Αν υπάρχει ένα φαγητό που δύσκολα του αντιστέκεστε, αυτό είναι το burger. Είναι το απόλυτο comfort food, το πιάτο που φέρνει παρέες κοντά, γίνεται αφορμή για μαζώξεις στο σπίτι και μετατρέπει ακόμα και το πιο απλό γεύμα σε γιορτή. Το burger έχει γράψει τη δική του ιστορία στην κουλτούρα του φαγητού και εξακολουθεί να μας εμπνέει, να μας προκαλεί και -γιατί όχι;- να μας ενώνει γύρω από ένα τραπέζι.
Κι αν μέχρι πριν λίγα χρόνια το είχαμε συνδυάσει αποκλειστικά με το κλασικό fast food, πλέον μπορούμε να το απολαμβάνουμε σε δεκάδες παραλλαγές, πιο ελαφριές, πιο υγιεινές και φτιαγμένες όπως ακριβώς το θέλουμε. Το ωραίο είναι ότι μπορούμε να το δημιουργήσουμε και στο σπίτι, φτιάχνοντας το δικό μας αφράτο ψωμάκι και γεμίζοντάς το με ό,τι λαχταράμε.
Σήμερα, θα σας δείξουμε πώς να φτιάξετε ένα gluten free burger που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα καλύτερα που έχετε δοκιμάσει. Το αποτέλεσμα είναι ζουμερό, αρωματικό και πάνω απ’ όλα προσαρμοσμένο στις δικές σας προτιμήσεις.

Burger χωρίς γλουτένη: Η δική σας συνταγή επιτυχίας
Υλικά για τα σπιτικά ψωμάκια burger
- 1 κιλό αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 3 μεγάλα αυγά
- 500 ml γάλα
- 250 γρ. νερό
- 40 γρ. φρέσκια μαγιά
- 50 γρ. μέλι
- 10 γρ. αλάτι
- Σουσάμι
Υλικά για το burger
- 1 μπιφτέκι της επιλογής σας (μοσχαρίσιο, κοτόπουλο ή φυτικό)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κόκκινο κρεμμύδι
- 1 ντομάτα
- 4 φύλλα μαρούλι
- Μαγιονέζα
- Ketchup
- Αλάτι & πιπέρι

Tρόπος παρασκευής
Ετοιμάζουμε τα ψωμάκια: Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτετε το αλάτι και συνεχίζετε το ζύμωμα. Αν δεν διαθέτετε μίξερ, μπορείτε να το δουλέψετε και στο χέρι.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την αφήνετε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά. Μόλις σταματήσει να κολλάει, τη χωρίζετε σε μπάλες, τις καλύπτετε με μεμβράνη και τις αφήνετε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για περίπου 35 λεπτά.
Πριν το ψήσιμο, αλείφετε με αυγό και πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C με αέρα για 8-10 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το burger: Ψήνετε το burger σας όπως προτιμάτε. Σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Κόβετε τη ντομάτα σε φέτες, πλένετε το μαρούλι και στήνετε το burger σας με ό,τι συνδυασμό αγαπάτε.
Γιατί αξίζει να το φτιάξετε σπίτι
Το να φτιάξετε το δικό σας burger είναι εμπειρία. Θα νιώσετε τη ζύμη στα χέρια σας, θα διαλέξετε τα καλύτερα υλικά και θα απολαύσετε ένα πιάτο κομμένο και ραμμένο στις δικές σας προτιμήσεις. Το καλύτερο όμως είναι ότι θα ξέρετε ακριβώς τι τρώτε, χωρίς γλουτένη και χωρίς περιττές τύψεις.
Στηρίξτε τη δημιουργικότητά σας στην κουζίνα και οργανώστε μια βραδιά burger με φίλους ή οικογένεια. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι φαντασία και καλή διάθεση.

Ιδέες για ιδιαίτερα και πρωτότυπα burgers
Επειδή το burger δεν έχει κανόνες και μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε γούστο, υπάρχουν άπειροι τρόποι να το απογειώσετε και να του δώσετε τον δικό σας χαρακτήρα. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό:
Burger με καραμελωμένα κρεμμύδια και μπλε τυρί: Σοτάρετε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο, προσθέστε λίγο μέλι ή καστανή ζάχαρη και σβήστε με λίγο βαλσαμικό. Συνδυάστε το με μπλε τυρί που λιώνει πάνω στο μπιφτέκι και απογειώνει τη γεύση.
Με avocado & lime: Λιώστε ώριμο αβοκάντο με λίγο χυμό lime, αλάτι, πιπέρι και κόλιανδρο αν σας αρέσει. Ιδανικό για φυτικά burgers ή κοτόπουλο.
Με αυγό μάτι και crispy μπέικον: Τοποθετήστε από πάνω ένα αυγό μάτι με μελάτο κρόκο και τραγανό μπέικον. Ο κρόκος που σπάει πάνω στο ζουμερό burger είναι εμπειρία.

Burger με μανιτάρι πορτομπέλο αντί για ψωμάκι: Ψήνετε δύο μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο και τα χρησιμοποιείτε στη θέση του ψωμιού. Low carb και γεμάτο γεύση.
Με σπιτική πικάντικη sauce BBQ: Φτιάξτε γρήγορα μια σάλτσα με ketchup, καπνιστή πάπρικα, μέλι, λίγο ξίδι και chili. Συνδυάζεται ιδανικά με μοσχαρίσιο burger.
Με τυρί cheddar, καραμελωμένη μπριζόλα και ρόκα: Ψήστε λεπτές φέτες μοσχαρίσιας μπριζόλας, βάλτε τσένταρ να λιώσει και προσθέστε φρέσκια ρόκα για ένταση.
Vegan burger με φακές, καρότο και βρώμη: Φτιάξτε μπιφτέκια από πολτοποιημένες φακές, καρότο, μυρωδικά και βρώμη. Ψήστε τα στον φούρνο και συνδυάστε τα με sauce αβοκάντο και ντομάτα.
Όποιον συνδυασμό κι αν διαλέξετε, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα ξεχωριστό και, το σημαντικότερο, προσαρμοσμένο σε αυτό που πραγματικά θέλετε να απολαύσετε στο πιάτο σας.
Γιατί το καλό φαγητό φτιάχνεται πρώτα με φαντασία και μεράκι.