Search
Close this search box.
Κερασόπιτα με κρέμα σπιτική και άρωμα bourbon: Γιορτάστε τη γεύση του καλοκαιριού
Kερασόπιτα με κρέμα και άρωμα bourbon
Credit: adventuresincooking.com

Υπάρχουν κάποιες συνταγές που φέρνουν στο μυαλό καλοκαιρινά απογεύματα στην εξοχή, τραπέζια στρωμένα με λουλούδια και αρώματα βανίλιας να αιωρούνται στον αέρα. Η κερασόπιτα με κρέμα και άρωμα bourbon είναι ένα τέτοιο γλυκό. Συνδυάζει την πλούσια κρέμα, τη γλυκόξινη γεύση του κερασιού και το διακριτικό άρωμα του bourbon, δημιουργώντας μια απόλαυση που ισορροπεί ανάμεσα στην παραδοσιακή αμερικάνικη comfort ζαχαροπλαστική και τη σύγχρονη διατροφική συνείδηση.

Στην εποχή που τα φρέσκα φρούτα βρίσκονται στο απόγειό τους, τα κεράσια ξεχωρίζουν για τη λαμπερή όψη, τη γεμάτη γεύση και τα διατροφικά τους οφέλη. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά ακόμη και για όσους αποφεύγουν τις απότομες αυξομειώσεις σακχάρου. Παράλληλα, η επιλογή για σπιτική κρέμα και βάση με ποιοτικά υλικά μάς επιτρέπει να ελέγξουμε την ποσότητα ζάχαρης και τα λιπαρά, χωρίς να στερηθούμε την υφή και τη γεύση.

Αντί για έτοιμες βιομηχανοποιημένες βάσεις ή υπερβολικά επεξεργασμένα υλικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο αλεύρι αμυγδάλου ή ντίνκελ, ποιοτικό βούτυρο ή ακόμα και vegan μαργαρίνη χωρίς trans λιπαρά, και να αρωματίσουμε με φυσική βανίλια. Το bourbon, αν και προαιρετικό, δίνει μια διακριτική βάθος στο άρωμα του γλυκού, αναδεικνύοντας τα φρούτα, χωρίς να γίνεται υπερβολικά έντονο.

Η παρακάτω συνταγή λοιπόν είναι μια πρόσκληση για να γιορτάσετε τη γεύση του καλοκαιριού με τρόπο ισορροπημένο και γεμάτο φροντίδα για το σώμα και τη διάθεση. Ένα γλυκό που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς τύψεις, γνωρίζοντας πως προσφέρετε στον οργανισμό σας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, και στην ψυχή σας την αίσθηση της αυθεντικής γευστικής απόλαυσης.

Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από την αγαπημένη μας Eva Kosmas Flores, δημιουργό του ιστολογίου Adventures In Cooking, που μας ταξιδεύει γευστικά μέσα από αυθεντικές, εποχικές συνταγές και μοναδικές φωτογραφίες. Μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερες προτάσεις της εδώ.

Υλικά (σε πιο υγιεινή εκδοχή)

Για τη βάση

  • 200 γρ. αλεύρι ντίνκελ ή αλεύρι αμυγδάλου (για χαμηλότερους υδατάνθρακες)
  • 120 γρ. βιολογικό βούτυρο ή φυτική μαργαρίνη χωρίς trans λιπαρά
  • 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
  • 2-3 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

  • 500 ml φυτική κρέμα καρύδας ή light κρέμα γάλακτος (για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα)
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης (αντί για ζάχαρη)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φυσική βανίλια
  • 2 κουταλιές της σούπας bourbon (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη

  • 400 γρ. φρέσκα κεράσια, πλυμένα και χωρίς κουκούτσι
  • 2 κουταλιές της σούπας maple syrup ή μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ διαλυμένο σε 2 κουταλιές νερό (για να δέσει η σάλτσα)
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα (προαιρετικά)
Kερασόπιτα με κρέμα και άρωμα bourbon
Credit: adventuresincooking.com

Τρόπος παρασκευής

Για τη βάση

Ξεκινήστε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ, ενώστε το αλεύρι, το καστανό αλάτι και τη ζάχαρη καρύδας. Προσθέστε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και, με τα δάχτυλά σας ή με έναν κόφτη ζύμης, δουλέψτε τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα. Προσθέστε το παγωμένο νερό, μια κουταλιά τη φορά, μέχρι να ενωθεί η ζύμη. Μην την παραδουλέψετε — το μυστικό εδώ είναι να μείνει τραγανή.

Απλώστε τη ζύμη σε μία ταρτιέρα ή σε στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο. Τρυπήστε τη με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία και ψήστε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα διακριτικό χρυσαφί χρώμα. Αφήστε τη να κρυώσει εντελώς.

Για τη γέμιση

Στο μεταξύ, σε ένα μπολ χτυπήστε την κρέμα καρύδας ή τη light κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε το μέλι ή το σιρόπι αγαύης και το bourbon (αν το χρησιμοποιείτε) και συνεχίστε το χτύπημα. Η φυσική βανίλια έρχεται να δώσει εκείνο το γλυκό, καθαρό άρωμα που ισορροπεί με τη φρουτώδη επίγευση. Αν προτιμάτε να παραλείψετε το αλκοόλ, απλώς αυξήστε τη βανίλια σε 1,5 κουταλάκι του γλυκού και προσθέστε λίγο ξύσμα λεμονιού.

Αφού η κρέμα έχει σφίξει, καλύψτε την και αφήστε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να δέσει.

Kερασόπιτα με κρέμα και άρωμα bourbon
Credit: adventuresincooking.com

Για την επικάλυψη

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε τα κεράσια, το maple syrup και το χυμό λεμονιού. Αφήστε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα ζουμιά τους. Ρίξτε το διαλυμένο κορν φλάουρ και τη κανέλα, αν σας αρέσει. Ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφήστε την να κρυώσει.

Kερασόπιτα με κρέμα και άρωμα bourbon
Credit: adventuresincooking.com

Συναρμολόγηση

Γεμίστε την τραγανή βάση με τη δροσερή κρέμα. Από πάνω, στρώστε γενναιόδωρα τα ζουμερά κεράσια με τη σάλτσα τους. Αν θέλετε, προσθέστε φρέσκο δυόσμο για μια δροσερή νότα.

Τοποθετήστε την πίτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρισμα. Όσο περισσότερο μένει, τόσο πιο όμορφα δένουν οι γεύσεις.

Tip

Αν έχετε παιδιά στο τραπέζι ή θέλετε μια εκδοχή χωρίς αλκοόλ, το bourbon μπορεί να αντικατασταθεί με 2 κουταλιές σιρόπι κερασιού ή χυμό από κεράσια βύσσινο. Θα χαρίσει χρώμα και γεύση, χωρίς να χαθεί η πολυπλοκότητα του γλυκού.

Kερασόπιτα με κρέμα και άρωμα bourbon
Credit: adventuresincooking.com

Λίγα λόγια για την Eva Kosmas Flores και το Adventures In Cooking

Η Eva Kosmas Flores είναι food stylist, φωτογράφος και δημιουργός του βραβευμένου ιστολογίου Adventures In Cooking, ενός μοναδικού διαδικτυακού προορισμού για όσους αγαπούν τη μαγειρική με εποχικά υλικά και την αυθεντική αισθητική. Με καταγωγή από ελληνική οικογένεια και βαθιά αγάπη για τις παραδοσιακές γεύσεις, η Eva συνδυάζει στις συνταγές της τη γαστρονομική απλότητα με τη σύγχρονη δημιουργικότητα.

Το Adventures In Cooking δεν είναι απλώς ένα blog με συνταγές· είναι ένα ταξίδι σε κουζίνες, κήπους και τοπία που μυρίζουν φρέσκο ψωμί, σπιτική μαρμελάδα και αρώματα βοτάνων. Κάθε ανάρτηση της Eva είναι γεμάτη ιστορίες, προσωπικές αναμνήσεις και φωτογραφίες που μοιάζουν με πίνακες. Οι συνταγές της τιμούν τις εποχές, τα φυσικά προϊόντα και τη μαγειρική που γίνεται με φροντίδα και χαρά.

Η Eva έχει συνεργαστεί με μεγάλες διεθνείς εκδόσεις και brands, ενώ μέσα από τα online σεμινάριά της διδάσκει food styling και φωτογραφία σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Το blog της αποτελεί διαχρονική έμπνευση για όσους θέλουν να απολαμβάνουν τη μαγειρική ως τέχνη και τρόπο έκφρασης.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα