Νέα

Δώδεκα ομάδες η ελληνική αποστολή στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής χάρη στη στρατηγική συνεργασία της COSMOTE.

Να πώς η μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας συνδράμει στην ανάπτυξη τεχνολογικών δεξιοτήτων από τη νέα γενιά.

InStyle.gr

_DSF0695

Οι εποχές αλλάζουν και η νέα γενιά παίρνει τα ηνία της αλλαγής και της καινοτομίας για να κάνει τον κόσμο καλύτερο για όλους. Η τεχνολογία και οι επιστήμες που συνοψίζουμε στον όρο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) είναι πλέον κομμάτι της ζωής των παιδιών από μικρή ηλικία και στην ψηφιακή εποχή κάποιοι δίνουν κίνητρα στους μελλοντικούς επιστήμονες για να ασχοληθούν με κλάδους που θα αλλάξουν τον κόσμο όπως η ρομποτική.

DSCF1046

Ακριβώς σε αυτή τη κατεύθυνση βρίσκεται και η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad που διοργανώνεται για 10η συνεχή φορά από τον WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE. Για το έτος 2018 ο διαγωνισμός τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Ο παγκόσμιος Τελικός της φετινής World Robot Olympiad™ 2018 θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2018 στο Τσιάνγκ Μάι, στο βόρειο τμήμα της Ταϊλάνδης και η Ελλάδα φέτος θα συμμετάσχει με 12 ομάδες, αριθμός που είναι εξαιρετικά εντυπωσιακός και ελπιδοφόρος καθώς προέκυψε μετά από ρεκόρ συμμετοχής μαθητών στον τελικό της Ολυμπιάδας. Το θέμα σχετιζόταν με την παγκόσμια επισιτική κρίση και είχε τίτλο “Food Matters: ρομποτικές κατασκευές για καλλιέργεια, διανομή και κατανάλωση τροφίμων“.

DSCF0861

600 μαθητές από όλη τη χώρα δημιούργησαν και προγραμμάτισαν ρομποτικές κατασκευές, εστιάζοντας στους τρόπους με τους οποίους καλλιεργούνται, διανέμονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα. Οι μαθητές προσπάθησαν να δώσουν λύσεις σε κρίσιμα για τον πλανήτη μας ζητήματα, όπως η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, η βελτίωση της ποιότητας διατροφής και η επισιτιστική ασφάλεια, ο τερματισμός της πείνας, προκειμένου να επιτευχθεί ο Νο2 στόχος των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, «Zero Hunger».

_DSF0720

Η World Robot Olympiad WROTM 2018 αποτελεί μείζον παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία, την καινοτομία και την εκπαίδευση. Παιδιά και νέοι από εξήντα χώρες του κόσμου, έχουν δώσει ραντεβού για να συναγωνιστούν, αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα και την ικανότητά τους στην επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την καλλιέργεια τροφίμων, τη διατροφή και τη σίτιση. Η χώρα μας, στα τελευταία 10 χρόνια που συμμετέχει στη World Robot Olympiad WRO™, έχει κατακτήσει δύο ολυμπιακά μετάλλια και πολλές ολυμπιακές διακρίσεις.

_DSF0710

Ο WRO Hellas έχει ως στόχο την εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην εκπαίδευση, αξιοποιώντας τους διαγωνισμούς που διοργανώνει. Είναι ο κύριος φορέας διεξαγωγής διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αποτελεί επίσημο φορέα διοργάνωσης της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad – W.R.O.) στην Ελλάδα.

_DSF0700

Η COSMOTE, στο πλαίσιο των δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης, στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και του τεχνολογικού προσανατολισμού των νέων, συμβάλλοντας σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Μέχρι σήμερα, οι συμμετοχές παιδιών, από όλη την Ελλάδα, στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής έχουν ξεπεράσει τις 12.000. Στον απολογισμό βιώσιμης ανάπτυξης θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

DSCF1046

Και επειδή τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί πιο εύγλωττα από τα ίδια τα παιδιά, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και μερικές δηλώσεις μικρών μαθητών που μπορείτε να διαβάσετε ακριβώς εδώ:

Μαθητής της Α’ Γυμνασίου που συμμετείχε στον τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και μάλιστα η ομάδα του «Σύλλογος Πανοράματος Γαλατσίου» προκρίθηκε για την World Robot Olympiad με το Αυτόματο &  Αυτόνομο, Ρομποτικό σύστημα Ενυδρειοπονίας με Απομακρυσμένη Πρόσβαση, είπε σχετικά με τη ρομποτική: «Η ρομποτική εξελίσσει τα πράγματα τα κάνει πιο εύκολα για τον άνθρωπο, συμβάλλοντας σημαντικά στην διευκόλυνση της καθημερινότητάς του. Μου αρέσει που πολλά άτομα συνεργάζονται για να βγει μια ιδέα στο τέλος».

Τη σημασία της ομαδικότητας και της συνεργασίας τόνισε μαθήτρια της Γ΄Γυμνασίου που συμμετείχε στον τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, ενώ μια μικρή μαθήτρια της Γ΄Δημοτικού, θα ήθελε να φτιάξει ένα ρομπότ για το μέλλον για έναν καλύτερο πλανήτη, χωρίς να υπάρχει ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το Instyle στο Instagram

InStyle.gr