Search
Close this search box.
Συνταγή ημέρας: Μαριδάκια τηγανητά με κρεμμύδι – Τα μυστικά για να είναι super
Μαριδάκια τηγανητά με κρεμμύδι
Credit: real taste & style/Σίσσυ Νίκα

Υπάρχει κάτι μαγικό στο άρωμα του φρεσκοτηγανισμένου ψαριού που μοσχοβολά καλοκαίρι, θάλασσα και Κυριακάτικο τραπέζι. Όσοι αγαπούν τη θαλασσινή κουζίνα γνωρίζουν καλά πως το τέλειο τηγάνι δεν είναι θέμα τύχης, αλλά μυστικών που περνούν από γενιά σε γενιά. Από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τις ψαροταβέρνες της στεριάς, οι παλιοί ψαράδες και οι μάγειρες με εμπειρία στο κύμα ξέρουν πως το σωστό λάδι, η κατάλληλη στιγμή για το αλεύρωμα και το μέτρο στη φωτιά μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα απλό τηγανητό ψάρι και σε μια γαστρονομική απόλαυση.

Ακολουθήστε τα μικρά αλλά πολύτιμα μυστικά τους και δοκιμάστε μια παραδοσιακή συνταγή για τραγανά μαριδάκια με κρεμμύδι, ένα πιάτο απλό, αρωματικό και τόσο αυθεντικά ελληνικό, που θα σας ταξιδέψει νοερά σε ένα τραπέζι δίπλα στη θάλασσα.

Μέσα στο ελαιόλαδο ή στο ηλιέλαιο που χρησιμοποιούμε προσθέτουν λίγο σησαμέλαιο για να γίνουν τα ψάρια πιο νόστιμα και αρωματικά.

Πριν πασπαλίσουμε τα ψάρια με το αλεύρι το κοσκινίζουν και ρίχνουν και ελάχιστη πάπρικα.

Προσοχή τα ψάρια αλευρώνονται μισό λεπτό πριν μπουν στο τηγάνι όχι όπως κάνουμε συνήθως αλευρώνουμε όλα μαζί τα ψάρια και περιμένουμε να τηγανίσουμε τα μισά και να συνεχίσουμε στα υπόλοιπα. Έτσι η σωστή διαδικασία είναι αλευρώνουμε, τηγανίζουμε και πάλι αλευρώνουμε πριν από κάθε τηγανιά.

Ακόμα τα ψάρια δεν τα γυρίζουμε συχνά αφήνουμε να ψηθούν από την μια πλευρά και με λαβίδα τα γυρίζουμε από την άλλη και τέλος …

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε για 2 λεπτά πάνω σε πιατέλα που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί  και μόλις απορροφήσει το λάδι αλλάζουμε το χαρτί και βάζουμε άλλο.

Εννοείται ότι το λάδι πρέπει να είναι πολύ ζεστό και το αλάτισμα γίνεται πάντα στο τηγάνι, από την μια πλευρά, μια φορά.

Το λεμόνι μπαίνει στο τραπέζι, γιατί πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να ρίχνουμε μπόλικο λεμόνι στα ψάρια, ενώ άλλοι δεν το θέλουν καθόλου. Οι Γάλλοι θα ήθελα να συμπληρώσω ότι δεν βάζουν στα φρέσκα ψάρια λεμόνι.

Το σερβίρισμα: Θυμηθείτε ποτέ δεν σερβίρουμε τα μαγειρεμένα ψάρια σε πιατέλα που έχουμε ακουμπήσει τα ωμά, εκτός και αν την πλύνουμε πολύ προσεκτικά με καυτό νερό και υγρό πιάτων.

Αν θέλουμε να μην αφήσει το τηγάνισμα ψαριού δυσάρεστη μυρωδιά στο σπίτι, μπορούμε να βάλουμε λίγο ξύδι στο τηγάνι και έτσι σε μεγάλο ποσοστό εξαφανίζεται η μυρωδιά. Εννοείται ότι έχουμε στο full τον απορροφητήρα και το τηγάνι αμέσως μόλις τελειώσουμε βγαίνει στο μπαλκόνι…

Μην ξεχνάτε ότι, η θαλασσινή κουζίνα δεν συγχωρεί τα λάθη όπως συμβαίνει με την κουζίνα της γης.

Μικρά ψαράκια αλευρωμένα για τηγάνι
Credit: 123RF

Μαριδάκι τηγανητό με κρεμμύδι

Από την ταβέρνα «Άλλοτε», στην ΠαιανίαΣτην κουζίνα ο Δήμος κάνει τα μαγικά του

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό μαρίδα ή   αθερίνα
  • 2 κρεμμύδια ξερά, σε ροδέλες κομμένες στα 4
  • Ανθό αλατιού
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • Ρίγανη

Για το τηγάνισμα: Αλεύρι,  κοσκινισμένο

Τρόπος παρασκευής

  • Καθαρίζουμε, πλένουμε πολύ καλά τα ψάρια μας και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
  • Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ούζο.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με τη ρίγανη, αλευρώνουμε μόνο τις μαρίδες που θα τηγανίσουμε άμεσα.
  • Τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι.
  • Παράλληλα σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε πολύ το λάδι και ρίχνουμε τις μαρίδες και δίπλα ή πάνω από αυτές βάζουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού.
  • Μόλις ψηθούν από κάτω γυρίζουμε τα ψάρια με τα κρεμμύδια και από την άλλη πλευρά.
  • Αφήνουμε για 3-4 λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα και σερβίρουμε.
  • Αν θέλουμε βάζουμε δίπλα και ψιλοκομμένο μαϊντανό και λεμόνι.  

Για περισσότερες συνταγές στο InStyle.gr δείτε εδώ.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα