Bibi Anderson: ‘Εφυγε από τη ζωή η «μούσα» του σπουδαίου σκηνοθέτη Ingmar Bergman

H Jenny Grede Dahlstrand ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τον θάνατο της μητέρας της, Bibi Anderson, η οποία απεβίωσε χθες σε ηλικία 83 ετών.

Η Σουηδή ηθοποιός ξεκίνησε τα πρώτα βήματα  της καριέρας της στα 15 της χρόνια συμμετέχοντας σε διαφημιστικά για το σουηδικό brand σαπουνιού Bris. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον σπουδαίο σκηνοθέτη Igmar Bergman και έπαιξε σε αρκετά έργα του όπως οι «Άγριες Φράουλες» και η «Έβδομη Σφραγίδα» το 1957. Συνδέθηκε άρρηκτα με τον ρόλο της Άλμα στην ταινία «Περσόνα» (1966) και τον συγκλονιστικό μονόλογο της ηρωίδας για «τον καλύτερο οργασμό που είχε ποτέ».

Για την ερμηνεία της στο Κατώφλι της Ζωής, είχε βραβευτεί στο Φεστιβάλ των Καννών, μαζί με τις συμπρωταγωνίστριές της, ενώ είχε επίσης τιμηθεί με Αργυρή Άρκτο Α’ Γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ του Βερολίνου, για τον ρόλο της στην ταινία «Η Ερωμένη».  Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, συμμετείχε ενεργά σε αρκετές πρωτοβουλίες για θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Σεράγιεβο. Είχε μια μακρά θεατρική πορεία στη Σουηδία, πρωταγωνιστώντας σε κλασσικά έργα των Μολιέρου, Τσέχοφ και Σαίξπηρ, και μάλιστα εμφανίστηκε δύο φορές στο Broadway. 

Η Bibi Anderson δεν άφησε την υποκριτική ούτε το 2009 όταν υπέστη εγκεφαλικό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνει παράλυτη από τη μια πλευρά του σώματος της.

Είχε παντρευτεί τρεις φορές και από τον πρώτο της γάμο απέκτησε την κόρη της  Jenny Grede Dahlstrand, η οποία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο  ότι «αφήνει πίσω της ένα τεράστιο κενό για όλους εκείνους που είχαν το προνόμιο να ζήσουν στο πλευρό της».

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα