Στεφανία Βαϊδάνη: Η νεαρή σχεδιάστρια μιλάει στο InStyle για τη νέα συλλογή της, τα ταξίδια και τις επαγγελματικές συμβουλές που της έχουν χαρίσει οι γονείς της

[ap_gallery id=”6999″]

Γνώριζα πως θέλω να ασχοληθώ με τη μόδα από τότε που έχω αναμνήσεις. Ξεκίνησα να εργάζομαι με τους γονείς μου κάθε καλοκαίρι από πολύ μικρή ηλικία. Τότε απλώς δίπλωνα ρούχα. Με δίδαξαν πως πρέπει να γνωρίζω να κάνω τα πάντα» εξηγεί.

Η Στεφανία Βαϊδάνη προέρχεται από μια οικογένεια με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της μόδας, αφού οι γονείς της είναι ιδιοκτήτες του brand Twenty-29, που μετρά σχεδόν 30 χρόνια πορείας. Σπούδασε σχέδιο μόδας και styling στο Istituto Marangoni του Μιλάνου, ενώ ήδη από το δεύτερο έτος της σχολής της αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της brand, Stefania Vaidani. Τα δύο τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με το προσωπικό της brand. Η επιστροφή της από την Ιταλία είναι διττής σημασίας, καθώς ήθελε να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό από τους γονείς της αλλά και να τους βοηθήσει να εξελίξουν τις ιδέες τους. «Η Ελλάδα μάς έχει στηρίξει πάρα πολύ, ενώ τους τελευταίους μήνες έχουμε ανοίξει τα φτερά μας και στο εξωτερικό» δηλώνει.

Οι συλλογές της έχουν στόχο να κάνουν κάθε γυναίκα να νιώθει μοναδική και η ίδια απολαμβάνει να βλέπει διαφορετικές γυναίκες να φορούν τις δημιουργίες της και να κάνουν το δικό τους styling. Η συλλογή για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2019-2020 με τίτλο «Waking in Winter» έχει επιρροές από την αρχαία Κίνα και την αρχαία Ελλάδα, με ένα κλασικό κινέζικο pattern, τις βεντάλιες, να πρωταγωνιστεί. Η χρωματική παλέτα της κινείται σε έντονες αποχρώσεις αντλώντας έμπνευση από τις παραδοσιακές ταπετσαρίες των κινέζικων σπιτιών. «Οι έντονες αποχρώσεις υπάρχουν σε κάθε συλλογή μου. Πιστεύω πως ένα χαρούμενο χρώμα μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση ακόμα και τον χειμώνα».

Η κολεξιόν της για το καλοκαίρι του 2020 είναι ήδη έτοιμη από τον Ιούλιο. Η κύρια έμπνευση της σχεδιάστριας είναι μία Ισπανίδα τραγουδίστρια, η Rosalía, και το βιντεοκλίπ του τραγουδιού της «Con altura». Είναι μια καλλιτέχνιδα που έχει καταφέρει να ξαναγεννήσει το φλαμέγκο με έναν πιο σύγχρονο τρόπο. Η συλλογή έχει έντονα 90s στοιχεία και πολλά παστέλ χρώματα, όπως το aqua, αλλά και πιο έντονες αποχρώσεις, όπως το φούξια και το μοβ, που είναι το αγαπημένο της. «Σε αυτή τη συλλογή θα υπάρχουν και δύο νέα prints, τα οποία έχω σχεδιάσει εγώ».

Η Στεφανία θεωρεί πως η μόδα βρίσκεται παντού. Στην ιστορία, στην αρχιτεκτονική, στην τέχνη, στον δρόμο, στους ανθρώπους, ακόμα στην πολιτική. «Είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι, όλοι μας ακολουθούμε κάποια τάση. Προσωπικά φοράω τα πάντα. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στιλ. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να προσαρμόζεσαι. Κάθε φορά θέλω να δείχνω μία διαφορετική πλευρά του εαυτού μου». Πιστεύει πως όπως όλοι οι σχεδιαστές που παρουσιάζουν τις δικές τους τάσεις, έτσι και εκείνη προσπαθεί να δημιουργεί τα δικά της trends. Αγαπά να προσέχει όλες τις λεπτομέρειες στις δημιουργίες της, ενώ τα χειροποίητα κουμπιά είναι ένα από τα στοιχεία που κάνουν τη δουλειά της να ξεχωρίζει. «Έχω στόχο οι γυναίκες να καταλαβαίνουν τα ρούχα μου αμέσως μόλις τα βλέπουν. Και μπορώ να πω πως τα έχω καταφέρει. Χαίρομαι πολύ».

Μία από τις μεγαλύτερες απορίες μου κάθε φορά που συζητώ με κάποιον σχεδιαστή μόδας είναι να μάθω τι τον βοηθά να φτάσει στη δημιουργία και ποια είναι η κινητήριος δύναμή του. «Όλες μου οι συλλογές έχουν δημιουργηθεί ύστερα από ένα μεγάλο ταξίδι. Ταξιδεύω πάρα πολύ και πιστεύω πως κάποια στιγμή θα μεταφέρω το κέντρο μου σε κάποια άλλη χώρα. Νιώθω πως είμαι ένας πολίτης του κόσμου. Η ζωή μου είναι εκεί όπου βρίσκονται οι άνθρωποί μου».

Από τις πολυτιμότερες επαγγελματικές συμβουλές που της έχουν χαρίσει οι γονείς της είναι να μη βιάζεται και να είναι ταπεινή. Η μόδα είναι ένας πολύ γοητευτικός και φανταχτερός χώρος. Η νεαρή σχεδιάστρια ωστόσο προτιμά να την αναγνωρίζουν οι γυναίκες από τις δημιουργίες της. Δεν την απασχολεί να γίνει το πρόσωπο του brand της ή ακόμα και influencer. «Προτιμώ να βρίσκομαι πίσω από τον φακό». Μπορεί η ίδια να μη θέλει να βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας, παραδέχεται όμως πως τα social media έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καριέρα της, αφού μέσω αυτών έχει κλείσει μερικές από τις μεγαλύτερες συνεργασίες της. «Ο κόσμος της μόδας είναι αρκετά κλειστός και τα social media έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αναδείξουν το ταλέντο τους και να έχουν ίσες ευκαιρίες».

Η Στεφανία όμως δεν ασχολείται μόνο με τον σχεδιασμό των ρούχων της, καθώς θέλει να έχει τον έλεγχο σε οτιδήποτε σχετίζεται με το brand της. «Σχεδιάζω, κάνω το art direction στις φωτογραφίσεις, ασχολούμαι με τα οικονομικά». Είναι και αυτό ένα από τα μαθήματα που της πρόσφεραν οι γονείς της. «Εάν θέλεις να γίνεις επιτυχημένος, πρέπει να γνωρίζεις από την πιο μικρή κλωστή που υπάρχει στο ατελιέ σου μέχρι ό,τι σχετίζεται με την πιο υψηλόβαθμη θέση. δεν θέλω να ξεφεύγει τίποτα από την αντίληψή μου».

Φωτογραφίες:Νίκος Μαλιακός

Styling:Γεωργία Παντελέ,Ίρις Λεονταρίτη

Μακιγιάζ-Μαλλιά:Κωνσταντίνα Μιχοπάνου

Βοηθός styling:Goldie Χατζηθεοδώρου

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα