Μουσείο Σοκολάτας: Ένα γλυκό μουσείο που δεν μπορείς να του αντισταθείς

Ο Hans Imhoff (1922-2007), ένας παθιασμένος κατασκευαστής σοκολάτας, έχει ένα μακροχρόνιο όνειρο: ένα μουσείο σοκολάτας με ένα σιντριβάνι σοκολάτας να ρέει ασταμάτητα.

Το 1972, ο Hans Imhoff αποκτά το εργοστάσιο Stollwerck στην πόλη Südstadt της Κολωνίας. Εκεί ανακαλύπτει τυχαία ένα κοντέινερ μεταφοράς που κρατούσε σπασμένα μηχανήματα, υλικά συσκευασίας και παλιούς φακέλους, όλα έτοιμα για να μεταφερθούν στα σκουπίδια. Καταλαβαίνει αμέσως πως έχει βρει θησαυρό. Εξετάζει, ανακαινίζει, αποκαθιστά, δημιουργώντας τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός μουσείου.

Πρέπει όμως να περάσουν πολλά χρόνια πριν τα εγκαίνια του Μουσείου Σοκολάτας. Ο Hans Imhoff χρησιμοποιεί τον χρόνο για να ερευνήσει τον πολιτισμό και τη βιομηχανική ιστορία της σοκολάτας, ενώ συνεχίζει ασταμάτητα να αναπτύσσει και να επεκτείνει τη συλλογή του.

Η γυναίκα του ανακαλύπτει την τέλεια τοποθεσία για τη δημιουργία του Μουσείου, το 1992. Ένα παλιό κεντρικό τελωνείο στο λιμάνι του Rheinau. Τώρα το νέο ορόσημο της Κολωνίας μπορεί να κατασκευαστεί.

Ένα χρόνο μετά, στις 31 Οκτωβρίου 1993, ανοίγει το Μουσείο Σοκολάτας. Οι επισκέπτες κάθε χρόνο φτάνουν τις 600.000, καθιστώντας το, το πιο πολυσύχναστο πολιτιστικό ίδρυμα στην Κολωνία, όπως αναφέρεται στο site του μουσείου.

ΠΩΣ ΚΤΙΣΤΗΚΕ

Επιλέχθηκε ένα διαφανές κτίριο για το οποίο χρησιμοποιήθηκε αλουμίνιο και γυαλί τόσο για το εξωτερικό, όσο και για το εσωτερικό και το οποίο χτίστηκε γύρω από το πρώην κεντρικό τελωνείο. Εκτός από εκθεσιακούς χώρους, χρειαζόταν και μονάδα παραγωγής για το εργοστάσιο σοκολάτας με γυάλινους τοίχους. Το κτίριο κατασκευάστηκε στην άκρη της χερσονήσου του λιμανιού Rheinau σε σχέδιο που θυμίζει το κατάστρωμα ενός μεγάλου σκάφους.

Μια περιήγηση στα 4.000 m2 του εκθεσιακού χώρου είναι σαν να ταξιδεύεις στην πολιτιστική ιστορία της σοκολάτας, ξεκινώντας από τους αρχαίους αμερικανικούς πολιτισμούς όπως οι Μάγια και οι Αζτέκοι, προχωρώντας στις περιόδους μπαρόκ και εκβιομηχάνισης και τελειώνοντας στα εκλεκτά προϊόντα σοκολάτας της σύγχρονης εποχής.

Το Μουσείο Σοκολάτας της Κολωνίας παρουσιάζει και το τελευταίο κομμάτι του, με εκθέματα και αίθουσες αφιερωμένες στα συστατικά, τα είδη σοκολάτας, το εμπόριο σοκολάτας, τους παραγωγούς σοκολάτας και τον ρόλο της σοκολάτας στον 20ο αιώνα.

Ένα νοσταλγικό ταξίδι στη διαφήμιση της σοκολάτας των αρχών του 20ου αιώνα σάς επιτρέπει να ανακαλύψετε πολλές εντυπωσιακές και διασκεδαστικές διαφημιστικές ιδέες, μηχανήματα συσκευασίας και αυτόματης πώλησης.

Το σιντριβάνι σοκολάτας, κατασκευάστηκε ειδικά για το μουσείο. Μια καλλιτεχνική κατασκευή γεμάτη με 200 κιλά ζεστή, υγρή σοκολάτα. Η λεία, ζεστή σοκολάτα Lindt ρέει από τέσσερα στόμια από ανοξείδωτο ατσάλι σε ένα μπολ βρύσης. Εκτός από το σιντριβάνι σοκολάτας, η μονάδα παραγωγής περιλαμβάνει μια πλήρη μονάδα επεξεργασίας κόκκων κακάο: από το ψήσιμο, το σπάσιμο και το τρίψιμο μέχρι το τέλος της μικτής, τυλιγμένης και κονκασέ μάζας σοκολάτας. Οι μηχανές με γυάλινη όψη σάς επιτρέπουν επίσης να παρακολουθείτε τη διαδικασία κατασκευής βήμα προς βήμα.

Επισκεπτόμενοι το εργαστήρι σοκολάτας στον δεύτερο όροφο της έκθεσης, θα μπείτε στον κόσμο της χειροποίητης σοκολάτας. Ανακαλύψτε πώς φτιάχνονται τα αγαπημένα, όπως οι τρούφες και οι φιγούρες σοκολάτας. Μπορείτε ακόμη και να δημιουργήσετε τη δική σας μοναδική μπάρα σοκολάτας από μια επιλογή τριών ειδών σοκολάτας και 40 διαφορετικών συστατικών.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα