Μια super συνταγή που ενθουσιάζει
Με τα μήλα μπορείτε να δημιουργήσετε γεύσεις αγαπησιάρικες, που γίνονται εύκολα με απλά υλικά, που υπάρχουν κάθε στιγμή στη κουζίνα μας. Τα μήλα είναι πλημμυρισμένα με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Η Νανά για την πρωτότυπη γευστική της δημιουργία χρησιμοποίησε μήλα από τον τόπο της, την περιοχή του Βελβεντού, που φημίζεται για τα περίφημα μήλα KIKU με τις χαρακτηριστικές γραμμώσεις.Τα μήλα καλλιεργούνται δίπλα στη λίμνη Πολυφύτου και λόγω του terroir είναι πολύ νόστιμα.
Μήλα φουρνιστά με καρύδια και μπισκότα
Από τη βραβευμένη Νανά Γκαμπούρα, executive chef restaurant «Στην κουζίνα της μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης
Υλικά για 4-6 άτομα
- 4 μήλα
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
- 100 γρ. καρυδόψιχα, σπασμένη
- ½ κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο, σε σκόνη
- 1 Coca cola
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- Μισό πακέτο μπισκότα Digestive, τριμμένα
- Μισό πακέτο μπισκότα Πτι μπέρ, τριμμένα
- 1 κ.σ. βούτυρο εκλεκτό
- 3/4 φλιτζανιού νερό ή χυμό μήλου

Τρόπος παρασκευής
- Πλένουμε πρώτα τα μήλα και τα κόβουμε στη μέση.
- Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μυτερό μαχαίρι αδειάζουμε τα κουκούτσια δημιουργώντας ένα κουπάκι για βάλουμε τη γέμιση.
- Στη βάση του μήλου αφήνουμε αρκετή σάρκα για να κρατηθεί η γέμιση μέσα στα ψητά μήλα.
- Σε μικρό ορθογώνιο ταψί βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύλο κανέλας, τα 4 γαρύφαλλα, την Coca Cola, το βούτυρο και ανακατεύουμε.
- Αραδιάζουμε τα μήλα, το ένα δίπλα στο άλλο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο, χωρίς να τον σβήσουμε.
- Όπως είναι ζεστά τα μήλα βάζουμε τα τριμμένα μπισκότα και την κανέλα.
- Βάζουμε και πάλι στο φούρνο και ψήνουμε για 5 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο.
- Τα ψητά μήλα είναι έτοιμα μόλις μαλακώσουν ελαφρά και καραμελώσει η ζάχαρη.
- Τα περιχύνουμε με τα υγρά που έχουν μείνει στο ταψί.
- Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Τα μήλα πρέπει απλά να μαλακώσουν όταν ψηθούν στο φούρνο και σε καμία περίπτωση να λιώσουν γιατί θα χάσουν το σχήμα τους.
Τα αφήνετε να κρυώσουν ή τα σερβίρετε ζεστά με παγωτό ή σαντιγί η ακόμα και κρέμα πατισερί.
Αν αρχίσουν γρήγορα να παίρνουν χρώμα, τα σκεπάζουμε με μία βρεγμένη λαδόκολλα.