Νιώθετε σαν να σας σφίγγει συχνά το παντελόνι σας; Και μήπως η κοιλιά σας σας φαίνεται συχνά πρησμένη; Το φούσκωμα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, ειδικά ύστερα από μια έντονη μέρα ή ένα μεγάλο γεύμα και μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε πιο ογκώδεις απ’ ό,τι είμαστε στην πραγματικότητα. Το πρώτο σας ένστικτο ίσως είναι να προσπαθήσετε να ρουφήξετε την κοιλιά σας ή να πάρετε ένα χωνευτικό για ανακούφιση.
Σύμφωνα με τη φαρμακοποιό Dipa Kamdar, όπως δημοσιεύει η Sun, υπάρχουν φυσικοί τρόποι να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου σας και να μειώσετε το φούσκωμα. «Για αιώνες, τα βότανα και τα μπαχαρικά έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική για τα οφέλη τους στη χώνεψη, και η σύγχρονη επιστήμη αρχίζει να επιβεβαιώνει ορισμένες από αυτές τις παλιές θεραπείες», έγραψε η ανώτερη λέκτορας φαρμακευτικής πρακτικής στο Kingston University στο Conversation.

Μοιράστηκε πέντε φθηνά συστατικά «που συνδέονται με καλύτερη πέψη», τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε και πιο ελαφριοί. Μερικά από αυτά μπορεί ήδη να τα έχετε στην κουζίνα σας, όπως τσάι μέντας, τσάι χαμομηλιού και σπόρους κύμινου.
Η Dipa είπε: «Τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν αντικαθιστούν τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά μπορούν να συμπληρώσουν μια ισορροπημένη διατροφή και να προσφέρουν ήπια υποστήριξη για τα καθημερινά πεπτικά προβλήματα.
Σε φυσιολογικές ποσότητες είναι γενικά ασφαλή για μαγείρεμα, αλλά όποιος έχει υποκείμενα νοσήματα ή λαμβάνει φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτεί πρώτα έναν επαγγελματία υγείας. Για πολλούς, όμως, ένα φλιτζάνι τσάι χαμομηλιού ή μια πρέζα κύμινο μπορεί να είναι ένα απλό και γευστικό βήμα προς καλύτερη πεπτική υγεία».
Ακολουθούν πέντε συστατικά που μπορείτε να καταναλώσετε για να μειώσετε την περίμετρο της μέσης και να ανακουφίσετε την ενόχληση στο στομάχι:
Τσάι μέντας

Η Dipa είπε: «Η μέντα είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την ανακούφιση της πεπτικής δυσφορίας. Η δραστική της ένωση, η μενθόλη, χαλαρώνει τους μύες του εντέρου, βοηθώντας στη μείωση του φουσκώματος, των αερίων και των κοιλιακών πόνων.
Μπορεί, επίσης, να μειώσει την ευαισθησία στον πόνο, να καταπολεμήσει τα επιβλαβή βακτήρια και να καταπραΰνει τη φλεγμονή».
Σύμφωνα με τη φαρμακοποιό, κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη καψουλών με έλαιο μέντας μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), από κράμπες στο στομάχι μέχρι φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.
Ωστόσο, προειδοποίησε να αποφεύγετε το έλαιο μέντας αν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς μπορεί να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, τον μυ που εμποδίζει τα οξέα του στομάχου να επιστρέψουν προς τον λαιμό, προκαλώντας καούρα, ειδικά αν δεν έχετε φάει τίποτα. Το τσάι μέντας είναι πιο ήπιο και μπορεί να προσφέρει παρόμοια οφέλη, σημείωσε η Dipa.
Χαμομήλι
Σας αρέσει να πίνετε χαμομήλι πριν από τον ύπνο; Μπορεί να κάνει περισσότερα από το να σας χαλαρώνει, σύμφωνα με την Dipa, η οποία είπε ότι το φυτό «μπορεί επίσης να καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα».

«Το τσάι χαμομηλιού είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα βοτάνων στον κόσμο και έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για να ανακουφίζει τη δυσπεψία, τα αέρια, τον στομαχόπονο και τον ερεθισμό του εντέρου», έγραψε.
«Τα στοιχεία είναι κυρίως παραδοσιακά, αλλά μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το εκχύλισμα χαμομηλιού μπορεί να μειώσει τα έλκη στομάχου χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες».
Το δημοφιλές αυτό τσάι μπορεί, επίσης, να βοηθήσει σε στομαχικές διαταραχές, πρόσθεσε η Dipa.
«Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι παιδιά με ήπια διάρροια ανάρρωσαν ταχύτερα όταν έλαβαν μείγμα χαμομηλιού με άλλα βότανα». Η Dipa προειδοποίησε επίσης ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στο χαμομήλι.
Σπόροι μάραθου
Γνωστοί για τη γλυκιά, γεύση τους που θυμίζει γλυκάνισο, οι σπόροι μάραθου προστίθενται συχνά σε σούπες και κάρι, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη δυσφορία του εντέρου και στο φούσκωμα.
«Ο μάραθος μασιέται παραδοσιακά μετά το φαγητό σε πολλές κουλτούρες για να φρεσκάρει την αναπνοή και να βοηθήσει την πέψη», είπε η Dipa.
«Οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην αποτροπή συσσώρευσης αερίων και στο φούσκωμα».
Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα, και το NHS συστήνει περίπου 30 γραμμάρια την ημέρα. Προσθέστε, όμως, τις ίνες σταδιακά στη διατροφή σας, καθώς η υπερβολή μπορεί να προκαλέσει περισσότερα αέρια και φούσκωμα.

Η Dipa συνέχισε: «Η ανηθόλη, η κύρια δραστική ένωση του μάραθου, είναι χημικά παρόμοια με την ντοπαμίνη και χαλαρώνει τους μύες του εντέρου, ένας μηχανισμός που έχει επιβεβαιωθεί σε εργαστηριακές μελέτες.
Σε μια μικρή μελέτη σε άτομα με ΣΕΕ, ο μάραθος μείωσε τους πόνους τύπου κράμπας, πιθανώς λόγω αυτής της μυοχαλαρωτικής επίδρασης. Οι μελέτες σε ανθρώπους είναι περιορισμένες, αλλά η μακρά ιστορία ασφαλούς χρήσης του μάραθου στηρίζει τον παραδοσιακό ρόλο του στη φροντίδα της πέψης».
Κύμινο
«Το κύμινο έχει εξίσου μακρά ιστορία στη βελτίωση των πεπτικών προβλημάτων», πρόσθεσε η Dipa.
«Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι αυξάνει τη δραστηριότητα των πεπτικών ενζύμων, επιταχύνοντας τη διάσπαση της τροφής. Ενθαρρύνει, επίσης, την έκκριση χολής από το ήπαρ, βοηθώντας στην πέψη των λιπών και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών».

Αναφέρθηκε σε μια μελέτη σε αρουραίους, όπου το κύμινο μείωσε τον χρόνο διέλευσης της τροφής από το πεπτικό σύστημα κατά περίπου 25%, πιθανότατα χάρη σε αυτές τις επιδράσεις στα ένζυμα και τη χολή. «Σε μια κλινική δοκιμή με 57 άτομα με ΣΕΕ, το συμπυκνωμένο κύμινο μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα μέσα σε δύο εβδομάδες», πρόσθεσε.
Σπόροι ατζοβάν (Carom seeds)
Οι σποροι ατζοβάν είναι μπαχαρικό με έντονη, πικρή γεύση που θυμίζει θυμάρι και αποτελεί βασικό συστατικό της ινδικής κουζίνας. «Χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την ανακούφιση από τα αέρια και το φούσκωμα, πιθανότατα χάρη στη θυμόλη, μια ένωση που διεγείρει το στομάχι να παράγει περισσότερο οξύ, μερικές φορές έως και τετραπλάσιο», είπε η Dipa.
Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τις πεπτικές ιδιότητές τους έχουν γίνει σε ζώα. Μια μελέτη σε αρουραίους διαπίστωσε ότι οι σπόροι ατζοβάν επιτάχυναν τη διέλευση της τροφής από το πεπτικό σύστημα, αύξησαν τη δραστηριότητα των πεπτικών ενζύμων και ενίσχυσαν την έκκριση χολής, που βοηθά στη διάσπαση των λιπών.
Ωστόσο, η Dipa προειδοποίησε: «Οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τις μεγάλες ποσότητες, καθώς η υπερβολική κατανάλωση έχει συσχετιστεί με αποβολές».