Εννέα celebrities μιλούν ανοιχτά για τη μάχη τους με την κατάθλιψη

Πόσες φορές όταν νιώθετε στενοχωρημένοι για κάτι, δεν έχετε πει πως έχετε «κατάθλιψη»; Αυτή η έκφραση είναι πιο συνηθισμένη από όσο θα έπρεπε, γιατί στην πραγματικότητα αναφέρεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Αν νιώθετε μία μέρα κάπως μελαγχολικοί ή θλίψη επειδή χωρίσατε ή χάσατε ένα αγαπημένο σας άνθρωπο, είναι απολύτως φυσιολογικό. Όταν όμως νιώθετε λυπημένοι, απελπισμένοι, και μελαγχολικοί, κουρασμένοι και «κενοί» για πάνω από δύο εβδομάδες και πλέον δεν μπορείτε να ζήσετε την καθημερινότητά σας όπως κάποτε, τότε μιλάμε για κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη (αλλιώς μείζων καταθλιπτική διαταραχή ή κλινική κατάθλιψη ή μείζων κατάθλιψη ή μονοπολική διαταραχή) είναι μία ψυχική ασθένεια, την οποία μπορεί να διαγνώσει μόνο ψυχολόγος ή ψυχίατρος. Όχι, αν απλά νομίζετε πως έχετε κατάθλιψη, δεν σημαίνει αυτόματα πως πάσχετε από αυτήν – θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα σας διαγνώσει και έπειτα βοηθήσει με ψυχοθεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις με αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Η κλινική κατάθλιψη υπολογίζεται πως επηρεάζει το 7-18% του πληθυσμού σε κάποιο σημείο της ζωής τους πριν από την ηλικία των 40. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να θεωρείται ταμπού, ακόμα και εν έτη 2018.

Οι παρακάτω διάσημοι ευτυχώς βοηθούν στο να αλλάξει αυτό και να φύγει το στίγμα της κατάθλιψης από τους πάσχοντες, αποκαλύπτοντας τις δικές τους «μάχες» με την κατάθλιψη.

Νίκος Κουρήςnikos kouris, κατάθλιψη

«Μόνος μου το πάλεψα και το παλεύω! Εγώ δεν πιστεύω ότι η κατάθλιψη είναι κάτι που πρέπει να το φοβάται κανείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρωτιούνται γι’ αυτό το πράγμα που λέγεται σκοτεινά σημεία του εαυτού τους. Το θέατρο με βοηθάει, με έχει βοηθήσει και είναι και σωτήριο. Αν θέλεις να βοηθηθείς, αν είσαι δηλαδή πιο έξυπνος από το πρόβλημα, πιο έξυπνος από το κακό κομμάτι του εαυτού σου, αν έχεις καλή διάθεση, αν θέλεις να πας προς το φως, είναι πάρα πολύ εύκολο», αποκάλυψε ο ηθοποιός στην κάμερα της εκπομπής Happy Day.

Κωνσταντίνος ΜαρκουλάκηςKonstantinos Markoulakis, homepage image, 600*600, κατάθλιψη

«Έχω περάσει περίοδο κατάθλιψης πολύ μεγάλη, λόγω περιστατικών που συνέβησαν στη ζωή μου όλα μαζί. Υπάρχει ένα ταμπού στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει κόσμος που μπορεί να έχει νιώσει δυσάρεστα σε βαθμό που δεν είναι ελέγξιμο και δεν ξέρει τι να κάνει και φοβάται και να το πει», εξομολογήθηκε ο ηθοποιός στην εκπομπή Πρωινό mou.

Αντώνης ΚαφετζόπουλοςAntonis Kafetzopoulos, κατάθλιψη

«Είμαι σε μόνιμη κάτω βόλτα και σε μόνιμη κατάθλιψη. Έχουμε και ένα ιστορικό στην οικογένειά μας, είναι κληρονομικό. Όταν τα πράγματα έφταναν στο απροχώρητο, έκανα αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουν όλοι οι άνθρωποι. Ζητούσα βοήθεια από κάποιον ειδικό. Να συζητήσω ή να μην διστάσω να πάρω και φάρμακα. Δεν έχω κάνει ποτέ ψυχανάλυση. Αλλά έχω μία τακτική σχέση με έναν ψυχίατρο, γιατί διαπίστωσα ότι δεν γινόταν αλλιώς, δεν αναγνώριζα τον εαυτό μου, ενδείξεις κλασικές της κατάθλιψης», αποκάλυψε στο Joy.

Σταύρος ΣβήγκοςSvigkos, κατάθλιψη

Sinéad O’ConnorSinead O'Connor, κατάθλιψη

«Είμαι τελείως μόνη μου. Δεν υπάρχει κανένας στη ζωή μου εκτός από τον γιατρό μου, τον ψυχίατρό μου – τον πιο γλυκό άνθρωπο στον πλανήτη, ο οποίος μου λέει ότι είμαι η ηρωίδα του, και αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που με κρατάει ζωντανή αυτή τη στιγμή…Και είναι κάπως αξιολύπητο. Αν είχε να κάνει μόνο με εμένα, θα είχα “φύγει”. Κατευθείαν πίσω στη μητέρα μου γιατί εδώ και δύο χρόνια περπατάω μόνη μου σε αυτή τη γη σαν τιμωρία επειδή είμαι ψυχικά άρρωστη και θυμώνω που κανένας δεν νοιάζεται», είπε μεταξύ άλλων η τραγουδίστρια σε βίντεο που δημοσίευσε στα social media.

Κατερίνα Γκαγκάκηgkagkaki, peoplegreece, apolisi, paraitisi, apoxorisi, κατάθλιψη

«Υπήρξαν περίοδοι που το αντιμετώπισα με όλες τις μεθόδους, είδα δηλαδή κάποιον ειδικό. Υπήρξαν περίοδο που την αρνήθηκα και υπάρχουν περίοδοι που αποφασίζω πως πρέπει να ζωή με αυτή. Νομίζω ότι είμαι σε φάση άρνησης, την περνάω αυτή τη στιγμή. Βαθιά μέσα μου έχω θλίψη, ίσως κατάθλιψη αλλά δεν έχω τη δύναμη να την αντιμετωπίσω», δήλωσε η ίδια στην εκπομπή Η Γερμανού Ξανάρχεται.

Μαίρη Συνατσάκηmairi sinatsaki instyle cover story tefxos 28, κατάθλιψη

«Πιστεύω πάρα πολύ στα πιο σκοτεινά κομμάτια των ανθρώπων, ακόμα και όταν σε πιάνει το παράπονο και λες γιατί να συμβαίνει σε μένα η κρίση πανικού, γιατί να περνάω εγώ κατάθλιψη. Αν το δεις λίγο αλλιώς, αυτή η σκοτεινιά μπορεί να είναι η μεγαλύτερη ελπίδα σου, να είναι το πιο αισιόδοξο κομμάτι σου. Σε αυτά τα πιο σκοτεινά μονοπάτια που μπορείς να μπεις μαθαίνεις πολύ περισσότερο για σένα και τον εαυτό σου, μαθαίνεις καλύτερα ποιος είσαι και μπορεί να γίνεσαι πιο ρεαλιστής, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο κέρδος για τη ζωή. Ο πατέρας μου με αντιμετώπιζε σαν το παιδί του που έχει πρόβλημα και όχι σαν μια τρελή στο σπίτι και τι θα την κάνουμε», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη πριν χρόνια.

Ellen DeGeneresEllen-DeGeneres , tromazei tous kalesmenous, peoplegreece, κατάθλιψη

«Όλα όσα φοβόμουν, μου συνέβησαν. Έχω δεχθεί πόλεμο, πέρασα από το να βγάζω πολλά χρήματα παίζοντας σε μια κωμική σειρά, στο να μην έχω καθόλου λεφτά. Μετά την αποκάλυψη, βγήκα από το στούντιο στο οποίο δούλεψα επί 5 χρόνια πολύ σκληρά ξέροντας ότι με αντιμετώπιζαν τόσο επιθετικά για κανέναν άλλο λόγο πέραν του ό, τι ήμουν ομοφυλόφιλη και αυτό με οδήγησε σε αυτή τη βαθιά, βαθιά κατάθλιψη για τρία χρόνια», είχε δηλώσει η διάημη παρουσιάστρια στο περιοδικό Los Angeles Times για την εποχή που αποκάλυψε πως είναι ομοφυλόφιλη.

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα