Νέα

Ένας σημαντικός λόγος για να γυρίσουν οι γονείς ξανά στα θρανία

Ανησυχείτε για το τι βλέπουν τα παιδιά σας όταν είναι στο internet και αν είναι ασφαλή; Αυτό το κείμενο σας αφορά.

InStyle.gr

E-parenting από την Cosmote στο School of Cool

Αν έπρεπε να επιλέξουμε μια μόνο λέξη για να χαρακτηρίσουμε τον ρόλο του γονέα, αυτή μάλλον θα ήταν η λέξη «πρόκληση». Το να είσαι γονιός, είναι ένα ατελείωτο και υπέροχο ταξίδι, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία καθημερινή πρόκληση για όλα.

Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή και στην ήδη μεγάλη λίστα των προκλήσεων έρχεται να προστεθεί μία ακόμη, αυτή του digital parenting. Οι γονείς πρέπει να προστατεύουμε και να φροντίζουμε για την ασφάλεια των παιδιών μας στο internet και παράλληλα να ψυχαγωγούμαστε και να μαθαίνουμε μαζί τους.

Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε οι ίδιοι  τι συμβαίνει στον ψηφιακό κόσμο ώστε να είμαστε σε θέση να «χτίσουμε» μια ειλικρινή και στενή σχέση με τα παιδιά μας.

Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το παιδί μας από κάτι που μας είναι σχεδόν άγνωστο.

Ως γονείς καλούμαστε να «κινηθούμε» διακριτικά και αποτελεσματικά στις διαδικτυακές «γειτονιές» που είναι αχανείς, απρόβλεπτες και συχνά παρεισφρύουν άτομα, ιδέες και πληροφορίες που δεν μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε.

Πολλοί γονείς ανησυχούν και αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν όταν το παιδί τους είναι «κολλημένο» για αρκετές ώρες σε ένα παιχνίδι, όταν αρχίζουν να χάνουν πια την επικοινωνία που είχαν, ή όταν τα παιδιά τούς αντιμετωπίζουν με φράσεις όπως «omg, δεν είσαι καθόλου cool!».

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε οι γονείς ώστε να ξέρουμε πως το σερφάρισμα στο διαδίκτυο είναι ασφαλές για τα παιδιά μας;

Να είμαστε… cool.

Στην γλώσσα των παιδιών cool σημαίνει… ευχάριστος! Σημαίνει ότι μπορούν να μας μιλήσουν για ό,τι τα απασχολεί, για ό,τι τους αρέσει, χρησιμοποιώντας τη δική τους γλώσσα κι εμείς δεν θα πούμε «τί είναι αυτό που λες;» ή «εμείς στην εποχή μας…» και άλλα παρόμοια που… μόνο cool δεν είναι! Το πρώτο βήμα για να είναι ασφαλή τα παιδιά μας είναι να ξέρουν πως μπορούν να μας πουν τα πάντα – κι εμείς να τα κατανοήσουμε, χωρίς να τα κρίνουμε. Ίσως τελικά αυτός να είναι και ο μοναδικός τρόπος για να προστατεύσουμε τα παιδιά · να τα κατανοούμε. Τα ίδια και ό,τι τα περιβάλλει.

Να βάλουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου

Τα όρια είναι παντού και πάντα απαραίτητα. Έτσι και στον κόσμο του internet, τα όρια λειτουργούν σαν ένα δίχτυ ασφαλείας για τα παιδιά. Όπως ακριβώς τηρούνται οι κανόνες σχετικά με την τηλεόραση, το διάβασμα, τη διατροφή, τα ωράρια του ύπνου και σε διάφορες άλλες στιγμές της καθημερινότητας, έτσι θα πρέπει να τηρούνται και στο internet και τα social media. Φροντίζουμε να υπενθυμίζουμε τον χρόνο που έχουμε ορίσει για τη χρήση ψηφιακών συσκευών και κάνουμε σαφές πως πρέπει να τηρούνται εντός κι εκτός σπιτιού. Να θυμάστε πως τα παιδιά είναι πολύ πιο πρόθυμα να σεβαστούν τα όρια όταν έχουν συμβάλει στη δημιουργία τους και κυρίως, όταν τα κατανοούν. Θέστε όρια μαζί!

