#Yoga Class : Yoga & διατροφή: Πώς η γιόγκα σε βοηθάει να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες

Ξεκινώντας κάποιος να γυμνάζεται σχεδόν πάντα έχει στο μυαλό του να αρχίζει να προσέχει και τη διατροφή του. Σωματική άσκηση και διατροφή πάνε μαζί εξάλλου. Αυτό που κάνει τη γιόγκα ξεχωριστή σε θέματα διατροφής είναι η έμπνευση και τα ερεθίσματα που σου προσφέρει για να ασχοληθείς συνειδητά με το πώς τρέφεσαι.

Μέσα στο χώρο του fitness πολλές φορές βλέποντας όμορφα και καλοδουλεμένα σώματα παίρνουμε λάθος μηνύματα. Ποιος δεν έχει αποθαρρυνθεί βλέποντας τον γυμναστή του με ένα τέλεια γραμμωμένο σώμα και ποιος δεν έχει κάνει υπερβολές στην προσπάθειά του να του μοιάσει; Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πολλές φορές ξεχνάμε τον δικό μας στόχο και το ποιοι είμαστε στην προσπάθειά μας να αγγίξουμε μια εικόνα που  θαυμάζουμε και στα μάτια μας φαντάζει ιδανική.

Κάνοντας την πρακτική μας στη γιόγκα καταλαβαίνουμε τις προσωπικές μας ανάγκες. Παρατηρώντας το σώμα μέσα από την πρακτική μας βλέπουμε πως κάθε μέρα το σώμα έχει άλλες ανάγκες. Στο ίδιο σώμα η δεξιά με την αριστερή πλευρά διαφέρουνε. Άλλη είναι πιο εύκαμπτη, άλλη πιο σταθερή. Όταν στο ίδιο μας το σώμα δεξιά και αριστερή πλευρά διαφέρουν, πώς γίνεται να θέλουμε να μοιάσουμε σ’ ένα εντελώς άλλο σώμα; Κάπως έτσι καταλαβαίνουμε με τον καιρό τι πραγματικά χρειάζεται το σώμα μας. Η εικόνα ενός όμορφου σώματος γίνεται απλά μια υπενθύμιση και όχι μια προσκόλληση.

Μέσα από την πρακτική μας στη γιόγκα, η επίγνωση και η παρατήρηση παίζουν καθοριστικό ρόλο. Αυτό μας βοηθάει να ερχόμαστε σε μεγαλύτερη επαφή με το σώμα μας και έτσι να καταλαβαίνουμε τι το κάνει να αισθάνεται όμορφα, τι μπορεί να απορροφήσει, τι χρειάζεται και τι το βαραίνει. Αποκτάμε μεγαλύτερη ευαισθησία στο τι τρώμε και φιλτράρουμε λίγο γρηγορότερα αν χρειαζόμαστε όντως τροφές χαμηλότερης ποιότητας μέσα μας.

Λίγο πολύ όλοι μας γνωρίζουμε τι χρειάζεται να τρώμε, όλοι μας ξέρουμε ότι χρειάζεται ένα μέτρο, όλοι μας καταλαβαίνουμε αν υπερβάλουμε ή όχι σε όσα πιστεύουμε για την εικόνα μας. Υπάρχουνε εξαιρετικοί άνθρωποι και εξειδικευμένοι που μπορούνε επίσης να μας καθοδηγήσουν αν είμαστε έτοιμοι για αυτό. Αυτό που δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε στο να λύσουμε όλα όσα μας εμποδίζουν, είναι οι προσκολλήσεις μας και ο περιορισμένος χρόνος που διαθέτουμε για να αγαπάμε τον εαυτό μας. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό για να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας μια ισορροπημένη και υγιή διατροφή. Αυτό το κομμάτι είναι που η γιόγκα μας βοηθάει να δουλεύουμε καθώς με τον σωστό δάσκαλο παίρνουμε όμορφα ερεθίσματα για να αγαπήσουμε το σώμα μας, χωρίς ανταγωνισμό και να βρούμε την ισορροπία μέσα μας με την επίγνωση και την κίνηση.

Το σώμα μας είναι το μεταφορικό μας μέσο. Δεν μπορούμε να του δίνουμε τροφές χαμηλής ποιότητας, τροφές με τοξίνες και τροφές που μας βαραίνουν. Επίσης, μέσα από την πρακτική μας αυτό που μαθαίνουμε είναι πώς να φροντίζουμε το σώμα μας και έτσι καταλαβαίνουμε ότι δεν χρειάζεται απλά να προσέχουμε τις θερμίδες μας για να είμαστε αδύνατοι, αλλά χρειάζεται να τρώμε θρεπτικά και αγνά για να είμαστε υγιείς και δυνατοί. Κάθε άνθρωπος και κάθε σώμα έχει τη δική του χάρη και τα δικά του δυνατά σημεία.

Να θυμάστε να κάνετε την πρακτική σας, να προσέχετε τους εαυτού σας, να δίνεται σημασία που δαπανάτε την ενέργειά σας και ό,τι κάνετε να το κάνετε για να είστε υγιείς. Τρώτε καθαρές, υγιεινές τροφές γιατί αυτές είναι που αυξάνουνε την ενέργειά σας και σας κάνουνε χαρούμενους πραγματικά. Τέλος, κάθε φορά πριν ξεκινήσετε να τρώτε αφιερώστε λίγα δευτερόλεπτα στο να παρατηρήσετε τι πρόκειται να φάτε, χαλαρώστε και φάτε αργά έτσι ώστε να απορροφήσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε όμορφοι και ξεχωριστοί αρκεί να το αισθανόμαστε. Η ομορφιά κρύβεται μέσα μας. Ανακαλύψτε την ξεκινώντας έναν πιο συνειδητό τρόπο ζωής.

Ακολουθήστε τη Νικολίνα Σαμαρά:

https://www.instagram.com/theluckytriberetreats/

και https://www.facebook.com/theluckytriberetreats

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα