Search
Close this search box.
Διατροφή από την Ιαπωνία: Με αυτές τις 8 τροφές ζείτε περισσότερο
Τηγανητό τόφου
Tofu τηγανητό. Credit: 123RF

Η Ιαπωνία είναι μια χώρα που φημίζεται ιδιαίτερα για τη μακροζωία των κατοίκων της. Το 2021, το προσδόκιμο ζωής ήταν 81,3 έτη για τους άνδρες και 87,5 έτη για τις γυναίκες.

Η Michiko Tomioka, ειδικός στη διατροφή με καταγωγή από την Ιαπωνία, καταναλώνει καθημερινά οκτώ τρόφιμα για να ζήσει περισσότερο, όπως αποκάλυψε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο CNBC και αναδημοσιεύτηκε από το Doctissimo.

«Πρόκειται για απλά υλικά, που έβλεπα στην κουζίνα της μητέρας μου, της γιαγιάς μου και που διατηρώ και σήμερα στη δική μου», δήλωσε η ίδια, εξηγώντας ότι κατά την άποψή της «παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των Ιαπώνων και στο εξαιρετικό προσδόκιμο ζωής τους».

1. Matcha

Ανάμεσα σε αυτά τα τρόφιμα είναι το matcha, το οποίο πίνει κάθε πρωί. Η σκόνη πράσινου τσαγιού, εμβληματική στην ιαπωνική κουλτούρα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αλλά και φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πολυφαινόλες.

Είναι επίσης γνωστή για τα οφέλη της στην κυκλοφορία του αίματος και τη μνήμη, όπως ανέφεραν οι συνεργάτες του άρθρου. «Είναι η ιεροτελεστία ευεξίας μου, μου προσφέρει συγκέντρωση και ήπια ενέργεια», δήλωσε η ειδικός.

Σκόνη matcha
Credit: 123RF

2. Ζυμωμένα τρόφιμα (Miso, Natto, Nukazuke)

Τα ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το miso, το natto και τα λαχανικά nukazuke, φαίνεται να συμβάλλουν επίσης στη μακροζωία. «Είναι πλούσια σε προβιοτικά, διευκολύνουν την πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα», εξήγησε η Tomioka.

3. Φύκια (Kaiso)

Καταναλώνει καθημερινά πιάτα με ιαπωνικά φύκια — είτε σε σούπες είτε σε σαλάτες. Τα αποκαλούμενα kaiso είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, ιώδιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη B12 και ωμέγα-3.

Φύκια
Credit: 123RF

«Είναι απαραίτητα για να ισορροπώ τα γεύματά μου -τα χρησιμοποιώ ακόμη και σαν σνακ», αποκάλυψε.

4. Φασόλια Azuki

Τα φασόλια azuki, που συναντώνται συχνά σε σούπες και ιαπωνικά επιδόρπια, είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, ίνες, κάλιο, πολυφαινόλες και βιταμίνες Β.

«Βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής και είναι υπέροχα με matcha», σημείωσε η διατροφολόγος στο CNBC.

5. Tofu

Άλλο καθημερινό τρόφιμο της Michiko Tomioka είναι το tofu, ένα προϊόν από σόγια, πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο και αμινοξέα. Μπορεί να καταναλωθεί σε μορφή σούπας, κάρι, τηγανητό ή ακόμη και ως χούμους.

Τόφου
Tofu. Credit: 123RF

«Περιέχει τόση πρωτεΐνη όση και το κρέας, αλλά χωρίς χοληστερόλη», τόνισε.

6. Τζίντζερ (Πιπερόριζα)

Το τζίντζερ ενισχύει το ανοσοποιητικό, διευκολύνει τη χώνευση και συμβάλλει στην ισορροπία του μεταβολισμού.

«Το χρησιμοποιώ σε σούπα miso, σάλτσες, βινεγκρέτ και μαρινάδες», δήλωσε η Tomioka.

Τζίντζερ ωμό και σε σκόνη
Credit: 123RF

7. Σπόροι σησαμιού

Οι σπόροι σησαμιού, που μπορούν να προστεθούν ολόκληροι, καβουρδισμένοι ή αλεσμένοι σε φαγητά, συμβάλλουν επίσης στη μακροζωία, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο, ασβέστιο, πρωτεΐνες, ίνες και βιταμίνες Ε και Β.

«Δίνουν γεύση και υφή — δεν μπορώ να μαγειρέψω χωρίς αυτούς», είπε.

8. Μανιτάρια Shiitake

Τα μανιτάρια shiitake περιέχουν βιταμίνη D, πρωτεΐνες και μια ενεργή ένωση που λέγεται lentinane, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα