Το ανθρώπινο σώμα είναι γεμάτο ορμόνες, από εκείνες που ρυθμίζουν την αναπαραγωγή έως εκείνες που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία. Μία από τις κυριότερες είναι η κορτιζόλη, η ορμόνη που ευθύνεται για την ενεργοποίηση του ενσωματωμένου συστήματος συναγερμού του σώματος, το οποίο ενεργοποιείται ως απόκριση στο άγχος ή τον κίνδυνο.
Είναι σημαντικό να διατηρείται ένα σταθερό επίπεδο κορτιζόλης για να προστατευθεί ο οργανισμός μας και να διευκολυνθεί η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Ορισμένες τροφές, ωστόσο, ενδέχεται να προκαλέσουν αύξηση της κορτιζόλης, διαταράσσοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα, μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη ρύθμιση της κορτιζόλης, ενώ παράλληλα βοηθά στην ανάπτυξη υγιών διατροφικών συνηθειών.

Η Kathleen Lopez, διατροφολόγος με έδρα το Νιου Χάμσαϊρ, δήλωσε στην DailyMail: «Αν μια διατροφή στερείται θρεπτικών συστατικών όπως αμινοξέα, λιπαρά οξέα, ηλεκτρολύτες, βιταμίνες ή καλούς υδατάνθρακες, αυτό μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, αυτού που αποκαλούμε ‘μάχη ή φυγή’.»
Και συνεχίζει: «Όταν καταναλώνονται ολόκληρες τροφές όπως κρέας, λαχανικά, φρούτα και ποιοτικοί υδατάνθρακες, αυτό μπορεί να ευνοήσει έναν πιο σταθερό παρασυμπαθητικό τόνο».
Οι τρεις αντι-στρές τροφές
Μεταξύ των διάφορων διατροφικών επιλογών, τρεις τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ξεχωρίζουν ως πραγματικοί σύμμαχοι για την ενίσχυση του αισθήματος κορεσμού και τον περιορισμό του χρόνιου στρες: ο σολομός, τα καρύδια και οι σπόροι λιναριού. Τέλος, οι σπόροι λιναριού περιέχουν φυτικές ίνες με ισχυρή κατασταλτική δράση της όρεξης.

Ο σολομός περιέχει φωσφόρο, που προστατεύει το νευρικό σύστημα, και τις βιταμίνες B5, B9 και B12, οι οποίες καταπραΰνουν την ένταση. Τα καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.
Η διατροφή η πιο αποτελεσματική για τη ρύθμιση της κορτιζόλης
Από την πλευρά της, η γιατρός Carolyn Williams, πιστοποιημένη διαιτολόγος με έδρα την Αλαμπάμα, διευκρινίζει: «Γενικά, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα.»

Πράγματι, η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει άφθονο ψάρι, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης καθώς και υγιεινά λιπαρά. Όλα αυτά τα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και στη διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους.
Φυσικά, κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν αρκεί για να εξισορροπήσει τα επίπεδα άγχους. Οι ειδικοί συστήνουν επίσης: τακτική σωματική άσκηση, 7 έως 9 ώρες ύπνου καθημερινά, βαθιές αναπνοές
για την εξισορρόπηση της κορτιζόλης και την ενίσχυση του μεταβολισμού.