Να αφιερώνουμε χρόνο για να σερφάρουμε μαζί τους

Το internet είναι ένας συναρπαστικός κόσμος για κάθε παιδί και σ’ αυτόν τον νέο κόσμο, μας θέλουν δίπλα τους. Παίζοντας μαζί τους και προσθέτοντας το ψηφιακό παιχνίδι και το ψηφιακό διάβασμα στην καθημερινότητά μας, κάνουμε την τεχνολογία λιγότερο απόμακρη, μαθαίνουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ασχολίες και τις «παρέες» του παιδιού και, τελικά, ερχόμαστε ακόμα πιο κοντά του.

Με το  e-parenting, η COSMOTE φροντίζει κάθε παιδί να μεγαλώνει στον κόσμο του internet με ασφάλεια. Μέσα από άρθρα, πρακτικές συμβουλές, εκδηλώσεις και λύσεις προστασίας, βοηθά τους γονείς να μάθουν όλες τις τάσεις γύρω από το διαδίκτυο αλλά και τους κινδύνους που αυτό ελλοχεύει.

Να μάθουμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα

Εσείς γνωρίζετε τη γλώσσα που μιλάνε τα παιδιά σας στο internet; Μήπως αναρωτιέστε τί σημαίνει το «LOL», το «BRB» ή το «TY»; Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε. Για την ακρίβεια, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για επιστροφή στα θρανία.

Στο e-parenting.gr φιλοξενείται το School Of Cool, το 1ο digital σχολείο internet για γονείς, μέσα από το οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα παιδιά μας, να έρθουμε πιο κοντά σε αυτά και τον τρόπο επικοινωνίας τους.

unsplash laptop

Έτσι, λοιπόν, οι γονείς “καθόμαστε” στα θρανία για να ανακαλύψουμε την σύγχρονη κουλτούρα του internet ή να φρεσκάρουμε αυτά που ήδη ξέρουμε.  Πρόκειται για µια απλοποιημένη  e-learning πλατφόρμα που µε video tutorials οι γονείς µαθαίνουμε µε διασκεδαστικό τρόπο πως να επικοινωνούμε µε τα παιδιά μας OnLine.

Μερικοί σίγουρα θα αναρωτηθείτε : «γιατί να μάθω εγώ τη γλώσσα του και να μη σταματήσει εκείνο να μιλά τη γλώσσα του ίντερνετ και να μιλάμε απλά ελληνικά;»

Αρχικά, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Επίσης, αξίζει να σκύψουμε προς τα τα παιδιά μας για να έρθουμε πραγματικά κοντά. Αξίζει να τα αφήσουμε να το ζήσουν. Εξάλλου, ας μη ξεχνάμε πως ενήλικες θα είναι για μια ζωή, παιδιά θα είναι μόνο μια φορά.

Κυρίως όμως, αξίζει και πρέπει να κάνουμε αυτή τη μικρή προσπάθεια, γιατί, για να έχουμε μια καλή σχέση με τα παιδιά μας, είναι απαραίτητο να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Κι αν μιλάμε την ίδια γλώσσα, μπορούμε να κάνουμε έναν καλό διάλογο. Κι ως γονείς, το ξέρουμε ήδη: με έναν καλό διάλογο, μπορούμε να προλάβουμε (σχεδόν) τα πάντα.

Μπείτε στο School of cool και μάθετε όλα όσα χρειάζεστε για να είστε cool γονείς και να… καταπλήξετε τα παιδιά σας! Καλό μάθημα!

Ακολουθήστε το Instyle στο Instagram

InStyle.gr