Ρωτήστε τον πλαστικό: Υπάρχουν λύσεις της τελευταίας στιγμής για ανανεωμένη εμφάνιση το καλοκαίρι;

Η ώρα της αποκάλυψης ήρθε πριν λίγες μέρες, όταν φορέσατε το μαγιό στο δοκιμαστήριο!  Τώρα είστε αντιμέτωπη με ατέλειες που δεν μπορείτε να κρύψετε όπως κάνατε όλο το χρόνο. Αναρωτιέστε αν προλαβαίνετε να προχωρήσετε σε κάτι δραστικό πριν φύγετε για διακοπές;

Ο πλαστικός χειρουργός Θεόδωρος Βουκίδης λύνει όλες σας τις απορίες για τα θέματα πλαστικής χειρουργικής, δίνοντας λύσεις της τελευταίας στιγμής.

Κε Βουκίδη, Το καλοκαίρι είναι η εποχή που εμείς οι γυναίκες ερχόμαστε αντιμέτωπες με ατέλειες στο σώμα και που κατορθώνουμε να…. κρύβουμε όλο το χρόνο. Είναι αλήθεια λοιπόν ότι αυξάνουν οι επισκέψεις στον πλαστικό χειρουργό αυτή την περίοδο του έτους;

Πιο σωστά θα έλεγα ότι οι επισκέψεις αυξάνουν, από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο για ό,τι αφορά το πρόσωπο. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά το καλοκαίρι λόγω της αφυδάτωσης και της έκθεσης στον ήλιο τα σημάδια της γήρανσης στο πρόσωπο είναι πιο έντονα. Από τον Φεβρουάριο και μετά όμως και όσο πλησιάζει η περίοδος των διακοπών, όπου αργά ή γρήγορα θα φορέσουμε τα μαγιό μας, αυξάνουν οι επισκέψεις για επεμβάσεις που αφορούν ατέλειες στο σώμα.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα μας καλεί στις παραλίες, και ιδιαίτερα εφέτος, μας καλεί να βγούμε έξω, να γελάσουμε να παίξουμε, να ερωτευτούμε… Οπότε χρειαζόμαστε μία τόνωση στην αυτοπεποίθηση μέσω μιας καλύτερης εμφάνισης. Έτσι γι’ αυτό συχνά προβλήματα που κουβαλάμε όλο τον χρόνο, ίσως κι όλη μας τη ζωή, θέλουμε να τα ξεφορτωθούμε με τη βοήθεια του πλαστικού το καλοκαίρι. Πρέπει να επισημάνω ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες. Για παράδειγμα προβλήματα όπως η γυναικομαστία, ή τα περίφημα «σωσίβια» το πάχος γύρω από τη μέση, βρίσκουν άμεση λύση χάρη στην πλαστική χειρουργική. Πάντως για να γνωρίζετε την πρώτη θέση, σε όλες τις εποχές, καταλαμβάνει η βλεφαροπλαστική.

Προλαβαίνουμε λοιπόν  να κάνουμε αύξηση ή ανόρθωση στήθους ή λιποαναρρόφηση (ή και όλα αυτά μαζί)  πριν φύγουμε για διακοπές;

Εξαρτάται από το πότε πρόκειται να φύγετε. Αν πρόκειται να φύγετε σε μια βδομάδα δεν θα συνιστούσα μια σειρά, ευτυχώς λίγων επεμβάσεων, που προκαλούν κάποιο πρήξιμο ή μελανιά,  και αφήνουν κάποια σημάδια με τα οποία δεν θα ένιωθε άνετα μια γυναίκα να βγει στην παραλία.

Εν αντιθέσει υπάρχουν επεμβάσεις που θα απασχολήσουν τους ασθενείς λιγότερο από μια εβδομάδα και σε 7-10 ημέρες θα είναι έτοιμοι να πέσουν στη θάλασσα και να απολαύσουν το μπάνιο ή την ηλιοθεραπεία τους με το “καινούριο” σώμα.

Η αυξητική στήθους, με τις σύγχρονες τεχνικές και τα τελευταίου τύπου ενθέματα σε λιγότερο από μια εβδομάδα η ενδιαφερόμενη  μπορεί να επιστέψει στη γυμναστική της και να βγει στη θάλασσα, χωρίς να είναι ανάγκη να φοράει πλέον τα παλιού τύπου σουτιέν και να έχει παροχετεύσεις και όλα αυτά που χρησιμοποιούσαμε τις περασμένες δεκαετίες.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ανόρθωση τους στήθους που πλέον επιβάλλεται να πάει η ασθενής να κολυμπήσει στη θάλασσα σε 10 ημέρες. Οι σύγχρονες τεχνικές επίσης των λιποαναρροφήσεων, επιτρέπουν την έξοδο στην παραλία ύστερα από 10-12 ημέρες.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι επεμβάσεις της γυναικομαστίας που γίνονται τα τελευταία δέκα χρόνια χωρίς τομές, επιτρέπουν στους νεαρούς ασθενείς να απολαύσουν τη θάλασσα με το καινούριο τους σώμα, ύστερα από μια εβδομάδα από την επέμβαση.

