Η Σόνια Αλεξίου είναι διαιτολόγος και δημιουργός του Dietitian’s Lab, όπου συνδυάζει επιστημονική γνώση και δημιουργικότητα για να προσφέρει πρακτικές, απολαυστικές και βιώσιμες λύσεις για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Με ιδιαίτερη έμφαση στη χαρά της μαγειρικής και την ισορροπία στο καθημερινό τραπέζι, η Σόνια δείχνει πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε γευστικά πιάτα χωρίς τύψεις, χωρίς στερήσεις και με σεβασμό στις ανάγκες του σώματος.
Η φιλοσοφία της βασίζεται στην απλότητα και την προσβασιμότητα. Θέλει κάθε συνταγή να είναι εύκολη στην εκτέλεση, γευστική και ταυτόχρονα θρεπτική, ώστε η υγιεινή διατροφή να γίνεται φυσικό κομμάτι της καθημερινότητας. Μέσα από το Dietitian’s Lab μοιράζεται τα μυστικά της για ισορροπημένα γεύματα, έξυπνα σνακ και ευφάνταστες συνταγές που αγαπούν μικροί και μεγάλοι.
Με την εμπειρία και την προσέγγισή της, η Σόνια γίνεται ο οδηγός για ένα πιο υγιές, γευστικό και ισορροπημένο ταξίδι στη διατροφή, φέρνοντας την απόλαυση στο πιάτο μας και την ευκολία στη ζωή μας.

Για σήμερα σας προτείνουμε να αφεθείτε στη μαγεία των Χριστουγέννων με το απόλυτο γιορτινό κέικ που συνδυάζει τη γλυκιά γεύση του μελομακάρονου με την ελαφριά απόλαυση ενός κέικ χωρίς αλεύρι και βούτυρο. Το σπίτι γεμίζει αμέσως με ζεστά αρώματα πορτοκαλιού, μελιού και μπαχαρικών, ενώ εσείς μπορείτε να το ψήσετε παράλληλα με το στολισμό του δέντρου, κάνοντας τη διαδικασία των εορτών ακόμη πιο γιορτινή και αρωματική.
Κάθε μπουκιά προσφέρει μόλις 190 θερμίδες και 4 γραμμάρια φυτικών ινών, προσφέροντάς σας μια ελαφριά αλλά γεμάτη γεύση εμπειρία. Ιδανικό για πρωινό ή σνακ, αυτό το μελομακαρονένιο κέικ θα γίνει ο αγαπημένος σας χριστουγεννιάτικος πειρασμός, φέρνοντας τη γλυκιά γεύση των γιορτών στο πιάτο σας χωρίς τύψεις. Απολαύστε το μόλις ζεστό ή ελαφρώς χλιαρό με ένα φλιτζάνι αρωματικό τσάι ή καφέ και νιώστε τη μαγεία των Χριστουγέννων σε κάθε μπουκιά.
Κέικ μελομακάρονο χωρίς αλεύρι & βούτυρο με μόλις 190 θερμίδες
Υλικά (για ταψί 30×10 – 10 μερίδες)
- 120 γρ. digestive χωρίς ζάχαρη
- 150 γρ. τριμμένη βρώμη
- 30 γρ. τριμμένο καρύδι
- 4 βασιλικοί χουρμάδες (μουλιασμένοι 5’ σε ζεστό νερό και χτυπημένοι με 20 ml από το νερό)
- 50 γρ. μέλι
- 1 αυγό
- 280 ml χυμός πορτοκαλιού
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 7 γρ. ελαιόλαδο
- Μπαχαρικά: 1 κ.γ. κανέλα, 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο, 1/4 κ.γ. τζίντζερ σκόνη, ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Τρόπος παρασκευής
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Στρώνουμε το ταψί (30×10 εκ.) με αντικολλητικό χαρτί ή το αλείφουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο.
Σε ένα μεγάλο μπολ, θρυμματίζουμε τα digestive και τα ανακατεύουμε με τη βρώμη και τα τριμμένα καρύδια, δημιουργώντας μια ενιαία βάση.
Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε ζεστό νερό για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, τους χτυπάμε με 20 ml από το νερό που τους μουλιάσαμε μέχρι να γίνουν πολτός.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε το αυγό με το μέλι, τον χυμό πορτοκαλιού και τον πολτό χουρμάδων. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκάλι, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και τέλος τη μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στο ταψί για 10 λεπτά. Κόβουμε σε 10 μερίδες και το απολαμβάνουμε ζεστό ή χλιαρό, συνοδεύοντας με τσάι ή καφέ.
Διατροφική ανάλυση (ανά μερίδα):
- 191 kcal
- 4 γρ. πρωτεΐνη
- 4 γρ. φυτικές ίνες
- 31,7 γρ. υδατάνθρακες
- 6,4 γρ. λιπαρά