Για τον κιμά σόγιας:
- Βράζουμε τη σόγια σε 6 ποτήρια νερό. Μόλις βράσει, τη βγάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για περίπου 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε και ξεπλένουμε 2-3 φορές, στραγγίζουμε πολύ καλά και την αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μία άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες και τον ντοματοπολτό, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά (μπαχάρι, φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι).
- Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, δυναμώνουμε την φωτιά, αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά να βράσει.
Για το μουσακά:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 °Κελσίου.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές ροδέλες, και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και αφήνουμε να ψηθούν στο φούρνο για 25-35 λεπτά.
- Σε ένα πυρίμαχο τοποθετούμε τις ψημένες μελιτζάνες σε 2-3 στρώσεις και προσθέτουμε τον κιμά σόγιας και στη συνέχεια τη μπεσαμέλ.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 35-45 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ:
• 6-7 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
• 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι
Υλικά για τον κιμά σόγιας • 2 ποτήρια σόγια για κιμά
• 6 ποτήρια νερό
• 4 κρεμμύδια (λιωμένα στο μούλτι με λίγο νερό)
• 8 κ.σ. ελαιόλαδο
• 600 γρ. ντομάτα (τριμμένη στον τρίφτη)
• 3 κ.σ. πολτό τομάτας
• 1.1/2 κ.σ. μπαχάρι
• 8-10 φύλλα δάφνης
• Αλάτι και πιπέρι
Υλικά για τη μπεσαμέλ • 100 γρ. βούτυρο
• 10 κ.σ. αλεύρι
• 1 λίτρο γάλα
• Αλάτι