Οι μόνες επεμβάσεις στο σώμα λοιπόν που μπορεί να σας κρατήσουν περισσότερο από μία εβδομάδα μακριά από τη θάλασσα είναι οι μειωτικές στήθους, οι πλαστικές κοιλιάςόχι οι μίνι πλαστική κοιλιάς– και οι μεγάλες λιπαναρροφήσεις.

Όσον αφορά επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο πρόσωπο, ΟΛΕΣ θέλουν γύρω στη μια εβδομάδα για να μπορέσουν οι ασθενείς να βγουν στην παράλια.

Αν όμως κάποιος δεν πρόκειται να πάει διακοπές στη θάλασσα και να βγει με το μαγιό, μπορεί να κάνει μια τέτοιου είδους επέμβαση το καλοκαίρι;  Ή το καλοκαίρι δεν είναι η κατάλληλη εποχή;

Δεν υπάρχει κανένα περιορισμός με βάση την εποχή. Όλες οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο για επιμολύνσεις και κάποια άλλη παρενέργεια. Οι τομές συνήθως κρύβονται σε σημεία του σώματος που καλύπτει το μαγιό.

Φυσικά κάποιες γυναίκες, οι  πιο έξυπνες, εκμεταλλεύονται μέρος της καλοκαιρινής τους άδειας του προκειμένου να κάνουν μια πλαστική επέμβαση και να έχουν τον χρόνο για πλήρη αποκατάσταση πριν την επιστροφή τους στις καθημερινές δραστηριότητες και υποχρεώσεις και επιπλέον έχουν πάντα τη δικαιολογία ότι φαίνονται πιο αδυνατισμένες ή πιο φρέσκιες και νεανικότερες στο πρόσωπο… επειδή ξεκουράστηκαν και πέρασαν πολύ ωραία στις διακοπές τους.

Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο τι ισχύει; Επιτρέπονται το καλοκαίρι επεμβάσεις όπως π.χ. το lifting ή βλεφαροπλαστική;

Όπως είπα και πριν όλες οι επεμβάσεις μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.  Οι συστάσεις μάλιστα έχουν αλλάξει. Παλιότερα συμβουλεύαμε να μη βγει στον ήλιο ή να κάνει μπάνιο στη θάλασσα κάποιος που έχει κάνει πλαστική στο πρόσωπο όπως βλεφαροπλαστική ή lifting, ή στα παιδιά σε κάποια ωτοπλαστική. Tώρα όμως, καθώς ακολουθούνται πλέον όλο και πιο σύγχρονοι μέθοδοι και τεχνικές, υπάρχει απλά ο περιορισμός της μιας βδομάδας, ενώ για την πλαστική μύτης το διάστημα ασφαλείας είναι στις 10 μέρες.  

Facial Treatment. Portrait Of Beautiful Sexy Woman With Closed Eyes And Black Surgical Lines On Skin. Closeup Of Hands Touching Young Female Face. Plastic Surgery Concept. High Resolution

Υπάρχουν θεραπείες αντιγήρανσης για το πρόσωπο που μπορούμε να κάνουμε το καλοκαίρι για να εξασφαλίσουμε αναζωογόνηση και φρεσκάδα όπως peeiling ή laser;

Οι συγκεκριμένες θεραπείες peeling –laser,  θα πρέπει να αποφεύγονται το καλοκαίρι γιατί δεν θα πρέπει να ακολουθήσει έκθεση του προσώπου στον ήλιο με κίνδυνο να δημιουργηθούν πανάδες. Είναι δε προτιμότερο να τις προγραμματίσει μια γυναίκα μετά το τέλος τους καλοκαιριού που το δέρμα είναι ταλαιπωρημένο, αφυδατωμένο με  πιο έντονα σημάδια γήρανσης από τον ήλιο καθώς αυτές οι θεραπείες εξασφαλίζουν αναζωογόνηση, αναγέννηση και εντονότατη ενυδάτωση του δέρματος. Υπάρχουν όμως θεραπείες που μπορούν να κάνουν άφοβα οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εξασφαλίζοντας πιο νεανική όψη και απόλυτη λάμψη στο πρόσωπο.

Και ποιες είναι αυτές;

Οι μη επεμβατικές ενέσιμες θεραπείες όπως το botox, τα fillers όπως το υαλουρινικό οξύ, η μεσοθεραπεία και η θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Όλες αυτές οι θεραπείες μπορούν να σβήσουν τα σημάδια του χρόνου  και να εξασφαλίσουν αναζωογόνηση και πιο ξεκούραστη  φρέσκια και λαμπερή όψη στο πρόσωπο. Μπορούν να εφαρμοστούν άφοβα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μπορεί οι θεραπείες που αναφέρετε πιο πάνω να συνδυαστούν;

Ναι φυσικά. Όλες οι παραπάνω θεραπείες συνδυάζονται μεταξύ τους για ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Ο πλαστικός αφού κάνει την εκτίμησή του, θα καθοδηγήσει την κάθε γυναίκα εξατομικευμένα προτείνοντας ποιες θεραπείες μπορεί να συνδυάσει ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματός της και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Γιατί δεν επιτρέπεται να αφαιρέσουμε  ελιές, σπίλους, δυσχρωμίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Δεν το κάνουμε αν πρόκειται να φύγουμε σύντομα για διακοπές καθώς η έκθεση στον ήλιο  δεν ενδείκνυται. Κι αυτό γιατί μπορεί να αφήσει σκουρόχρωμο  σημάδι – πανάδα στο σημείο που έχει γίνει η εξαγωγή σπίλου. Φυσικά αν υπάρχει υποψία μετάλλαξης κάποιου σπίλου εννοείται ότι η διαδικασία δεν  πρέπει να αναβάλλεται, αλλά προγραμματίζεται άμεσα αφού προηγηθεί επίσκεψη στον πλαστικό και η απόφαση να εξαιρεθεί σύντομα.

Τα τελευταία χρόνια οι μη επεμβατικές θεραπείες έχουν κυριολεκτικά παγώσει το χρόνο γύρω μας ιδιαίτερα στον κόσμο του θεάματος.  Εσείς είστε οπαδός του «no age»;

Το «no age» δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς τους πλαστικούς.  Απλά τα τελευταία χρόνια χάρη στις μη επεμβατικές θεραπείες που παγώνουν το χρόνο από νωρίς (ακόμα και πριν ακόμα αρχίσουν να γίνονται ορατά τα σημάδια της γήρανσης) το ακούμε να μας το ζητάνε όλο και πιο συχνά πλέον.  

Το να μπορεί κάποιος να έχει μια εμφάνιση πιο νεανική κατά μια δεκαετία ή και περισσότερο  από τη βιολογική του ηλικία δεν θεωρώ ότι είναι κάτι λάθος η ματαιόδοξο, Ούτε πιστεύω στο age appropriate – ότι πρέπει δηλαδή να συμπεριφερόμαστε και η εμφάνιση μας να συμβαδίζει με την αριθμητική ηλικία μας, αν με ρωτάτε αυτό.  Η νεανική εμφάνιση ανέκαθεν έδινε ώθηση σε άντρες και γυναίκες στην ηλικία των 40, των 50 και των 60 να συνεχίσουν να ζουν με το κέφι ενός πιο νέου ατόμου σε ηλικία και στην πραγματικότητα συνήθως η ηλικία της ψυχολογίας μας και του πως αισθανόμαστε είναι πολύ μικρότερη από την ηλικία που μας λένε οι αριθμοί…

Αυτή η ηλικία της ζωτικότητας του κάθε ατόμου μας δίνει κίνητρα να δουλέψουμε περισσότερο, να ερωτευτούμε, να ζήσουμε μια γεμάτη ημέρα, χωρίς να μουχλιάζουμε στο σπίτι μας, μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον, μας εμπνέει με δημιουργικότητα και να μην σταματάμε πουθενά, και πραγματικά δεν βλέπω κάτι κακό σ’ αυτό. Αρκεί να μη μας παρασύρει σε επιπολαιότητες αν και για το δεύτερο -μεταξύ μας- πιστεύω ότι είναι θέμα χαρακτήρα!

Τον πλαστικό χειρουργό Θεόδωρο Βουκίδη (Prof Theodore Voukidis  MD, PhD, FACS,  ISAPS) μπορείτε να τον βρείτε στον ιατρείο του Λεωφ. Κηφισίας 332, Χαλάνδρι, απέναντι από το Νοσοκομείο Υγεία, www.voukidis.eu

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα