν είμαστε μόνες. Σύμμαχός είναι ο κορυφαίος γιατρός Σωτήρης Αδαμίδης ο οποίος σε ένα γρήγορο Q & A, μας ανέπτυξε τη θεωρία του σχετικά με το θαυματουργό gel το οποίο υπόσχεται να μας απαλλάξει από τον εφιάλτη.

Tι είναι η κυτταρίτιδα και ποια σχέση έχει με το μεταβολισμό μας;

Αναφέρεστε στον συχνό πονοκέφαλο των γυναικών τη λεγόμενη κυτταρίτιδα που πολύ συχνά ταλαιπωρεί το σώμα τους με τη γνωστή σε όλες δυσάρεστη εικόνα στους μηρούς και τους γλουτούς, με τις λακουβίτσες και τη θαμπή εικόνα η peau d’ orange. Όσον αφορά τη σχέση με το μεταβολισμό, συνηθίζω να εξηγώ στις γυναίκες που έρχονται για να λύσουν το πρόβλημα τους την παθοφυσιολογία που κρύβεται πίσω από αυτή τη διαταραχή. Εξηγώ λοιπόν ότι αυτό συμβαίνει όταν οι εναποθέσεις λίπους “σπρώχνουν” εκ των έσω δια μέσου του συνδετικού ιστού κάτω από το δέρμα και “τσαλακώνουν” την επιφάνεια του δέρματος.

kittaritida

Με ποιες άλλες ορολογίες συναντούμε την κυτταρίτιδα και ποια σχέση έχει με την δερματική βλάβη απο στρεπτόκοκκο ή σταφυλόκοκκο;

Είναι εντελώς διαφορετική διαταραχή αλλά κάνετε πολύ καλά που το αναφέρετε. Ειδικά η από στρεπτόκοκκο είναι αυτή που αναφέρεται και ως flesh-eating infection (fasciitis). Για την δική μας κυτταρίτιδα που δεν έχει σχέση με αυτά υπάρχουν πολλές άλλες ονομασίες όπως το peau d’ orange (φλοιός πορτοκαλιού), cottage-cheese skin κλπ.

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα φύλα και γιατί;

Μπορεί να βρεθεί και στα δυο φύλα αλλά πολύ πιο συχνά στις γυναίκες λόγω πολλών παραγόντων όπως η διαφορετική κατανομή του λίπους, του συνδετικού ιστού και των μυών. Κατά τη γνώμη μου παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η διατροφή, η έλλειψη άσκησης και η μη έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση. Ο αργός μεταβολισμός που μπορούμε άνετα να επιταχύνουμε, οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα των κυριών (μικρών και μεγάλων) και η αφυδάτωση παίζουν επίσης ρόλο σημαντικό.

Μιλάτε για θεραπευτική αντιμετώπιση και θα ήθελα να μας σχολιάσετε αυτά που είχαμε δει να αναφέρετε στην εκπομπή με την Δούκισσα και το Θέμο Αναστασιάδη.

Υπάρχει κάποια μη φαρμακευτική αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο;

Υπάρχουν αρκετά τοπικά προϊόντα που περιέχουν που στοχεύουν στην λιπόλυση caffeine, aminophylline, theophyllin, βιταμίνες – η ρετινόλη κλπ). Η τελευταία σαν κρέμα 0.3% για αρκετούς μήνες βοηθά. Αυτό που ανέφερα όμως είναι όντως μια γρήγορη φυσική προσέγγιση με ένα φυσικό μη φαρμακευτικό gel και μιά συμπληρωματική αγωγή που διώχνει άμεσα την κατακράτηση, αφού πρώτα μέσα σε λίγα λεπτά αναλύσουμε το μεταβολικό profile της κυρίας με την κυτταρίτιδα αλλά ίσως και με το τοπικό λίπος (ψωμάκια) η και γενικότερη ανάγκη μείωσης βάρους και πιο υγιούς πορείας. Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που εφαρμόζονται για την ενίσχυση του υποδόρειου. Και εκεί λειτουργούμε φυσικά, μη επεμβατικά και ανώδυνα. Δεν θα συνιστούσα επεμβατικές μεθόδους όπως ενέσιμες (με χημικές ουσίες που περνούν κάτω από το δέρμα), η λιποαναρροφήσεις, αν προηγουμένως δεν εφαρμοσθεί το απλό πρωτόκολλο που σας περιέγραψα. Η ομορφιά αποτελεί ισχυρό κίνητρο για καλύτερη υγεία, γι’ αυτό σε κάθε συνέδριο της ευρωπαϊκής εταιρείας για τα μεταβολικά νοσήματα την παχυσαρκία και το διαβήτη (esodimeso) φροντίζω να υπάρχει σχετική ομιλία.. Συνήθως κυρίες απο το χώρο του θεάματος αλλά και της επιστήμης αναφέρονται στα θέματα αυτά και προσελκύουν μεγάλο αριθμό γυναικών. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σχεδόν το 90% των γυναικών θα έχουν κυτταρίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους, κι αυτό αφορά και τις μικρές ηλικίες, όσο κι αν ακούγεται περίεργο.

Young woman holding orange on light background. Cellulite proble

Έχετε κάποιο παράδειγμα γι’ αυτό που μας λέτε;

Πολλά και αυτό που θυμάμαι είναι μιας νεαρής κοπέλας από τη Βραζιλία 19 ετών της οποίας το σώμα άλλαξε εκπληκτικά ακολουθώντας αυτό το πρωτόκολλο που ανέφερα στην εκπομπή με τη Δούκισσα. Θυμάμαι επίσης την περίπτωση πολύ νεαρής αθλήτριας του τέννις, που με την ίδια αντιμετώπιση σε 4 μόνο συνεδρίες, είδε εντυπωσιακή αλλαγή στο σώμα της προ δυο ετών και έκτοτε δεν χρειάστηκε επανάληψη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια υγιεινή φροντίδα του σώματος που είναι καλό να επαναλαμβάνεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε γυναίκας. Συνήθως αρκούν μία με δύο φορές το χρόνο.

Αναφερθήκατε στο χώρο του θεάματος. Έρχονται πολλές κυρίες σε σας γι αυτό το λόγο; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δουν κάποια αλλαγή;

Βεβαίως αλλά τηρούμε το ιατρικό απόρρητο πάντοτε. Είναι φυσικό να ενδιαφέρονται πρωτίστως οι γυναίκες αυτού του χώρου μιας και τα φώτα είναι στραμμένα διαρκώς επάνω τους, κάτι όχι και τόσο δίκαιο. Θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν σχεδόν εκείνες που δεν μας έχουν συμβουλευθεί η επισκεφθεί για κυτταρίτιδα,τοπικό λίπος αλλά και μεταβολικά προβλήματα, ειδικά πριν το καλοκαίρι. Η αλλαγή είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων άμεση, με εξατομίκευση πάντοτε. Συνήθως σε λίγες ημέρες έως 3 εβδομάδες, έχουμε τα δικά τους θετικά σχόλια. Έρχονται και κυρίες απ’ το εξωτερικό.

Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζεται η κυτταρίτιδα κ. Αδαμίδη;

Σχεδόν παντού. Ακόμα και στο στήθος και στα μπράτσα, στο κάτω μέρος της κοιλιάς και φυσικά στους γλουτούς, από όπου και συνήθως την απομακρύνουμε πολύ σύντομα και πιο εύκολα.

Tι άλλο εκτός απο αυτά που μας λέτε θα μπορούσαν να βοηθήσουν;

Μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά (που θα περιέχει όμως αυγά), η μείωση του καπνίσματος, μια αθλητική δραστηριότητα που δεν θα είναι όμως ίδια για όλες τις κύριες, η κατόπιν ιατρικής οδηγίας ηλιοθεραπεία, κάποιες βιταμίνες επίσης. Και ο την εμπειρία μου η βοηθά πολύ  η μείωση του stress. Συνήθως η ανάλυση που σας ανέφερα ότι κάνουμε στο ιατρείο, μας δείχνει τον δρόμο για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ώστε να μειώσουμε όχι μόνο την κυτταρίτιδα που “καίει” τις πιο πολλές γυναίκες, το τοπικό αλλά και το συνολικό βάρος. Μιλάμε για μια ουσιαστική βελτίωση δηλαδή του σώματος μας, με πολλαπλά οφέλη για τις γυναίκες που μας συμβουλεύονται.

Σωτήρης Αδαμίδης MD, PhD
Πρόεδρος European Society of Diabetes,
Metabolic Syndrome &
Obesity –EsoDiMeSO
adamidis@yahoo.com
www.adamidisnet.gr

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα