Search
Close this search box.
Το πρωινό που αποτελεί το “κλειδί” για καλύτερη μνήμη ειδικά στις γυναίκες
Γυναίκα ετοιμάζει το πρωινό
Credit: 123RF

Πολύ συχνά διαβάζουμε για τροφές που κάνουν καλό στο σώμα μας, αλλά τι γίνεται με τον εγκέφαλό μας; Εκτός από τις υγιεινές τροφές για τον εγκέφαλο, όπως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα ψάρια και η μαύρη σοκολάτα, μια πρόσφατη μελέτη κατέγραψε έναν ακόμη… απροσδόκητο “σύμμαχο” στη μάχη κατά της γνωστικής έκπτωσης: τα αυγά. Η ευέλικτη βάση του πρωινού μπορεί να είναι το κλειδί για να διατηρήσουμε το μυαλό μας ευκρινές καθώς γερνάμε. Κάτι που επηρεάζει τα πάντα, από τη μνήμη μέχρι την ικανότητά μας να μαθαίνουμε νέα πράγματα.

Τι έδειξαν τα ευρήματα της μελέτης

Σύμφωνα με μελέτη του Αυγούστου του 2024 στο Nutrients, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια ιδιαίτερη σύνδεση από την κατανάλωση αυγών και της γνωστικής λειτουργίας σε μεγαλύτερους σε ηλικία συμμετέχοντες, ιδιαίτερα σε γυναίκες.

Πρωινό με καφέ και αβγά
Credit: 123RF

Συγκεκριμένα, εκείνοι/ες που απολάμβαναν τουλάχιστον δύο έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα εμφάνισαν βραδύτερη μείωση στις γνωστικές ικανότητες σε τέσσερα χρόνια σε σύγκριση με εκείνους/ες που απέφευγαν τα αυγά. Τα άτομα που τρώνε συχνά αυγά είχαν επίσης υψηλότερη βαθμολογία στη σημασιολογική μνήμη και στην εκτελεστική λειτουργία. Είχαν δηλαδή, καλύτερη ανάκληση μνήμης, προσαρμοστικότητα και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Τι κάνει τα αυγά τόσο ξεχωριστά;

Πρώτα από όλα, είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου. Συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β6 και Β12, φυλλικού οξέος και χολίνης. Και παρόλο που μπορεί να είναι ένα από τα λιγότερο αναγνωρίσιμα θρεπτικά συστατικά, η χολίνη είναι στην πραγματικότητα μια σημαντική δύναμη για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και τη μάθηση. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για χολίνη είναι περίπου 425 mg για τις γυναίκες. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 147 mg χολίνης, καθιστώντας το μία από τις καλύτερες διαθέσιμες διατροφικές πηγές.

Πρωινό με καφέ και αβγά
Credit: 123RF

Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που παίζουν μεγάλο ρόλο στην υγεία των ματιών. Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν επίσης να έχουν προστατευτική επίδραση στα εγκεφαλικά κύτταρα. Μειώνουν τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και επιβραδύνοουν την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι όταν πρόκειται για τη γήρανση, είναι πάντα απαραίτητο να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η τακτική άσκηση, η πνευματική διέγερση και η κοινωνική παρέα είναι κρίσιμα συστατικά της γνωστικής υγείας, αλλά

Πρωινό με καφέ και αβγά
Credit: 123RF

Η προσθήκη αυγών στο πιάτο σας είναι σίγουρα ένας νόστιμος τρόπος για να δώσετε ώθηση στον εγκέφαλό σας. Είτε τα απολαμβάνετε ομελέτα, ποσέ, τηγανητά ή βραστά, τα αυγά δεν είναι απλά ένα βασικό προϊόν διατροφής. Μπορούν να γίνουν η… άμυνα του εγκεφάλου σας.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα