Τι συμβολίζουν τα δώρα των νονών;

Το έθιμο του Πάσχα επιβάλλει οι νονοί να γεμίζουν με δώρα τα βαφτιστήρια τους. Μάλιστα σύμφωνα με την εθιμοτυπία η παράδοση των δώρων πρέπει να γίνεται από την Μ.Δευτέρα έως και την Μ.Πέμπτη.

Εκτός όμως από τα παιχνίδια που τα βαφτιστήρια μας περιμένουν, η παράδοση επιτάσσει κάποια συγκεκριμένα δώρα, όπως είναι η λαμπάδα, το τσουρέκι, αβγό και τα παπούτσια.

Τι όμως συμβολίζουν αυτά τα δώρα;

Λαμπάδα

Instagram@handmade_areti

Η λαμπάδα συμβολίζει την Ανάσταση, τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι και της ζωής απέναντι στο θάνατο. Η φλόγα από το Άγιο Φως συμβολίζει τη δύναμη της πίστης και της αγάπης που πρέπει να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον. Το έθιμο τη θέλει λευκή αλλά τα παιδιά λίγο ενδιαφέρονται για το έθιμο για αυτό και προτιμούν τις λαμπάδες παιχνίδια.

Tσουρέκι

Instagram @steamingpot

Το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, καθώς το αλεύρι παίρνει ζωή και με το ζύμωμα γίνεται τσουρέκι. Θεωρείται ο άρτος της ζωής. Συνήθως τα πασχαλινά τσουρέκια έχουν το σχήμα πλεξούδας και στο κέντρο τους τοποθετείται ένα κόκκινο αβγό το οποίο συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

Αβγό

Instagram @
brigidinecollegestives

Η συνήθεια αυτή έρχεται από το εξωτερικό και αφορά τον ερχομό της άνοιξης, τη γονιμότητα και την αναγέννηση της φύσης. Συμβολίζει ακόμη τη ζωή εν Τάφω που οδηγεί στην Ανάσταση. Παλιότερα το αυγό που πήγαιναν οι νονοί στα βαφτιστήρια τους ήταν κόκκινα, τα τελευταία χρόνια όμως συνηθίζεται να είναι σοκολατένιο.

Παπούτσια


Οι νονοί συνηθίζεται να αγοράζουν και παπούτσια στα παιδιά. Αυτό το δώρο συμβολίζει τη σταθερότητα που εύχονται να έχει το βαφτιστήρι τους σε όλη του τη ζωή.

Πηγή: People Greece

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα