Ψυχολογία

Κατάθλιψη στις μέρες μας: 10 «ύπουλα» σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Όλα εκείνα που πρέπει να προσέξετε σε εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. 

Ανθή Μιμηγιάννη

Ανθή Μιμηγιάννη

lana del rey

Η κατάθλιψη ποικίλει από άτομο σε άτομο, αλλά υπάρχουν κάποιες κοινές ενδείξεις και συμπτώματα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορούν να είναι μέρος μιας φυσιολογικής πεσμένης διάθεσης της καθημερινής ζωής. Αλλά όσο περισσότερα είναι τα συμπτώματα που εμφανίζετε, όσο πιο δυνατά είναι και όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχουν- τόσο πιο πιθανό είναι να πάσχετε από κατάθλιψη. Όταν αυτά τα συμπτώματα σας ξεπερνούν και σας ακινητοποιούν, τότε είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια.

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

Αίσθηση ανικανότητας και απόγνωσης. Απαισιοδοξία- τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο και εσείς δεν είστε σε θέση να κάνετε τίποτα για να βελτιώσετε την κατάστασή σας. Η απώλεια ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες.

Καθόλου ενδιαφέρον για προηγούμενες συνήθειες, hobby, δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο, κοινωνικές δραστηριότητες και συναναστροφές ή σεξ. Έχετε χάσει την ικανότητά σας να νιώσετε χαρά και ευχαρίστηση.

Απώλεια όρεξης ή διακυμάνσεις βάρους. Σημαντικές αυξομειώσεις βάρους— Αλλαγή βάρους μεγαλύτερη του 5% μέσα σε ένα μήνα.

Αλλαγές στον ύπνο. Είτε έχετε αϋπνίες, είτε ξυπνάτε πολύ νωρίς το πρωί, ή παρακοιμάστε.

Θυμός ή ενοχλήσεις. Αισθάνεστε ένταση, ανησυχία ή γίνεστε ακόμα και βίαιοι. Τα επίπεδα της ανεκτικότητάς σας είναι χαμηλά, τα νεύρα σας τεντωμένα και σας ενοχλούν τα πάντα.

Απώλεια ενέργειας . Αίσθηση κόπωσης, νωθρότητας και έλλειψη σωματικών αποθεμάτων. Ολόκληρο το σώμα σας είναι βαρύ και ακόμα και απλές εργασίες είναι εξαντλητικές ή παίρνουν περισσότερο από τον αναμενόμενο χρόνο.

Μειωμένη αυτοεκτίμηση και μίσος για τον εαυτό σας. Δυνατά αισθήματα ανικανότητας ή ενοχής. Ασκείτε σκληρή κριτική στον εαυτό σας για λάθη τα οποία κάνετε.

Απρόσεκτη συμπεριφορά. Αναπτύσσετε επικίνδυνη και οριακή συμπεριφορά όπως χρήση ουσιών, ενασχόληση με το τζόγο, απρόσεκτη οδήγηση ή ριψοκίνδυνα αθλήματα.

Προβλήματα συγκέντρωσης. Πρόβλημα στην εστίαση της προσοχής, στη λήψη αποφάσεων, ή στη μνήμη.

Ανεξήγητοι πόνοι. Αύξηση διαμαρτυριών για σωματικές ενοχλήσεις όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη, στους μύες και στην κοιλιά.

Διαβάστε ακόμη: 

Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Ανθή Μιμηγιάννη