Νέα

15 χρόνια Facebook: Τα σημαντικότερα στάδια στη ζωή του κοινωνικού δικτύου και του ιδρυτή του

To χρονοδιάγραμμα της καριέρας του Mark Zuckerberg

Ιωάννα Χουλιαρά

facebook

Pexels

Εν μέσω πολλών επιτυχιών αλλά και αντιπαραθέσεων, ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχει θεωρηθεί από πολλούς ως ένα από τα καλύτερα μυαλά της γενιάς του. Με μια περιουσία που άγγιζε το 2018 τα 71 δισ. δολάρια, πιστώνεται στον νεαρό CEO η δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου που έχει περισσότερους ενεργούς μηνιαίους χρήστες σε σχέση με τον αριθμό των πολιτών κάθε χώρας του κόσμου.

 

Βέβαια, εδώ και δύο χρόνια, το Facebook έχει αντιμετωπίσει το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο. Έχει κατακριθεί αρκετές φορές για τον τρόπο που χειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, φτάνοντας στο σημείο που πολλοί αμφιταλαντεύονταν κατά πόσο δωρεάν δίκτυα όπως το Facebook θα έπρεπε να βασίζονται σε διαφημίσεις για τα έσοδά τους.

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα της καριέρας του Ζούκερμπεργκ, από τα ταπεινά ξεκινήματά του σε ένα προάστιο της Νέας Υόρκης, έως το ρόλο του ως ένας από τους πλουσιότερους CEO του κόσμου.

Τα πρώτα του χρόνια

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μεγάλωσε στη γραφική πόλη, Dobbs Ferry, στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς του ήταν ο Έντουαρντ και η Κάρεν Ζούκερμπεργκ, ένας οδοντίατρος και μια ψυχίατρος και έχει τρία αδέλφια. Ο Μαρκ σε ηλικία 12 ετών δημιούργησε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων, που ονόμασε «Zucknet» για το οποίο χρησιμοποίησε Atari BASIC. Προγραμμάτισε, επίσης, βιντεοπαιχνίδια για τους φίλους του, σε νεαρή ηλικία. Ενώ βρισκόταν στο λύκειο, δημιούργησε μια πρόωρη πλατφόρμα streaming μουσικής, για την οποία τόσο η AOL όσο και η Microsoft έδειξαν ενδιαφέρον.

Το πρώτο «Facebook»

Λίγο μετά την έναρξη της φοίτησής του στο Harvard University το 2002, κέρδισε τη φήμη ενός εξειδικευμένου προγραμματιστή. Η πρώτη του επιτυχία ήταν το «Face mash», μια εφαρμογή τύπου «hot-or-not» που χρησιμοποιούσε τις φωτογραφίες των συμμαθητών του, που είχε χακάρει από τα αρχεία της διοίκησης της σχολής για τις ταυτότητες των φοιτητών. Η εφαρμογή είχε 22.000 page views από 450 άτομα τις πρώτες τέσσερις ώρες που ήταν ενεργή. Το Harvard γρήγορα διέταξε την κατάργησή της, επικαλούμενο ανησυχίες περί ασφάλειας και πνευματικών δικαιωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο FortuneGreece.com

Ακολουθείστε το Instyle στο Instagram

Ιωάννα Χουλιαρά