Ψυχολογία

Χρήσιμες συμβουλές για το πώς να χειριστείτε καταστάσεις κρίσης δίπλα σε παιδιά

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν γονείς και άλλοι φροντιστές παιδιών, σύμφωνα με ψυχολόγους.

InStyle.gr

gap kidsΟι τελευταίες μέρες που ζήσαμε στην Ελλάδα ήταν δραματικές και δυστυχώς δεν έχουν γλυτώσει από το σοκ ούτε και τα μικρά παιδιά. Βλέπουν εικόνες του τι γίνεται, νιώθουν την καταστροφή, αλλά ίσως δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς τι συμβαίνει. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε πώς να διαχειριστείτε τέτοιου είδους καταστάσεις και να  γνωρίζετε πώς να απαντήσετε στις ερωτήσεις των παιδιών με τον πιο σωστό τρόπο.

Οι ψυχολόγοι Ε. Ράλλη και Ν. Τσελεπή έγραψαν ένα κείμενο με συμβουλές για τους γονείς και τους φροντιστές παιδιών.

«Οι εξελίξεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική δυστυχώς δημιούργησαν σοβαρές απώλειες σε ζωές, περιουσίες και ολόκληρες κοινότητες. Από χθες το βράδυ έχουμε γίνει θεατές, μεταξύ των οποίων και τα παιδιά, όλων αυτών των δυσάρεστων εικόνων και των σκηνών που διαδραματίζονται στις πληγείσες περιοχές, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τα παιδιά όταν είναι διαρκώς εκτεθειμένα σε εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν καταστροφικά γεγονότα όπως οι πυρκαγιές, καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτα σε εμφάνιση γενικευμένου άγχους, φοβιών αλλά και συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες καθώς δεν έχουν τη γνωστική και συναισθηματική ωριμότητα να επεξεργαστούν όλες αυτές τις πληροφορίες.

• Περιορίστε την έκθεση των παιδιών στις εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν το γεγονός μέσω της τηλεόρασης, του διαδικτύου, του ραδιοφώνου αλλά και των συζητήσεων που γίνονται στο σπίτι από τους ενήλικες.

• Προωθήστε τα νέα που θα δημιουργήσουν ασφάλεια: περιγράψτε τις προσπάθειες που γίνονται από την πολιτεία για τη φροντίδα των ανθρώπων στις περιοχές αυτές αλλά και για τις κινήσεις στήριξης και συμπαράστασης από φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες.

• Δώστε χώρο σε δικές τους ερωτήσεις. Διατηρείστε την ανοικτή επικοινωνία μαζί τους, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι κατανοούν από τα γεγονότα που συμβαίνουν, τι φοβούνται και τι χρειάζονται από εσάς στην παρούσα φάση.

• Αποφεύγετε τις λεπτομερείς περιγραφές των καταστροφών όταν τα παιδιά είναι παρόντα και μην τα κατακλύζεται με τυχόν δικά σας συναισθήματα φόβου, θυμού, αγωνίας.

• Απαντήστε μόνο σε αυτά που σας ρωτάνε.

• Διατηρείστε τη ρουτίνα και την καθημερινότητα σας που συμβάλουν στη διατήρηση ενός αισθήματος ασφάλειας.

Για τη Μέριμνα,
Ε. Ράλλη & Ν. Τσελεπή
Ψυχολόγοι
Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης στο Πένθος
Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

InStyle.gr