Search
Close this search box.
Πατάτες Bravas στον φούρνο: Η πικάντικη ισπανική απόλαυση που πρέπει να δοκιμάσετε!
Φωτογραφία του σεφ Κώστα Γεωργατζά και το πιάτο patatas bravas πικάντικο ισπανικό πιάτο
Credit: 123RF

Οι πατάτες bravas αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ισπανικής κουζίνας, που συνδυάζει την απλότητα με τη γευστική ένταση. Αν και συχνά χαρακτηρίζονται ως comfort food, όταν παρασκευάζονται στον φούρνο αντί για τηγάνι, μπορούν να ενταχθούν ισορροπημένα ακόμη και σε ένα πρόγραμμα πιο υγιεινής διατροφής.

Η ισπανική κουζίνα είναι γνωστή για τις έντονες γεύσεις, τα αρωματικά μπαχαρικά και τα απολαυστικά tapas που συνοδεύουν κάθε καλή παρέα. Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα είναι οι πατάτες bravas-πικάντικες, τραγανές και άκρως απολαυστικές.

Αν θέλετε να τις απολαύσετε χωρίς τύψεις, μπορείτε να τις φτιάξετε στον φούρνο, με λιγότερο λίπος και όλη τη γεύση της Ιβηρικής. Όταν μάλιστα η συνταγή που θα σας δώσουμε φέρνει την υπογραφή του Corporate executive chef Κώστα Γεωργατζά τότε η επιτυχία και η νοστιμιά της είναι σίγουρη.

Διατροφολογικό σχόλιο

Οι baby πατάτες είναι φυσική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, απαραίτητων για την παραγωγή ενέργειας και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού, αποτρέποντας τις άσκοπες λιγούρες.

Το μείγμα αρωματικών μπαχαρικών που χρησιμοποιείται σε αυτή τη συνταγή –κάρι, κουρκουμάς, καπνιστή πάπρικα, σουμάκ και πιπέρι καγιέν– προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ παράλληλα ενισχύει τον μεταβολισμό και δίνει στο πιάτο αυτή την υπέροχα πικάντικη και ζεστή γεύση που χαρακτηρίζει την ισπανική tapas κουλτούρα.

Οι πικάντικες πατάτες στον φούρνο, όπως οι πατάτες bravas αυτής της συνταγής, μπορούν να αποτελέσουν μια ιδανική επιλογή για όσες επιθυμούν πλούσια γεύση, χωρίς περιττές θερμίδες. Το πιπέρι καγιέν, γνωστό για τις θερμογενετικές του ιδιότητες, συμβάλλει στην αύξηση των καύσεων, ενώ ο κουρκουμάς προσφέρει πολύτιμη αντιοξειδωτική και αποτοξινωτική δράση.

Αντικαθιστώντας το βούτυρο με ελαιόλαδο -πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και πολυφαινόλες- το πιάτο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη διατροφική αξία, παραμένοντας ταυτόχρονα απολαυστικό.

Μια ιδανική πρόταση για όλες όσες αγαπούν τις παραδοσιακές συνταγές της μεσογειακής διατροφής και θέλουν να απολαμβάνουν το φαγητό τους χωρίς ενοχές, τιμώντας τις γεύσεις του κόσμου με έναν πιο υγιεινό και μοντέρνο τρόπο.

To ισπανικό πιάτο patatas bravas όχι όμως τηγανισμένες αλλά στον φούρνο
Credit: 123RF

Πατάτες Bravas στον φούρνο

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό baby πατάτες, καθαρισμένες
  • 150 γρ. παγωμένο βούτυρο (ή 120 ml ελαιόλαδο για light εκδοχή)
  • 2 πρέζες κάρι
  • 1 πρέζα κουρκουμά
  • 1 πρέζα καπνιστή πάπρικα
  • 1 πρέζα σουμάκ
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
  • 2 πρέζες ανθό αλατιού
To ισπανικό πιάτο patatas bravas όχι όμως τηγανισμένες αλλά στον φούρνο
Credit: 123RF

Τρόπος παρασκευής

Ξεπλένουμε τις πατάτες σε σουρωτήρι με τρεχούμενο νερό, τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε αλάτι.

Τις βράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε στα τέσσερα

Τις απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, χοντροσπάμε το βούτυρο από πάνω τους (ή ρίχνουμε το ελαιόλαδο) και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας προσεκτικά σε τακτά χρονικά διαστήματα

Μόλις ροδίσουν, αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο και πασπαλίζουμε τις πατάτες με το μείγμα μπαχαρικών.

Τις σερβίρουμε σε πιατέλα, τις πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και τις συνοδεύουμε με ένα ντιπ με σκορδάτη μαγιονέζα και κέτσαπ ή άλλο ντιπ της επιλογής μας.

Tips επιτυχίας: Επιλέξτε πατάτες του ίδιου σχήματος για να είναι ομοιόμορφο το αποτέλεσμα και στο μαγείρεμα και στην εμφάνιση.

Αν θέλετε ακόμα πιο δροσερή εκδοχή, συνοδεύστε τις με γιαουρτένιο ντιπ με λεμόνι και σκόρδο.

Προτάσεις Συνοδείας

Οι πατάτες bravas είναι ιδανικές για tapas βραδιές, ως συνοδευτικό με:

  • Πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ λεμονιού
  • Μίνι κεφτεδάκια με πάπρικα
  • Τηγανιτές γαρίδες ή calamari
  • Ένα δροσερό ποτήρι λευκό κρασί ή sangria

Πηγή: Η συνταγή Patatas Bravas, μαζί με άλλες ισπανικές συνταγές, φιλοξενείται στο περιοδικό real taste & style που θα κυκλοφορήσει αύριο με την Κυριακάτικη Realnews. Και όλες φέρουν την υπογραφή του Corporate executive chef Κώστα Γεωργατζά.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα